Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mats H Ljungqvist, Jacob Humlén
Bild: Mats H Ljungqvist, Jacob Humlén

Mats H Ljungqvist: Tre heta tips för dig som vill fly småstadsidyllen

Det är mäklarnas fel att Kungsbacka svämmar över av småstadsidyll. Men det finns tröst. Mats H Ljungqvist tipsar om exakt var du ska stå för att hitta lite storstadsfeeling.

Att läsa mäklarannonser i Kungsbacka har alltid varit som att knarka Tant Grön, Röd och Gredelin, i ett Markurellskt Wadköping, på amfetamin.

I mäklarvärlden ligger Kungsbacka på Skansen. En väl bevarad tidskapsel av småstadsidyll och trivselfrenesi och ju fler gånger de får in småstadsidyll när de ska sälja hus, ju fler par skor står i hallen på visningen. De vet detta, mäklarna. Det är sen gammalt.

LÄS MER: Vilket är Kungsbackas knasigaste träd?

Jag säger inte att Kungsbacka saknar storstadsfeeling. Det är inte det jag säger, och missförstå mig inte nu. OK?

Men det HAR funnits tillfällen då jag tyckt att Kungsbacka har nog med småstadsidyll. Att den kvoten så att säga är fylld. Vi behöver börja JOBBA MED ANNAT. Vi behöver, som det kan heta, fylla varumärket med nytt innehåll. Vad ska vi vara, när vi inte går omkring i Badhusparken under parasollerna som Tant Brun, Tant Grön och Tant Gredelin?, ler mot varann och säger ”Firman går bra?” och ”Åjo, tackar som frågar, bror”.

Jag inser fuller väl att jag nu är ute på blott nattgammal is. Men jag TROR att det finns en och annan därute som kanske, kanske, kanske saknar lite storstadsfeeling? Ibland?

Detta är till er. För det finns en storstadspuls därute. Den bultar inte högt, men om man lyssnar ordentligt, på rätt ställe, så hörs den LOUD AND CLEAR. Det är som ett själsrenande katarsis, en stilla smekning på den själ vars förut halvtomma glas till brädden svämmat över på småstadsidyll.

Låt mig, i all ödmjukhet, ge några exempel.

LÄS MER: Kungsbackabor toppar listan – mest självförsörjande i Halland

Resecentrum på morgonen. Tåg. Skyndande pendlare. Kaffe i ta-med-muggar. Trafik. Bilar. Bussar. Puls och tempo. Kanske, om man har tur, en irriterad bilist som tutar. Bästa stället: övergångsstället på stadshussidan, cirka en meter från Storgatan.

Nya P-huset Linden. Nästan tusen p-platser. Sväva uppåt genom våningsplanen i spiralen, hitta en plats, njut av hur bildörrsklonket ekar i betongen, notera tystnaden som uppstår, och fråga dig sen: ”Är jag i LA?” för under ett par korta sekunder så KUNDE det varit Tinseltown Los Angeles och inte Kungsbacka.

Killen i shawarmavagnen på Lindens torg har högt tempo och massor att göra kring lunch. Till vänster i vagnen har han en liten högtalare, som alltid spelar de senaste hitsen från Mellanöstern. Ungefär en meter från shawarmavagnens mittpunkt framifrån finns en stenplatta. Ställ dig på den. Blunda. Känn dofterna från grillen, lyssna på musiken och fråga dig sen ”Är jag i Damaskus?” och svaret är såklart ”Nej” för du bor i en småstadsidyll.

LÄS MER: Titta in i Kungsbackas största parkeringshus: ”Snyggt och tilltalande”

Men en liten, liten stund kan Kungsbacka kännas riktigt, riktigt stort. Om man står på precis rätt ställe.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.