Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Mats H Ljungqvist: När Audi-döden stirrade mig i vitögat

En bilkö, en mopedbil och en Audi-förare med svaga nerver blir en närapå dödlig cocktail i Bröndomebacken. ”Men jag dömer ingen”, skriver Mats H Ljungqvist, som vet hur det är att ligga sist i kön efter en mopedbil.

Jag hade klarat mig i 59 år, sju månader och ett par dagar. Fostrat två barn, betalt min skatt och skött mig hyfsat väl i detta livet. Nu var min jordavandring på väg att ta slut. Döden stirrade mig i vitögat, en aldrig välkommen besökare, i gestalt av en Audi A3 som kom rusande emot mig i en vildsint och livsfarlig omkörning i Bröndomebacken. Bröndomebacken är inte bred. Två filer och mellan dem evigheten. När en Audi A3 lägger sig mitt i den, gasar och litar på att någon kör i diket hellre än att frontalkrocka, är förgängligheten nära. Tro mig.

Mitt liv passerade revy. Uppväxten i östra Mölndal, 70-talet, Nationalteatern, Kvarnbyskolan och Palmemordet, barnens första steg, studentexamen, allt detta hann jag se och allt detta hann jag säga farväl till, innan jag lyckades styra min femton år gamla Skoda Octavia tillräckligt långt ut i högerkanten för att släppa förbi liemannens vita springare i den där vilt framförda Audi A3:an. Blott millimetrar skilde plåt från plåt, men jag undslapp döden för den här gången.

Varför? Längst fram i Bröndomebacken och förklaringen till Audi A3:ans tjurrusning var en mopedbil. Den låg, så klart, i sin lagstadgade fart, det vill säga strax över 40 km/timmen. Föraren och passageraren gjorde inget fel, inget ont, de gjorde exakt det som förväntas av dem. De skötte sig. Och de skötte sig längst fram i den hundratals meter långa bilkö som oefterhärmligen och ofrånkomligen alltid uppstår när dessa, ska vi säga, hastighetsutmanade fordon blandas med mer normal trafikrytm.

Ändå vill jag säga, så här i efterhand, att: Audin, I feel you. Jag känner din smärta. Ingen föds ond. Det finns inget oprovocerat våld. Man ska inte döma förrän man gått en mil i en annan människas skor. Man ska heller inte döma den Audi som kanske legat i miltal som sistabil i en evighetslång kö som långsamt, långsamt rullar fram på 158:an. Kanske hade den där mopedbilen kört ut nånstans i Billdal? Kanske hade Audi-föraren kämpat flera mil med att hålla sig lugn, sansad och i balans innan den SISTA spända nervsträngen brast i Bröndomebacken, innan ångest och panik tog över och hen satsade alla våras liv på en omkörning i dödens utmarker?

Jag vet inte.

Det sägs att Kungsbacka är en av landets A-traktor- och mopedbils-tätaste kommuner. När den hårtslående boxaren Mike Tyson var som störst sas det alltid att ett enda slag från honom skulle räcka för att döda en vanlig så att säga ickeboxande människa, OM någon skulle komma på den korkade idén att släppa in dem i samma boxningsring.

Jag tror det är lite samma sak som med mopedbilar på 158:an i Bröndomebacken.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.