Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Eksta bygger hyresrätter i Kolla Parkstad. Bild: Charlotte Gad
Eksta bygger hyresrätter i Kolla Parkstad. Bild: Charlotte Gad

Mats H Ljungqvist: Spetsa öronen när du hör ”billiga hyresrätter”

Vissa meningar är svåra att bygga, i synnerhet under ett valår. Fler billiga hyresrätter är ett bra exempel på en sådan, skriver Mats H Ljungqvist.

Den här krönikan har jag skrivit förr. I alla fall typ. Men eftersom det i lördags var ett år kvar till valet så sträcker jag mig ner i skrivbordet, tar upp anteckningsboken från förr, håller upp den mot ljuset, blåser av dammet, och öppnar sidan ett, ”Valfrågor i Kungsbacka” och överst där står det: ”Bostäder”.

LÄS MER: Här bygger Eksta nya hyresrätter – lägenheterna tog slut direkt

Fråga vilken Kungsbacka-politiker som helst ur kvinna född som nånsin kampanjat och träffat väljare. Bostäder och bostadsbyggande är en sån där grej som ALLTID dyker upp på gator och torg och i valstugorna. Det är gött snack, högt och lågt och visst är invandring, trafik, arenabyggen, sjukvård, miljö, klimat och avlopp och allt det där viktigt, men den där mixen toppas ALLTID med en rejäl dos bostäder.

Det är gammalt och fornt och fädernas sed.

LÄS MER: Byggjätte köper kyrkans äng - bygger 300 bostäder granne med Tölö Tvärled

Kungsbackas folkvalda har kallats för mycket, men lita på detta: de är inga dumskallar. Framför allt inte under valår. Så klart kommer de lova att bygga bostäder i år också.

Och det kan de göra UTAN ATT LJUGA, nota bene. Politikerna behöver egentligen bara luta sig tillbaka och låta maskineriet jobba. Nästa etapp i Björkris innehåller 800 bostäder. Söderstaden? 300. Nya Voxlöv? Jösses, där planeras nånstans mellan 2 000 och 3 000 bostäder.

”Håll min öl”, säger exploatörerna i Forsbergen, som tycker att 8 000 nya bostäder är en jämn och bra avrundad summa.

LÄS MER: Så lång tid får du vänta på att få bostad i Kungsbacka

Men om politikerna lägger örat riktigt nära väljarfolksjälen, och lyssnar riktigt riktigt noga, så hörs detta: de vill ofta ha ”billiga bostäder” och ”fler hyresrätter”, för de tänker på barnen, och ”var ska våra ungdomar bo”. Men nya billiga hyresrätter är en mening som är förbannat svår att konstruera eftersom nya billiga hyresrätter är lika sällsynta som hår på ett ägg.

Vi är enkla på det viset, vi Kungsbackabor. Barnen. De är viktiga. Vi vill ju ha dem nära när de vuxit upp och vi vill veta att de får det bra.

Och om de har råd att flytta hemifrån i Kungsbacka, där en blygsam etta i Valandkvarteret Elegansen kostar sjutusen spänn i månaden? Den listan kan göras hus lång som helst. I Kungsbacka finns lägenheter som kostar fjorton-femton-sextontusen i månaden.

Politiker vet detta. Kom ihåg att de inte är några dumskallar.

De har lärt oss att det inte går att bygga billiga hyresrätter eftersom ”facket”, ”löner”, ”byggpriser”, ”exploateringsavtal” och ”anläggningskostnader”.

Så håll öronen öppna nu under valåret. Lyssna efter ”billiga” och ”hyresrätter”. Hör du någon politiker lova detta så kom ihåg: det är inte sant.

Nu ska jag lägga tillbaka anteckningsboken igen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.