Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Patrik Forsberg
Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Patrik Forsberg

Victoria Forsberg: Om att aldrig få sova ut

Då var semestern över och allvaret börjar igen. Slut på vilan. Förlåt mig, men HA-HA! Alla med småbarn vet att semester inte är synonymt med vila när det finns kids med i bilden.

Men hur kan hon vara så självisk, en sommarsemester med barnen är inte alla förunnat, tänker ni. Och ja, jag är naturligtvis oerhört tacksam över våra familjesemestrar, men jag sticker inte under stol med hur oändligt tröttsamt det är att aldrig få sova ut. Jag kastar lystna blickar på mina barnlösa kollegor, eller de med stora eller utflugna barn, som kommer tillbaka till jobbet och faktiskt är utvilade efter en lång sommar. För egen del har det inte hänt de senaste tio åren.

LÄS MER: Ungdomar – vilka trevliga människor!

Men hallå, hon har väl inga spädbarn? tänker ni. Nej det stämmer, min äldsta är tio och min yngsta är snart fem. Då borde sömnkvoten haft gott om tid att fyllas på, tycker en ju. Hundåren med nattavak och nattamat är ju över, och barnen borde kunna njuta av sovmorgnar. Well, grattis till alla er som har det så. Hos oss är det fortfarande high life vid fem-sex-snåret. Varje morgon. Dag ut och dag in. År efter år. Sommarlov som jullov. Dagen kickas igång tidigast möjligt, oavsett årstid eller veckodag. Senast 06.15 är karusellen igång, och inte sällan tidigare än så. Och så har det varit de senaste tio åren. Tio år. TIO. ÅR.

LÄS MER: Deltagarna i gudinne-retreat bor i flerbäddsrum – oro hos smittskydd

Hur går det ihop, tänker ni? En tioåring behöver väl inte väcka hela familjen bara för att hen vaknar tidigt? Nej, det stämmer. Det är inte tioåringen som är bekymret. Jag har ju rätt långt mellan barnen. Men när storebror var fem år och började kunna sova något längre om morgnarna, kom lillasyster. Hon fyller fem i september och har ännu inga planer på att börja morna sig. Där har ni matten. Tio år. Det är en förfärlig massa sömnbrist det.

Men du kan väl gå och lägga dig tidigare då, så att du får tillräckligt med sömn? tänker ni. Ja, det gör jag. Jag går ofta till sängs före 22, och ni förstår hur skoj det är en varm sommarkväll. Eller nyårskväll. Eller vilken fredagskväll som helst. Men att bli väckt mellan fem och sex varje morgon tar på krafterna, så även om jag ville skulle jag inte orka med nattugglande i längden.

LÄS MER: Udda efterlysningen: En 12 meter hög gran – gratis

Ja, jag fattar att det här är provocerande trivialt – en vit medelklassmamma som gnäller om hur lite hon får sova. Särskilt när Haiti går under, Europa drunknar och brinner upp och Talibanerna återuppstår. Och ja, det måhända vara en piss i Mississippi på det stora hela. Men jag är så trött. Trött på att vara trött. Trött på att inte orka vara vaken länge nog för att se ljusslingan i trädgården tändas. Trött på att aldrig orka se mer än ett halvt entimmes-avsnitt av en serie. Trött på att påsarna under ögonen är lika tunga och svarta året om. Och ännu mer provocerande: trött på de ljusa morgnarna. För när mörkret faller och hösten kommer kan jag faktiskt få en något längre sovmorgon. Ibland ända till 06:45.

Tumme upp: Jag är nu fullvaccinerad!

Tumme ner: Antivaccin-lobbyn.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.