Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Mats H Ljungqvist: Om vår stora lilla stad

Vår lilla stad? Den har blivit större än du tror, skriver Mats H Ljungqvist.

Vid det här laget tror jag det är allom känt och bekant att jag inte precis omfamnar uttrycket ”vår lilla stad”. Det dyker ofta upp när det hänt något, och som för att ta udden av det ofattbart obegripliga, så säger nån: ”Vad är det som händer i vår lilla stad?” Ja du, shit happens. Det som händer är livet. Olyckor, bränder, tågurspårningar, slagsmål, sånt inträffar, folk slår varann på käften på krogen och lurar varann på pengar och det har ingenting med storleken på staden att göra.

Så varje gång nån ska göra Bullerbyn av Kungsbacka vill jag riva upp skjortan, blotta min bara bringa, ställa mig på tå på närmsta grönsakslåda och skrika: Vi är Sveriges 26:e största kommun, vi växer mest i väst, vi betyder något, vi är att RÄKNA med – och watch out Halmstad, vi vet var du bor och snart är vi större än er och då tar vi hit länsstyrelsen, regionkontoret, sjukhuset, bygger ut pendeltåget och lägger ett tågstopp i både Hanhals, Fjärås, Frillesås och Älskogsbräcka.

”Vårlillastad”-människor begriper inte detta. Och ja, jag har skapat jättedålig stämning när jag mött ”vårlillastad”-folk på middagsbjudningar.

Och epicentrum för ”vårlillastad”-kulten är innerstaden. Helst innerstaden ungefär 1958. Eller 1964. Ni vet, den där tiden då män var män, kvinnor skulle tiga i församlingen, alla rökte cigaretter och barnaga var en erkänd och hyllad uppfostringsmetod.

Så låt oss titta närmare på vårlillastad idag. Låt oss sätta ett granskande sökarljus på innerstadens några knappa kvadratkilometrar, rutnätskvarteren som byggdes upp efter storbranden 1846. Var det så mycket bättre förr? Eller sprider en högljudd minoritet en världsbild som inte helt linjerar med verkligheten?

Jag ska nu lista bara NÅGRA av alla saker som finns i vår lilla stad:

En skomakare som med stor yrkeskicklighet fixar allt, från randsydda skor i cordovan, till amerikanska cowboyboots i ormskinn. En blomsterbutik så vacker att den lika gärna kunde legat i Brooklyn NY. Flera hipstercaféer med tegelväggar inomhus som serverar både frukost och take away-kaffe till stressade professionals. Barbershopar där man kan VAXA skägget. Tatuerare. TVÅ tatuerare. En ost och tébutik är du handlar över disk, får smaka och som luktar lika gott som en saluhall på La Rambla. En mellanöstern-handlare som har varenda grej du läst om på trendbloggen Zeinas Kitchen. En second hand-butik med kurerade vintagefynd. Två foodtruckar med den arabiska varianten av snabbmat – Shawarma, och en med den supertrendiga vietnamesiska buljongsoppan Phö. Typ hundra uteserveringar med solläge och ännu fler restauranger. En skräddare som syr om kostymen så man ser ut som den där unga snygga killen i ”Suits”. En butik som renoverar vintage-lampor, och som ger dig möjlighet att säga: ”Kristallkronan? Jo, vi lät renovera den hos ett proffs”.

Vår lilla stad? Ledsen kompis, men den är större än du tror.

Ha nu en fin lördag.