Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nicklas Hallberg längtar efter våren för att kunna umgås mer utomhus, vilket han tror kommer att göra alla gladare efter ett tufft pandemiår.  Bild: Johanna Schau
Nicklas Hallberg längtar efter våren för att kunna umgås mer utomhus, vilket han tror kommer att göra alla gladare efter ett tufft pandemiår. Bild: Johanna Schau

Nicklas hyllning till alla människor bakom coronastatistiken

Ett år har gått sedan det första coronafallet konstaterades i Halland. Nicklas Hallberg från Björkris har skrivit låten ”En till dag med dig” i syfte att hjälpa, trösta och hedra alla bakom den dystra statistiken av drabbade människor.

Nicklas Hallberg gick hem och skrev låten efter en dag på jobbet då han var med om en händelse som berörde honom djupt.

– Det handlade om en person som gått bort alldeles för ung, vilket fick mig att börja reflektera över livet och hur skört det är, säger Nicklas som arbetar som församlingspedagog i Svenska kyrkan i Älvsåker.

Statistik och staplar

I detta fall var dödsfallet inte coronarelaterat, men händelsen fick samtidigt Nicklas att tänka mer på alla människor som gått bort det senaste året, dolda bakom statistik och staplar.

– I början av pandemin var det väl mer så att man tänkte på hur sjukdomen kunde slå mot en själv eller ens närmsta anhöriga. Men allteftersom man matades med statistik, blev det samtidigt mer och mer att jag själv stängde av och att allt bara blev en siffra. Nu kom verkligheten ikapp och jag började då även tänka på en annan händelse som höll på att kosta mig min egen frus liv för snart fyra år sedan, säger Nicklas Hallberg.

Svävade mellan liv och död

Det var när hans hustru Rebecca drabbades av blodförgiftning, bara drygt två veckor efter att paret fått sitt andra barn.

– Hon blev då inlagd på intensiven och svävade mellan liv och död fem dagar, med 50 procents chans att överleva, berättar Nicklas Hallberg.

Allt detta sammantaget gjorde att han började fundera mer över allt han värdesätter med livet, men som inte är självklart.

– Låten är därför en slags hyllning, skriven i visad uppskattning för de människor vi önskar fortsatt fanns med oss. Syftet är också att hjälpa och trösta alla de som önskar att de bara fått en dag till tillsammans, som ju låtens titel antyder, säger Nicklas Hallberg.

Ett år har nu gått sedan WHO deklarerade att covid-19 är en pandemi. Minns du själv vad du gjorde då i mars, förra året?

–Ja, faktum är att jag faktiskt tror att jag själv kan ha haft sjukdomen där och då. Jag minns att jag var hemma från jobbet i två veckor, men att jag sedan hade ont i lungorna och hade svårt att andas i flera månader efteråt. En dag när jag var ute i skogen med min son var jag tvungen att luta mig mot ett träd bara efter fem minuters promenad för att jag höll på att falla ihop. Jag var faktiskt bara en hårsmån från att ringa 112, berättar Nicklas.

– Men så repade jag mig sakta men säkert och vid den tidpunkten fanns det ju heller inga antikroppstester man kunde göra, så jag kan ju inte veta säkert om det verkligen var corona jag hade. Resten av familjen har också lyckligtvis klarat sig, men jag har haft kompisar som varit sjuka, tack och lov dock ganska lindrigt utan att behöva uppsöka sjukhus.

Längtar efter våren

Nicklas Hallberg längtar nu som alla andra efter att livet ska återgå till det mer normala.

– Främst av allt just längtar jag just nu efter våren, som jag tror kommer att göra gott för alla. Inte bara genom förhoppningsvis minskad smittspridning, utan för att vi kan träffas mer utomhus, vilket jag tror kommer att göra alla mycket gladare.

Här kan du lyssna på Nicklas låt En till dag med dig

Nicklas Hallberg

Ålder: 35.

Bor Björkris.

Familj: Hustrun Rebecca, samt sonen Max, 6,5 år och dottern Maja, 3,5 år.

Gör: Arbetar som församlingspedagog i Svenska kyrkan i Älvsåker.

Aktuell med: Låten ”En till dag med dig”, samt tre andra nysläppta låtar som finns att streama på Spotify.

Intressen: ”Musik i alla dess former, både genom att själv spela, lyssna och lära mer genom att ta del av skriven musikhistoria. Fick min första gitarr som 17-åring och har sedan dess spelat i olika konstellationer. Jag och Fredrik Wallgren, en kompis som jag just nu spelar ihop med, har också i över ett år pratat om att dra ihop ett band, men det är svårt att få till det, både på grund av pandemin och familjepusslet som också ska gå ihop.”