Sofia Roos menar att miljöhotet är på allvar, och hon vill visa gästerna att det går att agera. "Jag vill göra dem medvetna om att valen har effekt", säger hon. Foto: Mia Sandblom
Sofia Roos menar att miljöhotet är på allvar, och hon vill visa gästerna att det går att agera. "Jag vill göra dem medvetna om att valen har effekt", säger hon. Foto: Mia Sandblom Bild: -

Sofias gäster äter gärna rester

När Sofia Roos halkade in i restaurangbranschen var det först ett sätt att träffa kompisar på arbetstid. Men det växte till något större. Nu är Kungsbackabon chef för en nystartad restaurang i Göteborg.
– Jag vill inte ha semester. Jag vill inte vara borta från jobbet, säger hon.

ANNONS
|

När Sofia Roos tog studenten från Elof Lindälv 2010 var framtiden blank och hon visste inte vad hon skulle göra dagen därpå. När hon fick arbete som servitris på Prinsen på Norra Torggatan så hade hon alltså inga planer på att göra karriär inom restaurangbranschen. Det visade sig dock snart att hon trivdes med serviceyrket och idag driver hon den nyöppnade restaurangen Noot i Göteborg. Hon har varit med och inrett lokalen från grunden. På hörnet på Östra Larmgatan huserade tidigare en damklädesaffär, så allt från golv till fläktar har behövt installeras. I april var förberedelserna klara och de första gästerna välkomnades. Mjuka stolar med fluffiga kuddar står utplacerade runt den enorma bardisken i mitten av restaurangen. Sofia Roos arbetar sista dagen innan sin semester.

ANNONS

– Från och med i morgon är jag ledig i fyra dagar. Men det behövs faktiskt inte mer. Det är så roligt att jobba och restaurangen är min lilla bebis. Jag vill inte vara ifrån den.

Lämnade för Dubai

Efter året på Prinsen lämnade hon Kungsbacka för Dubai. Där blev hon chief steward på en båt, vilket betyder att hon ansvarade för maten och serveringen ombord. Båten var privat och ägdes av en familj som levde gott.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Sofia Roos.

Efter tre år och ett kort stopp hemma hos familjen och hästarna i Kungsbacka var det dags för något nytt. Nästa utmaning blev en ordentlig kontrast till lyxlivet i Förenade Arabemiraten. Som servitris på en pub i London började Sofia arbeta sig uppåt.

– Jag är envis och driftig. Jag har det från min familj, vi tar i. Idag är jag förkyld, men det är bara att ta en Panodil och lite nässpray och ge sig i väg. Jag trivs med att ha mycket att göra.

Efter ett par år var Sofia Roos general manager på puben i London, och snart sökte hon något nytt. Intresset för mat och vin, och det varierande arbetet på restaurang gjorde att hon valde att leta efter något i samma bransch. När man annonserade efter en chef till en nyöppnad restaurang i Göteborg sökte hon, och några Skype-intervjuer senare blev jobbet hennes. Sofia Roos tog med sig sin engelske sambo till lägenheten i Innerstan i Kungsbacka och i höstas började hon bygga upp restaurangen.

ANNONS

Nordiskt och hållbart

Noots inriktning är nordisk och hållbar. Under åren utomlands har Sofia erfarit att Skandinavien har gott rykte gällande miljö och hälsa, vilket anses modernt, i tiden och i framtiden. Hon är själv sedan uppväxten intresserad av hållbarhet, och kommer från ett hem som odlade mycket grönsaker. Medvetenheten har ökat i takt med åldern och samhällsdebatten. Valet av nisch var därför enkelt.

– Miljöhotet är på riktigt, och vi måste agera. Därför lägger vi ner mycket jobb på att kontrollera var alla råvaror kommer ifrån, och hur de hanteras i alla led. Det blir en hel del arbete eftersom vi byter meny och viner varje säsong, men det är det värt, säger Sofia Roos.

Gör egen glass

Hon förklarar att det går att göra stora vinster genom att köpa massproducerade produkter, och tar gräddglass som exempel.

– Köper man glass gjord långt härifrån, av kor som mår dåligt, som medicineras med penicillin och betar på besprutade ängar så kan man få det billigt. Men vi gör glassen själva. Vi vet var mjölken kommer ifrån, och att våra kockar mår bra, säger hon och skrattar.

Sofia Roos har inte märkt av kockbristen som restaurangbranschen annars talar om just nu. Rekryteringsprocessen var lång men smidig, med många sökande. Hon tror att Noots nisch lockar många. En utmaning som går i hållbarhetens tecken är till exempel konceptet No waste, med avsikt att minska matsvinnet.

ANNONS

– Det som blir över efter veckans luncher tar vi hand om. På fredagen står kockarna och spånar över resterna och hittar på något kul att laga till AW:n. Det kan bli till exempel smörrebröd, pizza eller soppa, som säljs till rabatterat pris på fredag eftermiddag, säger Sofia Roos.

Lärde sig i stallet

Även om hon aldrig haft någon karriärmässig plan så har chefyrket länge lockat. Hon härleder det till sina många år i stallet.

– Man måste vara stark och tydlig, men också lyhörd när man arbetar med hästar. Det är egenskaper som passar en ledare, säger hon.

Året på Prinsen, då 19-åriga Sofia Roos såg arbetet som ett avlönat sätt att umgås med sina kompisar kom alltså att ligga som grund för hennes nuvarande karriär.

– Det bästa med att jobba på restaurang är att det finns rutiner och strukturer, men med nya gäster, utmaningar och upplevelser varje dag. Det går alltid att hitta nya lösningar, man står aldrig still, säger hon.

Mia Sandblom

redaktion@kungsbackaposten.se

Sofia Roos

Ålder: 28.

Bor: Innerstan i Kungsbacka.

Familj: Sambo.

Yrke: Restaurangmanager på Noot.

Intressen: Resa, hästar och vin.

ANNONS