Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lise Åserud
Bild: Lise Åserud

Mats H Ljungqvist: När blev det kasst att vara snäll?

Förr var det en bra grej att göra gott och vara snäll. När slutade vi med det, undrar Mats H Ljungqvist.

Jo, nu är det en sak jag funderat på igen och egentligen har jag funderat på detta ganska länge. Det är inte det där om var rymden slutar, för helt ärligt är det en ganska så besvärlig fråga som jag helst undviker.

Nej, detta handlar om det där att det blivit kass att vara snäll. Förr var snäll en bra grej, vi uppfostrade våra barn till att bli snälla, goda och inkännande människor. Nu är snäll ute. Att vara god är dåligt. Illa. Bad standing.

Du behöver inte röra dig många meter på internet förrän du stöter på benämningen ”godhetsknarkare”. Det används som ett invektiv, ett skällsord, nedsättande och ifrågasättande kring den allmänna ärligheten och goda moralen hos nån.

Alltså, så här kan det se ut: ”Jag gav en hundring till en tiggare idag”.

BOOM: ”Godhetsknarkare”.

Alltså, uppenbarligen finns det medborgare därute på nätet som tycker att människor använder ”godhet” som en drog, nåt som man får en kick av, och som vi alla vet så är knark inte nåt bra. Så själva kärnan i detta är att det är dåligt att vara snäll.

Nu blir ju detta lite skumt för mig, barn av 60-talet, uppfostrad och uppvuxen med Astrid Lindgren, Bamse och kristendom i skolan.

Vi fick lära oss att det är bra att vara snäll. Bamse är snäll. Emil i Lönneberga har ett hjärta av guld. Godhet var helt enkelt inihelvete INNE när vi växte upp. Det TRENDADE.

Jag var med i Scouterna, och hela deras KONCEPT går ut på att vara goda. De INDOKTRINERADE oss stackars intet ont anande barn med att godhet är BRA.

Och vi ska inte TALA om Kvarnbyskolan i östra Mölndal. Hela undervisningen gick ut på att fostra oss till hederliga människor som gjorde gott. Godhet BELÖNADES.

Gun Davidsson, min lågstadielärare, satte upp figurer på flanellografen och berättade historier och alla, samtliga, varenda en av dem, handlade om goda gärningar och att godhet är bra. ”Ni ska vara snälla mot varann”, kunde hon säga.

Men så gick det till, sanna mina ord.

”Jag gjorde en snäll grej idag” – ”Herregud, vad bra”.

Inte: ”Du är bara en godhetsknarkande batikhäxa”.

Jag har inte gått in på den kanske störste godhetsknarkaren av alla, men Jesus gick ju inte precis omkring och predikade att vi skulle vara taskiga mot varann. Det där med att ”behandla andra som du själv vill bli behandlad” och ”vända andra kinden till” – sorry, Jesus hade inte haft en suck idag.

Så nästa gång du ser mig göra nåt gott, att jag tänker på miljön eller klimatet, eller bara är allmänt hygglig för jorden, världen, och Kungsbacka, så kom ihåg att det var så jag fostrades. Jag kan inte bättre.

Nu ska jag fundera på var rymden slutar.

LÄS OCKSÅ: Man åtalad för hets mot folkgrupp – skrev nedsättande om romer

LÄS OCKSÅ: Bloggaren Frida Ramstedt renoverar lokal i Kungsbacka: ”Nytt koncept på gång”

LÄS OCKSÅ: Tiktok-stjärnan från Kungsbacka: ”Jag har fått mordhot”