Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Mats H Ljungqvist: Schrödingers katt och en låda i Öfvre Varla

Kvantfysikern Erwin Schrödingers gamla tankeexperiment från 1935 klingar än idag på en gata i Öfvre Varla. Det konstaterar Mats H Ljungqvist, som drömmer om en enkel, stilla och förutsägbar cykelsemester i Skåne.

Alla älskar ett bekymmerslöst liv, eller hur? Det är själva målet, visst? Buddisterna kallar det Nirvana, andra religioner döper det till Paradiset, men på sista raden handlar det om ett enkelt, härligt, förutsägbart och stilla liv.

En kille som hette Erwin Schrödinger hade i början av förra seklet väldigt stora bekymmer med var universum slutar. Typ. Den gode Schrödinger jobbade med kvantfysik, han tänkte långa tankar och han har kommit att gå till historien för sitt tankeexperiment med ”Schrödingers Katt”. Man stänger in en katt, tillsammans med ett gift. Efter en timme VET man inte om katten tuggat i sig giftet, och dött, ELLER om katten ligger där inne i lådan och lurar, högst levande och utan att ha käkat gift. Katten kan alltså BÅDE vara död eller levande. På nåt sätt hjälpte detta alla som funderade på var universum slutar.

LÄS MER: Hon öppnar ny inredningsbutik i Kungsmässan

”Ska du inte packa upp din nya laptop”, undrade kärestan hemma häromdagen hemma i Öfvre Varla.

Paketet med datorn hade blivit liggande i månader efter en HÖGST intensiv googla-bästa-laptopen-inköps-period, där jag på kort tid penetrerat hela den samlade kunskapen om läget på pc-marknaden, och med andan i halsen köpt mig en ny, fin och dyr laptop, därför att ”de kan ju ta slut” och ”ibland måste man ha en vanlig hederlig dator”, trots att till och med bildäck snart är uppkopplade mot internet.

LÄS MER: Kungsbacka godkänns som cykelstad

”Schrödinger”, svarade jag.

Jag höll på att byta däck på cykeln inför den stundande cykelsemestern genom Skåne. Cyklar gör mig lycklig.

Kärestan tittade på mig med den där blicken som undrar om det VERKLIGEN var den bästa sädescellen som hann fram först när hennes man och make avlades 1961, och så sa hon:

”Schrödinger”?

Jag förklarade att alla, säger ALLA som nyinstallerat en dator från scratch vet att det är en arbetsordning med totalt oförutsägbart slut, som ställer ORIMLIGA krav på snabba och kloka beslut i frågor du inte visste att du skulle få och som du sedan ska leva ett HELT datorliv med och som avkräver dig ett helvetes tjatande om gamla lösenord du glömde redan innan barnen konfirmerades, och som du sen måste springa och leta upp i nåt gammalt handskrivet för-säkerhets-skull-papper på övervåningen.

LÄS MER: Lyckolandet Liseberg levererar igen

ELLER så är det enkelt och över på en kvart, installerat och klart, och den nya datorn fungerar som den ska.

”Och DET är ju ungefär som Schrödingers katt”, avslutade jag.

Om några veckor rullar vi mot Malmö, Nirvana, och en cykelsemester som förhoppningsvis ska bli både enkel, härlig och förutsägbar.

När vi kommer hem ska jag öppna lådan med den där datorn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.