Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist. Bild: Jacob Humlén. Bild: Jacob Humlén
Mats H Ljungqvist. Bild: Jacob Humlén. Bild: Jacob Humlén

Mats H Ljungqvist: Om ett litet, litet uppror

Kände ni raseriet? Med dammsugare skulle den rådande ordningen störtas, skriver Mats H Ljungqvist.

Såg ni dammsugarupproret? Förra helgen? Hörde ni dånet när folksjälen vaknade? När tusentals medelålders dieselåkande, elbilshatande, antiveganska köttätande män en gång för alla skulle skulle göra upp räkningen med A/ Vindkraften, B/ Greta, C/ Avvecklingen av kärnkraften och D/ Det var bättre förr?

Kände ni raseriet? Med dammsugare skulle den rådande ordningen störtas. Genom ett koordinerat och gemensamt samtidigt renande av hemmen skulle denna folkliga urkraft skicka ett massivt svidande långfinger, ett högljutt NUFÅRDETVARANOG, så att makthavare och styrande till sist skulle förstå att vindkraft är kass och kärnkraft är bra och att strålningen får nån annan lösa.

Det var ett uppror som föddes ur köld. För när det är kallt är det vindstilla. När det är vindstilla snurrar inte vindkraftverken. Det blir ont om el och nån nånstans hade sagt att "kanske är det bra om inte alla dammsuger samtidigt i helgen som kommer". EXAKT DÄR uppstår dammsugarupproret. Nu jävlar skulle det dammsugas som det aldrig dammsugits sen den första dammsugaren såg dagens ljus 1868. En gång för alla skulle miljövänner, politiker, naturvurmare, fruntimmer och annat löst folk betvingas. Elnätet skulle knäckas. Med dammsugare. I mörkret och kylan som uppstod efteråt skulle en ny vacker värld födas, en värld där man monterar ner alla fula vindkraftverk och bygger nya, gigantiska stålskinande kärnkraftverk, laddar dem fulla med miljonermiljarderkilowattimmarisekunden och sen har fritt blås i eluttagen i evig tid, amen. Runt om i landet rafsades det i mörka garderober, och lik stridsrop klingade "VAR har du ställt dammsugaren?", alla mötta av lika undrande "Vad i hela fridens namn ska du med den till?"

Det var ett uppror som skulle få både alla Dalauppror tillsammans OCH den franska revolutionen att blekna. I alla fall var det så det lät i sociala medier.

Hur det gick?

Minst en kvinnlig partiledare dök upp på Insta-bild med dammsugare på axeln, säkert blev en massa hushåll hygieniserade, men elnätet höll. Vindkraften finns kvar.

Nu riktar ni kanske ett svidande pekfinger mot mig och säger – "är inte också du en medelålders köttätande man med bensinslukande och fyrhjulsdriven bil?". Jo.

Men till skillnad från många andra har jag levt igenom ett dammsugaruppror. Låt vara litet och mycket lokalt. Jag vill inte hänga ut någon – men hemma i Öfvre Varla, när mitt äktenskap var ungt och ömt, såg jag en mig högst närstående kvinna dammsuga popcorn från parketten. Ett par popcorn vägrade att följa med in i dammsugarslangen, så denna min närstående lyfte på mattan och skyfflade in de där popcornflarnen. Under mattan.

Äktenskapet blev mycket lyckligt. Men sen dess har jag allena hanterat dammsugaren därhemma.

Det är så man hanterar ett dammsugaruppror.

Ha nu en fin lördag.

Mats H Ljungqvist