Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Tova-Sophia från Onsala tävlar i årets Robinson

Hon drömde om Melodifestivalen, och på vägen dit deltog hon i flera tv-program. På söndag syns hon i nya säsongen av Robinson. Men sedan inspelningen har Tova-Sophia Aronsson fått ett nytt mål.
– Jag vill bara vara en vanlig tjej och fokuserar på att bli mamma via surrogat.

Tova-Sophia Aronsson driver Salong Monster i Onsala och tar emot kunder som vanligt, i väntan på att dokusåpan ska börja sändas. Hon tycker det känns lite konstigt nu när det närmar sig. Det var länge sedan serien spelades in.

– Det känns overkligt nu, men spännande.

Det har gått ett halvår, Tova-Sophias liv har förändrats. Hon säger att hon hittat sig själv sedan dess, och hon har dessutom funnit kärleken.

– Jag har inte varit redo innan. Jag har varit vilsen på grund av min bakgrund, säger hon.

Bakgrunden är att Tova-Sophie föddes i en pojkes kropp, och trots att hon själv alltid förstått att hon är kvinna, så var det först i tonåren som hon lät resten av världen veta det. Hon har genomgått en könskorrigerande behandling och levt fullt ut som kvinna hela sitt vuxna liv, men har ändå kämpat med självkänslan.

– Det har varit svårt att mätta mitt bekräftelsebehov, jag har känt att jag behöver bevisa att jag duger.

Metoden hon använde var att delta i olika tv-program. Första framträdandet var i Miljonärerna 2005, sedan följde Hitmakers och Sveriges modigaste. Förra året var hon med i Första dejten. Länge var målet att uppträda i Melodifestivalen. Musikintresset lever, hon skriver egna låtar och sjunger i två körer, men drömmen om schlagern har hon släppt sedan Robinson-äventyret.

– Det handlade om att jag ville visa att jag duger. Nu har det förändrats. Visst skulle jag gärna vilja uppträda med en egenskriven låt, men det är inte så det fungerar i Melodifestivalen. Men jag är lugn nu, jag behöver inte bevisa något, säger Tova-Sophia Aronsson.

Det faktum att hon fått kontakt med en kille innan Robinson, som hon blev tillsammans med efter inspelningen, är en del av förändringen. Anledningen till att hon ville vara med var dessutom okomplicerad, hon var uttråkad av pandemin och ville fly vardagen. För första gången i såpans historia spelades Robinson in i Sverige, på grund av corona. Fiji byttes mot Haparandas skärgård. Men det var inget som avskräckte Tova-Sophia Aronsson, tvärtom.

– Jag är livrädd för farliga insekter. Sveriges fauna kan jag, det värsta jag kan bli biten av är en huggorm. Fiji hade varit uteslutet, säger hon.

Att spela in ett vildmarksäventyr i Norrbotten var annorlunda. Stundtals var det kallt och blåsigt, men Tova-Sophias största problem var tristessen. En tv-inspelning innebär mycket dötid och väntan. Matbristen var ett mindre bekymmer, trots avsaknaden av kokosnötter och palmhjärtan.

– Vi åt mestadels blåbär. Tack vare mig hittade vi kantareller också, jag älskar att plocka svamp. Det sägs att detta är den hårdaste säsongen, men jag trodde det skulle vara värre. Jag är förvånad över hur stark jag är, både fysiskt och psykiskt, säger hon.

Många led av svälten, kanske de kroppsbyggande träningskillarna allra mest. Tova-Sophia klarade sig bra, och tycker det är lite orättvist att de som inte klarar matbristen får hjälp.

– Jag menar inte att det är bra att folk kollapsar, men jag tycker att om man inte klarar matbristen så kanske man inte ska vara kvar i tävlingen.

Själv packade hon ner en hårborste som personlig pryl, och även om hon medger att hon är mån om sitt utseende så var det inte så allvarligt menat.

– Jag är ändå frisör, så jag tänkte att det var lite roligt. Jag ville egentligen ta med tändstickor eller snöre, men man fick inte ha med sig sådana redskap. Det skulle bli för enkelt om alla kom med yxor och tändstickor.

Under Robinson-äventyret var Tova-Sophia en i mängden. Hon valde att inte berätta för de andra deltagarna om sin transsexuella bakgrund, förutom för två vänner alldeles på slutet. Hon ville helt enkelt bli behandlad som alla andra. Annars har hon inga problem att prata om det.

– Jag är en bra representant och jag vill hjälpa andra. Det finns mycket okunskap och fördomar. Men nu kan jag känna mig lite trött på att prata om det, i och med alla intervjuer, säger hon och skrattar.

Senaste halvåret har mycket alltså förändrats inuti Tova-Sophia. Hon känner sig lugnare och längtar inte längre bort. Plötsligt vill hon ta vara på tiden.

– Det behöver inte vara så omständligt, jag mår bra av en god middag med kärleken eller en promenad med vänner. Det låter ju fruktansvärt tråkigt, haha! Men förr ville jag alltid vidare, nu njuter jag av nuet, säger hon.

Men det finns i alla fall planer på ett stort projekt. Tova-Sophia har äntligen träffat en partner som hon vill ha barn med, och målet är att få barn via en surrogatmamma. Det är inte möjligt i Sverige, men det finns förmedlingar som samarbetar med andra länder.

– Jag drömmer om tvillingar. Det skulle bli otroligt efterlängtade bebisar. Jag är kär och väldigt lycklig, jag har inte varit lycklig tidigare i mitt liv, men nu är jag det, säger Tova-Sophia Aronsson.

Tova-Sophia Aronsson

Ålder: 36.

Bor: Onsala.

Familj: Kille och två hundar.

Yrke: Driver Salong Monster.

Intressen: Skriver låtar, sjunger i två körer, hundar, trädgård, fiska och plocka svamp.

Aktuell: Deltar i Robinson som sänds i TV4 med start på söndag.