Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Tiktok-stjärnan från Kungsbacka: ”Jag har fått mordhot”

Annie Samuelsson, 21, är som vilken annan tjej som helst. Hon lever ett till synes vanligt liv i Kungsbacka. Bortsett från att hon på appen Tiktok har över 140.000 följare.
– Jag visar en annan sida än den man vanligtvis ser på sociala medier, säger Annie Samuelsson.

Den Kina-grundade appen Tiktok släpptes i september 2016. Då var det mest fokus på skapande och delning av videor och livesändningar. Till en början var det mycket dans till olika musikslingor.

LÄS MER: Restaurang Hegli begär skadestånd från kommunen – ”Vi har tappat omsättning”

– När appen kom var det mestadels barn och unga personer som använde den innan den verkligen slog igenom, nu skulle jag säga att verkligen alla åldrar finns där. Från 10 år, till ja till och med 70 år, säger Annie Samuelsson.

Det här är Tiktok:

  • Tiktok är en sociala medier-app tillverkad i Kina. I Kina är den känd som Douyin.
  • Appen är till för skapande och delning av videor och livesändningar.
  • Appen släpptes i september 2016 av ByteDance, och är nu en ledande plattform för korta videor.
  • Appen går ut på att låta användare skapa musik-, dans-, komedi-, och läppsynkvideor på 15- 30 sekunder.

Källa: Wikipedia

Jobbar på Ica på dagen – spelar in videos på kvällen

På dagarna jobbar Annie i en Ica-butik och när hon får tid över eller är ledig så spelar hon in sketcher i videoappen Tiktok.

– Jag har alltid tyckt att det är roligt att uttrycka mig genom bild och video, och det här korta formatet passade mig perfekt, säger Annie Samuelsson.

När appen blossade upp och blev populär började Annie Samuelsson också ladda upp videos. De fick till en början inte särskilt många visningar, men Annie som alltid varit kreativ fortsatte att göra videos ändå.

– Jag har alltid varit väldigt kreativ. Det har alltid varit ett stort intresse att uttrycka mig i videoform. Så när jag väl kände att jag hade lärt mig hur appen fungerade hoppade jag på trender och härmade bara vad andra gjorde.

LÄS MER: Enkät: Hur överlever Kungsbackaborna i sommarvärmen?

Men för cirka ett och ett halvt år sen lade hon upp en video som rusade iväg i visningar:

– Jag minns första videon jag lade ut som fick mycket visningar, det var i samma härva som rapparen Greekazo hade sin omtalade intervju med Malou von Sivers. Den intervjun hade någon då gjort om till en låt vilket jag sen använde i en video, och då kommer jag ihåg att jag fick 80 000 visningar på den. Jag hade aldrig fått några visningar innan så det var jättestort för mig, det kändes ofattbart!

Alltid velat underhålla och stå i centrum

Efter den videon började både antalet visningar och följare sakta ticka uppåt. Enligt Annie är det förvånansvärt lätt att få följare på Tiktok i jämförelse med till exempel Instagram och i skrivande stund har hon över 143 000 följare. Det är inget som skrämmer henne, snarare tvärtom:

LÄS MER: Frillesåsborna hårt drabbade av regnovädret: ”Tv:n flöt i källaren”

– Det är väldigt mycket människor men det är inget som jag är rädd för. Jag har alltid velat stå i centrum och jag gillar att underhålla människor. De egenskaperna har jag verkligen haft sen jag var pytteliten. Det är mest bara kul.

Hon berättar att man snabbt blir avtrubbad när det kommer till likes och visningar.

– Man vänjer sig så fort för nu tycker jag 80 000 visningar inte är så mycket, men just då efter Greekazo-videon tyckte jag att det var jättestort.

Annie hittar mycket av sin inspiration till videos genom att kolla på andras. Bild: Alva Carlsson
Annie hittar mycket av sin inspiration till videos genom att kolla på andras. Bild: Alva Carlsson

Följarna trillade in och Annie gick lite över en natt från att vara en vanlig tjej till att bli uppmärksammad och igenkänd.

– Det var två videos jag gjorde som fick över två miljoner visningar båda två och i samband med det fick jag väldigt många följare. Då kunde det vara uppåt 20–30 000 på en dag. Då blev jag väldigt uppmärksammad. Det kändes som om alla drog i mig var jag än var någonstans, på sociala medier, i verkligheten och i mitt privatliv. Det var många som skrev till mig som jag inte känner så bra. Jag uppskattar det och tycker mest det är kul men det kom lite som en chock.

Annie beskriver sitt konto som att det består av humor, sketcher och en lite uppskruvad version av henne själv.

– Jag tramsar och skojar mycket, kanske drar på min göteborgska lite mer, för att mina följare tycker det är kul, men det är ingen karaktär jag byggt upp där. I grund och botten är jag samma person på Tiktok som privat.

