Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist: Vad fan får jag för att tacka?

Tackar jag för att jag slipper bli överkörd? Eller för att bilarna är så inihelvete hyggliga att de bromsar, i stället för att köra över mig?, skriver Mats H Ljungqvist som ska bli mindre artig i cykelsadeln.

”Ja, ja, goe herrn, inte ska väl jag komma här och vara ivägen, utan en får tacke så väldigt mycke”, säger jag högt för mig själv och så kastar jag ut en VÄL synlig handflata i luften, söker en ödmjuk ögonkontakt och tar mig sen över gatan. Och så känner jag mig lite som att jag förstört någons dag bara för att jag tvunget skulle cykla över gatan precis vid korsningen där alla viktiga bilar ska köra.

Scenen är alltid antingen A/ Valfri cykelbanas korsning med biltrafik, eller B/ Jag på promenad vid övergångsställe.

VARJE GÅNG beter jag mig som ett ödmjukt hjon inför självaste patron på godset, en underkastelsens dräng, en akt i självspillan, självförakt och ömklig förödmjukelse.

LÄS MER: Pensionärerna älskade cykelprojektet – nu saknar de volontärerna

Häromdagen kastade jag på vanligt manér upp den där handflatan och ”goe herrn, tackartackar, och inte-ska-väl-jag-komma-här-och-vara-i-vägen-för-dig-som-kör-bil, förlåt mig arma fattiga syndare”, typ.

Sen blev jag som den där Scania-chefen, han som tjänade lika mycket i månaden som ett mindre lands BNP, och som inte gillade skatter, för ”Vad fan får jag för pengarna”?

Och under en närmast Lidnersk knäpp tänkte jag ungefär som Scania-skattemannen, att ”Vad fan tackar jag för, egentligen”?

LÄS MER: Paret byggde en cykelhusvagn: ”Folk stannar oss på vägen”

VAD är det jag ränner runt och tackar för varenda gång jag cyklar nära en bilist? Tackar jag för att jag slipper bli överkörd? Eller för att bilarna är så inihelvete hyggliga att de bromsar, i stället för att köra över mig?

Ni som minns 70-talet minns att stadstrafiken flöt fram med ungefär 70 kilometer i timman, och det var FRI JAKT på cyklister och fotgängare. De var LOVLIGT byte om de kom ut på vägbanan, för den VAR TILL FÖR BILAR och inga andra.

Röd gubbe på övergångsstället betydde att man STOD STILL på trottoaren, för att undvika en massaker och blev det grönt så var det inte fritt fram och bara att kliva på och korsa gatan, för det fanns alltid en risk att en KVARDRÖJANDE bil kom farande. På 70-talet var det förenat med dödsfara att gå över gatan. Man kastade ut en fot, kände sig lite för, försiktigt, samtidigt som man flackade höger-vänster-höger med vilt stirrande blick. Det fanns en ANLEDNING till att Anita och Televinken vareviga dag tjatade om trafiksäkerhet på TV.

LÄS MER: Trots nya bygget – biltrafiken kan utebli från Borgmästarebron

Men 70-talet är över. Idag är det förbjudet att köra på cyklister och fotgängare och jag vet förbannat väl vad jag får för pengarna när jag betalar min skatt. Cykelbanor, bland annat.

Så nästa gång vi ses i korsningen Varlavägen-Kungsgatan kanske jag bara tackar med två fingrar, eller en avmätt liten nickning.

Jag tycker det får räcka så.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.