Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist: När helvetet kom till Öfvre Varla

Utan förvarning förvandlades en mysig hemmakväll till en stenhård kamp mot asiatisk teknikindustri. Allt blev ett kaos, skriver Mats H Ljungqvist.

Scenen: Vardagsrum i Öfvre Varla. I soffan, två medelålders personer, som tittar på streamat norskt krim-drama. Plötsligt, UTAN FÖRVARNING, dyker en dialogruta upp på tv-skärmen. Den säger ”Hjälpmedelsinställningar” och den SÄGER också ”hjälpmedelsinställningar”, alltså det hörs en liten röst, mekanisk, som talar till mig och kärestan i soffan. Följande händer: jag, fjärrkontrollgeneralen i familjen, släcker den irriterande dialogrutan. Norska streamade krim-dramat återfår vår ODELADE uppmärksamhet.

Då: Ja, ni gissar rätt. Rutan. Rösten. ”Hjälpmedelsinställningar”. Det GÅR inte att se de norska poliserna, för alla 49 tummen tv-skärm täcks av meddelandet. FÅ saker kan driva upp denna mans stressnivåer som trilskande teknik. Så jag, kom ihåg, fjärrkontrollsgeneral, släcker IGEN rutan genom att klicka på alternativet ”stäng”. ”Stäng” säger tv:n. Det går kanske 30 sekunder. Ja. På nytt. Rutan. Vid det här laget inleder jag mitt föredrag om att ”teknik var bättre förr”, och ”så går det när man bara bygger tv i låglöneländer”, högljutt, varpå kärestan, INTE fjärrkontrollsgeneral men med gott om självförtroende, säger ”ge mig fjärrkontrollen”. Några sekunder senare kollar vi på en livesändning från Drottning Elisabeths begravning. MED rutan ”Hjälpmedelsinställningar” OCH en mekanisk röst som säger ”i en kyrka”. Kärestan paddlar snabbt bakåt och säger ”jag vet inte vad jag tryckte på” men allt är nu kaos och jag står vid det här laget på en fruktlåda i vardagsrummet, med viftande händer och skändar helvetet som heter asiatisk teknikindustri. Kärestan googlar, startar om hela tv:n, och återställer till fabriksinställningarna. Vi går igenom hela processen med alla inloggningar på samtliga konton och streamingtjänster som finns, och startar ÅTERIGEN upp det norska krimdramat. Det har nu gått MINST en timme. Vi börjar om. Och SOM ETT BREV PÅ POSTEN vill vår svindyra tv att vi ska ställa in ”Hjälpmedelsinställningar” i stället för att kolla på norsk polis.

Jag stänger av, lägger bittert ifrån mig fjärrkontrollen och ägnar 45 minuter åt att leta upp kvittot på tv-maskinen. Morgonen efter laddar jag mentalt för det där samtalet till butiken, när jag ser att ljudlimpan, den separata högtalargrejen, hamnat väldigt nära tv:n. De styrs av varsin fjärrkontroll men kanske sänder de på samma frekvens, typ? Och stör varandra? Så jag möblerar om lite.

När jag skriver detta har jag provkört två säsonger ”Kärlek och Anarki” på raken. Jag vet inte vad den handlar om, men ingen har bett om ”Hjälpmedelsinställningar”. Ännu.

LÄS OCKSÅ: Sebastian såg mystisk val utanför Kungsbacka: ”En chock”

LÄS OCKSÅ: Hett när hårdingar åt chili på Tjolöholm: ”Värdigt”

LÄS OCKSÅ: Experten reder ut: Nio vanliga myter om din elförbrukning