Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kallbadhuset i Varberg är vackert. Bild: Annika Karlbom
Kallbadhuset i Varberg är vackert. Bild: Annika Karlbom

Tobias Sandblom: Vi kan inte ens skryta om att vårt badhus är bättre

Och ni som klagar på att det byggs och förändras i Kungsbacka – åk inte till 0340-land. Där nere byggs bostäder, tunnlar och järnväg, skriver Kungsbacka-Postens Tobias Sandblom.

Som inbiten Kungsbackabo och med en viss hatkärlek till Varberg är det inte helt lätt att erkänna det. Men faktum är att grannen i syd gått om oss på flera plan.

När du går in i en butik i Varberg får du vara beredd på att alla känner alla. Att ägaren gärna står och pratar om hur gårdagens fest var med kunden som kom in och att ”det var länge sedan jag såg din mamma nu”.

Det är charmigt. Och bonnigt. Och det sägs vara svårt att ta sig över tröskeln för att komma in i gemenskapen i Varberg.

Det plus blåst och avstängda gator, som det alltid grävs i, och ilskna måsar som stjäl glass och mat är det negativa med vår grannstad.

Sen finns det en hel del som är klart bättre än Kungsbacka. Ja, det mesta faktiskt. Det är bara att medge att Varberg har utvecklats väldigt positivt de senaste åren och lär vara på väg om Kungsbacka på flera sätt. Som Kungsbackabo är det inte helt lätt att erkänna detta.

Varberg är helt annorlunda jämfört med när jag arbetade där första gången, som 14-åring, 1991.

Idrotten ska vi inte ens prata om. Det är väsensskilt. Vad gäller anläggningar och sportsliga förutsättningar vinner Varberg på knockout.

Jag trodde i min enfald att badhuset i Kungsbacka, som kostade runt 400 miljoner, skulle vara bättre än det i Varberg. Men det visade ju sig att kurorten hade byggt ett nytt komplex – Pingvinen. Enligt en snabb undersökning (min dotter) var det klart bättre än Kungsbackas.

Till skillnad från Kungsbacka har Monarkstaden tagit vara på kuststräckan. Visst, Åsa har sin kustpromenad, men den i Varberg är magnifik. Medan Kungsbacka envisas med att visa turisterna till Fjärås bräcka eller medeltidsbyn i Förlanda, så får besökarna i Varberg hänföras av badvikar på längs havsströget, som vore det utomlands.

När det kommer till historiska byggnader, så plockar Varberg fram – fästningen. Därtill en spännande historia om Bockstensmannen, trots att han varit död i sisådär 650 år.

Nyligen gjorde familjen en tripp till två suveräna och lite udda restauranger i Varbergs kommun: Spiseriet och Byaregården. Varför har inte Kungsbacka fler trevliga matställen på landet?

Och ni som klagar på att det byggs och förändras i Kungsbacka – åk inte till 0340-land. Där nere byggs bostäder, tunnlar och järnväg. Jag har en fördom om varbergare som lite gnälliga och ”det ska vara som det alltid varit”. Men åker de norrut så möter de sina övermän. I Kungsbacka överklagas minsta lilla utedass och Varberg kommer att svischa förbi oss fortare än någon kan säga mark- och miljödomstolen.

LÄS OCKSÅ: Här kan man bada och semestra naken

LÄS OCKSÅ: Fullbelagt på campingarna när turisterna kommer tillbaka

LÄS OCKSÅ: Hela världens mat på torget – populära marknaden tillbaka i sommar