Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Victoria Forsberg: Varför är det tabu att vilja vara snygg?

”Dagens skönhetsideal är åt helvete. Vi har aldrig varit mer exponerade, retuscherade och kommenterade än idag”, skriver Victoria Forsberg, som funderar på skönhetskliniker och feminism.

”Vill du följa med på en konsultation?” Frågan var inte konstig på något sätt. Det som fick mig att haja till var för att den kom från ett oväntat håll. Den ställdes nämligen av en av de mest feministiska vännerna jag har. En sån som alltid har genusglasögonen på sig och som aldrig backar för en diskussion. En av mina mest feministiska förebilder. Och nu satt hon plötsligt här och frågade mig om jag ville följa med på en konsultation för ett skönhetsingrepp.

LÄS MER: Fler vill göra skönhetsingrepp – efter månader av videomöten

När jag växte upp gjorde inte folk skönhetsingrepp, i alla fall var det inget det pratades om. Idag gör folk skönhetsingrepp i stor utsträckning, men det pratas fortfarande inte om det. Och när det väl pratas om det blir det alltid föremål för mängder av åsikter. Att vilja vara snygg är ett vedertaget tabu. Ändå finns det studier på att ett angenämt utseende lönar sig: Snygga är mer benägna att få högre lön och bättre jobbförmåner och anses dessutom trevligare än mindre attraktiva. Tillgången på skönhetskliniker och -salonger ökar explosionsartat. Bara i centrala Kungsbacka googlar jag fram nio kliniker som utför olika former av ingrepp. Själv-skärlek har aldrig varit mer lättillgängligt.

LÄS MER: Administratörer växer i snabbare takt än vårdpersonalen

Jag kan nog uppfattas som en person med starka och tydliga åsikter, men vad det gäller frågan om skönhetsingrepp är jag mer kluven än någonsin.

Å ena sidan: Dagens skönhetsideal är åt helvete. Vi har aldrig varit mer exponerade, retuscherade och kommenterade än idag. Ouppnåeliga, modifierade ideal skapar en dödsdömd jakt på perfektion. Och hur medvetna vi än må vara, så bedömer och bedöms vi i hög grad utifrån hur vi ser ut. Minns ni skräckexemplet Snyggast.nu, som på tidigt 00-tal gick ut på att ranka personer på en topplista, enbart baserat på utseende? Vi ryser vid minnet och 20 år senare skaffar vi Tinder och swajpar vänster efter en mikrosekundsnabb bedömning av – tada – utseendet. Vi bedömer oss till döds i Narkissos damm.

LÄS MER: Liberalerna: Låt äldre få tacka nej till ovaccinerad hemtjänst

Å andra sidan: Jag äger mitt utseende och mina beslut. Kvinnokroppen har kontrollerats av män genom historien och nu har vi friheten att själva få bestämma över våra kroppar och vårt utseende. Det är ju en feministisk grundsten, eller hur? En feministisk handling, såvida jag gör den för min egen skull – och bara min? För det vore ju ett förtryck om jag inte ägde rätten att bestämma över min kropp? Den kropp som är en produkt av en patriarkal struktur. Kan vi återta makten över vår kropp i en värld där vi inte skrivit reglerna? Åh nej, jag har målat in mig i ett hörn.

LÄS MER: Flera hundar misstänks blivit sjuka av mystiskt godis: ”Väldigt obehagligt”

Med en djävul och en ängel i våldsam kamp har jag trots allt lagt mig under både kniv och nål ett par gånger, med den något vacklande övertygelsen att det är ett feministiskt beslut. Min väninna, hon med konsultationen, har sin övertygelse, och jag har min. Och även om jag inte är helt igenom färdig i min grundinställning till fenomenet så vet jag ändå med säkerhet att det jag gjort – det gjordes för min egen nyfikenhets och mitt eget välmåendes skull. Och ja, jag ska inte hyckla – det bor en Narkissos i mig också.

Victoria Forsberg

Tumme upp: ”Under kniven” på SVT – aktualiserar en viktig fråga som vi måste börja prata om

Tumme ner: Två år av digitala möten är skadligt för självbilden

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.