Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist. Bild: Jacon Humlén. Bild: Jacob Humlén
Mats H Ljungqvist. Bild: Jacon Humlén. Bild: Jacob Humlén

Mats H Ljungqvist: Om den perfekta ordningen

Drömmen om den perfekta ordningen är en svekfull vän, en falsk profet och ett gissel för människan, skriver Mats H Ljungqvist.

Drömmen om den perfekta ordningen är en svekfull vän, en falsk profet och ett gissel för människan. Den möter oss där vi minst anar det, den förleder och luras, den ljuger och den gör allas vår denna stund på jorden svårare. Det finns ingen perfekt ordning.

Folk tror bara det. De UTGÅR från det. Det är alltid en irrlära.

Låt mig ge blott två, av många, exempel på när Drömmen om den perfekta ordningen får härja fritt.

Jag besöker ibland ett litet naturreservat, med en liten parkeringsplats. ”Liten” är ett nyckelord här, jag hoppas ni noterar det. Massor av folk vill parkera där, så när parkeringarna tar slut ställer sig bilisterna överallt. I skogen, i diket och i vägrenen. Det är ett kaos.

Problem? Ja, så klart. Västkuststiftelsen, som sköter både reservat och parkering, vill lösa detta. De tror på Drömmen om den perfekta ordningen så de åker dit, skruvar upp en skylt som säger ”Vänligen parkera bara på anvisad plats, respektera trafikregler och privat mark”.

Klart. Västkuststiftelsen borstar av händerna, packar ner skruvdragaren, tar ett steg tillbaka och betraktar nöjda sin skylt. De tänker ”Jaha, då var detta fixat”.

Och det kan man tro, om man litar på Drömmen om den perfekta ordningen.

Men – SÅ KLART skiter alla fullkomligt i den där lilla skylten när de kommer till naturreservatet för att parkera. Bilar överallt, högt och lågt, i skogen och i diket, inte en fan kommer fram nånstans. För: Det. Finns. Ingen. Perfekt. Ordning.

Region Halland ska vaccinera alla mot corona. Man vill börja med de som är 80-plus, för de är mest utsatta. För att hjälpa dessa på traven, så skippar regionen kraven på Bank-Id för att boka vaccintid. Äldre har inte Bank-Id, tänker regionen, så vi låter dem boka utan Bank-Id. Det blir bra.

Detta är mycket gott, helt riktigt och oklanderligt. Alla, säger precis alla, är rörande överens om att de äldsta ska få vaccin först. Jesus hade nickat gillande. Region Halland kan gå ut på stan, göra en enkät och jag lovar att hundra procent av de svarande kommer att säga: ”Självklart ska de äldre vaccineras först”.

Men vi kan också här ana att Drömmen om den perfekta ordningen har tagit sig ända in i Region Halland, eller hur?

För så fort regionen öppnar bokningen så är alla jävlar och deras kusiner snabbt som ögat inne och bokar upp varenda tillgänglig vaccintid. Ingen av dem är 80-plus. 80-plussarna hann inte ens upp ur stolen och fram till telefonen. Region Halland får dra tillbaka, pudla, räkna om och börja ringa fulbokare och säga: ”Hördududu, du är ju inte 80-plus, varför har du snott vaccintid?”

På 1200-talet stiftade Birger Jarl Fridslagarna, där den som bröt mot lagen kunde bli ”biltog”, det vill säga fredlös i hela riket. Jag lovar att Birger Jarl hade kunnat berätta ett och annat för både Västkuststiftelsen och Region Halland.

Ha nu en fin lördag.

Mats H Ljungqvist

Läs mer: Krönikan: Om att ha det trevligt

Läs mer: Om ett litet, litet uppror

.