LÄS MER: Därför målas brunnarna: ”Vi har varit för dåliga på att informera”

Om Annie Samuelsson

Ålder: 21 år

Familj: Mamma, pappa (avliden sedan 13 år), två storasystrar och en storebror.

Bor: I Vallda med mamma

Jobbar med: På en Ica-butik och med Tiktok

Framtidsplaner: ”Har sökt lite olika studier inför hösten men nu när det går så bra med sociala medier känns det dumt att inte ta den här chansen”

”Jag vågar vara mig själv”

Även om det finns många som gör liknande videos som de hon gör så menar Annie att hon tror många uppskattar att hon inte visar upp en perfekt fasad.

– Jag har hållit mig mer åt att till exempel lägga ut videos när jag ligger i sängen, helt osminkad och kommenterar något som cirkulerar i flödet. Jag tror att folk tycker det är skönt att kolla på mig för jag bryr mig inte så mycket, och jag tror att det är det som de gillar, att jag vågar vara mig själv.

Enligt henne kan det vara extra uppskattat från tjejer i hennes egen ålder att hon lägger ut ofixat innehåll.

– De känner kanske krav på att man ska vara fixad, snygg och alltid filma sig innan man ska ut på fest. Det är inte så många som kanske filmar sig när man bara chillar hemma, så som det är minst 70 procent av tiden. Jag visar upp en annan sida av sociala medier.

Hur ser du på jargongen som är på sociala medier, med hårda ord och näthat?

– Vissa får ju väldigt lite hat medan andra får jättemycket. Varför det är så vet jag inte riktigt, jag tror att det kan ha att göra lite med personens relation till sin egen publik. Men allt är är obefogat och jag har väldigt svårt att se varför dessa kreatörer får så mycket hat.

LÄS MER: Så mycket har bostadspriserna ökat i Kungsbacka

Får du något hat?

– Jag får väldigt lite hat i jämförelse med andra. Men det går lite i perioder och därför känns det som att det kanske är ett grupptryck. Att det är många som tyckt om mig från början och som nu fallit för något grupptryck online och börjat skriva elaka saker.

Annie berättar att det oftast är utseenderelaterade saker folk kommenterar när de är elaka.

– Folk vill gärna kommentera hur jag ser ut, hur mycket jag väger eller mitt ansikte, min näsa eller mun. Även om det är en väldigt liten procent om man jämför med alla snälla kommentarer jag får så är det klart att det biter.

Hat får inte passera obemärkt förbi

Hon menar dock att hon kommit till den åldern där hon börjat acceptera hur hon ser ut. Enligt Annie finns det därför inte så mycket kommentarer som folk kan skriva om hennes utseende eller kropp som hon inte redan är medveten om.

– Jag älskar absolut inte allt med mig själv, jag är osäker precis som alla andra, men jag tror att har man accepterat hur man ser ut så är det lite enklare att bemöta sådana kommentarer.

Annie Samuelsson vill att hennes följare ska känna glädje och skratta när man kommer in på hennes konto. Hennes videos har därför en tydlig humorprofil och hon spelar mycket på sarkasm. Men hon vill heller inte att näthat och elaka kommentarer ska passera förbi obemärkt.

– Jag tycker det är viktigt att säga ifrån och sätta ner foten. Jag skulle nog vilja säga att det är den appen som folk enklast kan lämna hatkommentarer ifrån för det är så enkelt att bara skapa ett fejkkonto och gå in och kommentera en massa skit.

– Bara förra veckan så fick jag ett mordhot, där någon skrev ungefär att det fanns ett pris på mitt huvud och att jag skulle akta mig. Och jag uttrycker mig inte politiskt eller lägger ut den typen av åsikter, jag skämtar och gör humor, så det kändes lite orimligt.

LÄS MER: Nu äter Tobias första glassen efter ”16 weeks of hell”

Vad gjorde du när du fick det här hotet?

– Jag gjorde faktiskt en video om det, där jag poängterade att det inte är okej att skriva vad som helst och att det kändes orimligt att mordhota mig för att jag skojar och skämtar på en app.

Planer på att starta upp Youtube

Annie Samuelsson känner sig inte avskräckt från att fortsätta med Tiktok trots hatkommentarerna. Hon kommer köra på så länge hon tycker det är roligt och hon har till och med planer på att utveckla det hon gör.

– Jag har insett nu ju äldre jag blir att det är media och underhållning jag vill jobba med. Så jag har kanske lite planer på att starta upp Youtube och kanske kombinera det ihop med Tiktok. Men jag har en väldigt ödmjuk inställning till allt det här och är tacksam för det jag har byggt upp nu.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungsbacka-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.