Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto
Arkivfoto

Mats H Ljungqvist: Vi måste värna rätten att köra bil

Debatten som vägrar dö är över oss igen. Vilken då, undrar du kanske? Jo, den om bilfri innerstad och parkeringsplatser på torget, skriver Mats H Ljungqvist.

Mina damer och herrar, vi säger välkommen till ännu en debatt om den bilfria innerstaden. Nu senast är det socialdemokraterna som kastar brandfacklan. De äro icke de första. Att miljöpartister är av den åsikten förvånar ingen, men tidigare har också en och annan vilsefaren liberal torgfört denna tanke. Det HAR funnits centerpartister av samma åsikt, och det sägs att en gång för länge sen, sent om natten och utan lov, så tyckte en moderat lokalpolitiker att ”MÅSTE det köra bilar här?”. Han hade då blivit åsyna vittne till hur hans servitör MED NÖD undgått att bli bil-massakrerad under passagen över de fem meterna Storgata vid torget, och INGEN skugga över servitören, som klarade både livhanken samt att leverera den immiga stora starken till vår unga törstiga M-politiker på uteserveringen.

Bilar måste köra förbi torget. Vi måste ha biltrafik där. Det är en viktig matarled för väginfrastrukturen i Kungsbacka. Och det är sen gammalt.

LÄS MER: Sten gör konst av Kungsbacka – visar flera nya motiv på klassiska byggnader

Blott ett av ovanstående påståenden är sant.

Sant är dock följande: Storgatan, från Cassels i norr och ner till gamla tingshuset Skansen i söder, är 304 meter lång. Det tar 159 sekunder att gå sträckan i maklig takt. OM man kör den med bil så står man snart inför ett val. ANTINGEN svänger man till höger, och är då snart på väg UT ur innerstaden igen. ELLER så svänger man vänster, för att ta sig bort mot Lindens Torg, eller de nya kvarteren Söderstaden, Aranäs och simhallen. INGET av dessa områden ligger i väglöst land. Det FINNS andra vägar, bra vägar, som leder dit, UTAN att passera torget, och utan att närapå massakrera servitörer på väg över Storgatan till lördagsfryntliga och öltörstiga unga M-politiker.

LÄS MER: Röda korsets secondhand tar plats på fina gatan

Det tyngsta argumentet för att ha biltrafik i stan är p-platser, för utan bilen dör handeln och på torget, inne under de lummiga körsbärsträden döljer sig ett litet bestånd parkeringsplatser, en urtida art som överlevt alla förändringar. Man ska ALLTID i första hand leta efter en parkering där. Vid behov – rondera. Det KAN bli en plats ledig. Kör många varv. GLÖM att det numera finns TVÅ jättestora parkeringshus för att husera varenda bil som kan tänkas närma sig stadskärnan. Parkera på torget, eller kämpa hårt för att försöka. Får du en p-bot, häng ut A/kommunen, B/politikerna, samt, om möjligt, C/själva p-vakten i sociala medier. RASA. Argumentera att ”men Kungsmässan då?” och blunda hårt för att det ofta är längre att gå från bilen till själva Kungsmässan än någonstans i innerstaden.

Alltså, man KAN gå hela Storgatan på 159 sekunder. Men det är inte rätt.

LÄS MER: Lista: Här får flest parkeringsböter i Kungsbacka – och så gör du för att överklaga

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.