Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Forsberg: Victoria Forsberg: Urban Garden Day 2032, sign me up!

När jag tidigt i höstas grävde ner ett fläderträd, hade jag på fullaste allvar en bild av att det skulle vara åtminstone ett par meter högt i år, skriver Kungsbacka-Postens krönikör Victoria Forsberg.

Jag ska bekänna en sak: Jag har två brister. Skojar bara, jag har naturligtvis fler. Men jag ska erkänna två av dem – jag har otroligt dåligt tålamod, och jag är väldigt dålig på siffror, mått och perspektiv. Jag saknar förmågan att uppskatta till exempel en distans eller en tidsrymd. Därför låter felhörningen att min man suttit 42 000 timmar i Zoom-möten sedan pandemin startade, fullt rimlig för mig. Så rimligt att jag sprider det som en chockerande nyhet bland mina kollegor. Nu är jag inte dyskalkyliker, jag kan enkelt räkna ut att 42 000 timmar är närmare fem år – problemet är att jag inte gör det förrän efteråt, efter att jag spridit nyheten och förmodligen framstått som både naiv och sifferblind. Min man har naturligtvis inte suttit 4,7 år i Zoom-möten på 1,5 år. Det handlar naturligtvis om 42 000 MINUTER. Jag förstår ju det. Naturligtvis. Men på samma sätt som jag uppskattar höjden på mitt hus till ”typ 50 meter”, så låter 42 000 timmar rimligt vid första anblick. 42 000 timmar är en hög siffra, och timmarna i digitala möten har varit många, ergo – en fullt rimlig siffra?

LÄS MER: Till mannens fördel

LÄS MER: (Inte-så-)ung-och-hipp!

För nästan precis ett år sedan skrev jag en krönika om att jag börjat anlägga en trädgård, och dristade mig till att utnämna mig själv som deltagare av Urban Garden Day 2021. En jobbvår på högtryck och pandemidepp gjorde att själva anmälningsmomentet till trädgårdsfestivalen rann ut i sanden. Och tur är väl det! När jag tidigt i höstas grävde ner ett fläderträd, hade jag på fullaste allvar en bild av att det skulle vara åtminstone ett par meter högt i år. Jag såg också framför mig hur det omgärdades av en frodiga buskar av Doftschersmin och Vidjehortensia. När jag nu sitter i mitt hemmakontor på övervåningen (det vill säga minst 25 meter över marken), ser jag hur de små späda buskarna knappt når upp över brevlådan. Men för mig, med min totala siffer-uppskattnings-brist, var det alltså fullt sannolikt att ha en prunkande trädgård i år. Klätterrosorna jag satte i somras skulle mycket väl ha kunnat klättra flera meter längs husfasaden. Rhododendron och Azalea skulle absolut ha kunnat fläka ut sig över hela en enorma surjordsrabatten (100 meter bred, minst). Men så är det inte. Naturligtvis. De buskar och plantor jag grävde ner för 9 månader sedan är i princip lika små i dag som de var då, totalt osynliga för alla i grannskapet bakom häcken.

LÄS MER: Text me when the patriarkal struktur is upplöst

LÄS MER: För livets skull

Inget att gnälla om, tänker du. Nej, inte egentligen. Om det inte vore för min andra stora brist, nämligen den på tålamod. Det tar ju Så Lång Tid! Jag vill ha en trädgård NU! När jag nu i helgen besökte Urban Garden Day så var det med blandade känslor jag förlorade mig i alla fantastiska trädgårdar med mångmeterhöga träd, enorma buskage och pergolor: Att vistas i gröna rum är som balsam för själen, men samtidigt otroligt frustrerande för en som lever med vetskapen att mitt eget gröna rum inte blir färdigmålat på MINST 10 år. Här handlar det inte om 42, utan snarare 84 tusen timmar jag måste vänta innan min fläder och dess buskkompisar kan bjuda den skuggiga oas de är tänkta till. Men då ni! Urban Garden Day 2032, sign me up!

Tumme upp: Urban Garden Day – vilket initiativ det är! En av årets höjdpunkter, helt klart.

Tumme ner: Den plötsliga försommarstormen som blåste sönder allt som vuxit över en halvmeter.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.