Vännerna vill lyfta fram ungas psykiska och fysiska hälsa: ”Du är viktig”

Vännerna Lowe, Oscar och Nelly startade en ungdomsförening och lägger upp filmer och bilder där de porträtterar unga som vågar vara sig själva. På sociala medier lyfter de fram den psykiska och fysiska hälsan och visar att alla människor är unika på sitt sätt.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgradeKungsbacka Onsala usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

I december fick vännerna Lowe Lilliehorn, Oscar Dahlberg och Nelly Aliyar från Kungsbacka och Onsala en idé om att starta en ungdomsförening. De ville lyfta fram den psykiska och fysiska hälsan på sociala medier – och framför allt visa att alla människor är unika på sitt sätt.

– Idag ser man många influencers på sociala medier, men det är väldigt sällan man ser sin bästa vän, granne eller någon i sin närhet som influerar på samma sätt. Det pratas mycket om psykisk ohälsa, men vi vill förbättra hälsan innan det har gått för långt, vi jobbar preventivt i vårt arbete, säger Lowe.

LÄS MER:Frillesås bandys roliga Norgehistoria – Fremstad ska växa i FBK

Nelly instämmer och säger:

– Influencers liv är inte alltid så realistiska. Vi vill visa att du kan göra vad du vill och att du är unik precis så som du är, säger Nelly.

Vännerna berättar att det är vanligt att de allra flesta har någon form av koppling till psykisk ohälsa, och att det därmed är viktigt att man vågar prata om det.

– Vi lever i ett prestationsbaserat samhälle och då är det extra viktigt att stärka självförtroendet. Min pappa brände till exempel ut sig för några år sedan och nu följer han med och hjälper till mycket i det här projektet, säger Lowe.

Hanhals Holme.
En sommardag i juli var föreningen ute på Hanhals Holme för att spela in en film tillsammans med balettdansören Tom. Foto: Privat.

Lägger ut inspirerande filmer på sociala medier

En sommardag i juli var föreningen ute på Hanhals Holme för att fånga upp ett ögonblick med balettdansören Tom Peleg. Han stod en liten bit ut i det stilla havet och dansade i solnedgången medan teamet filmade.

– Vi hoppas kunna stärka andra genom att lyfta fram unga personer som vågar visa vem de är och som vågar ta steget ut i det okända, säger Lowe.

LÄS MER:Enkät: Det säger Kungsbackas unga om vaccineringen

Efter filminspelningen klipper de ihop och redigerar allt för att sedan lägga upp filmer och bilder på sociala medier med hashtagen #duärunik. Själva grundtanken handlar om att unga inte ska behöva känna sig ensamma om att våga fullfölja en dröm.

– Jag tror att det känns mer när det är nära. Det kanske är någon man känner eller så betyder det mer när det är en ung person, säger Nelly.

”Alla ska känna sig inkluderade”

Det är en helt kostnadsfri förening där alla kan få vara delaktiga i den mån de själva vill. Men för att de ska kunna fortsätta skapa filmer, behövs det också ett ekonomiskt bidrag.

LÄS MER:Ulrik Munther spelade på hemmaplan - berättar om uppväxten i Kullavik

Kungsbacka kommun, Ung i Kungsbacka, Lokalt Ledd Utveckling Halland och Unga Landsbyggare har alla varit med och stöttat föreningen på olika sätt. FjordAgency har också varit med och bidragit med sin profession i filmproduktion, musik och ljudanläggning och varit handledare i projektet de gjort.

– Målet är att ha hög kvalité och vi får hjälp av folk som är professionella och kan det här, säger Lowe.

– Vårt fokus är att nå vår målgrupp och att alla ska känna sig inkluderade. Man ska inte bli begränsad av sin ekonomiska situation, så därför har vi inte heller någon medlemsavgift, säger Oscar.

De vill skapa en ungdomspanel

Framöver vill de tre vännerna nå ut till fler ungdomar och hoppas kunna starta ett nytt projekt vars arbetsnamn är ”Frihamnen” – en livesändning av och för ungdomar på sociala medier med inspelning i Kungsbacka. De har sökt bidrag från till exempel Arvsfonden, Tim Bergling Foundation med flera.

– Vi vill prata om det som är viktigt utan några politiska eller ekonomiska intressen. Vi vill inte att vuxna ska prata om ungdomar, utan ungdomarna ska själva få prata och dela med sig av sina tankar. Men tanken är också att ha med experter på plats som kan prata om olika ämnen, säger Lowe.

– Drömmen är att det ska delas som en löpeld världen över, säger Oscar.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS