Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Micke Sol har varit med som projektledare för den första utgåvan av Djurliv som släpptes i slutet av januari.  Bild: Foto Mattias Mattson/© Story House Egmont AB
Micke Sol har varit med som projektledare för den första utgåvan av Djurliv som släpptes i slutet av januari. Bild: Foto Mattias Mattson/© Story House Egmont AB

Micke ritar serier och samlar på lego och akvariefiskar

Micke Sol har själv läst och tecknat serier så länge han kan minnas. Han är sedan många år också redaktör för bland annat tidningen Fantomen. Men just nu är det djur som gäller, både i den nya tidningen Djurliv och hemma i Anneberg, sedan han blivit akvariefrälst.

Premiärnumret av serietidningen Djurliv, med samlade kända seriestrippar som Snobben, Hälge,Träsket och Djurgården släpptes den 21 januari. Målet är nu att locka med ett nytt nummer varannan månad, med totalt sex utgåvor om året.

Micke Sol, som arbetat som projektledare för den nya tidningen som ges ut av Egmont, hoppas och tror att många ska lockas av konceptet.

– Faktum är att intresset för serietidningar ökat otroligt mycket det senaste året. Lösnummerförsäljningen går väl inte så bra, som för de flesta tidningar nuförtiden, men för vår egen del hade vi faktiskt något av ett rekordår förra året vad det gäller antalet nya prenumeranter, säger Micke Sol.

Tidigt intresse

Själv fastnade han tidigt för serietidningsvärlden.

– Jag har alltid gillat att teckna och rita egna serier som jag tog med till mammas jobb och kopierade för att göra mina egna första amatörtidningar, berättar han.

– Sedan jobbade jag även för skoltidningen och utbildade mig senare, först vid Serieskolan och Nyckelviksskolan, innan jag kom in på Beckmans designhögskola 2005, berättar Micke Sol, som är uppvuxen i Huddinge och Botkyrka, söder om Stockholm.

Egna seriealbum

2006 debuterade han med sitt första egna seriealbum, De lyckliga dagar du har nu är dina framtida år av sorg, saknad och bottenlös ensamhet. Det följdes sedan av ytterligare ett två år senare, med titeln Till alla jag legat med.

2013 respektive 2014 släppte Micke Sol sedan ytterligare två seriealbum på olika förlag och hans serier har även publicerats i flera olika svenska serietidningar.

Bor i Anneberg

För tre år sedan gick sedan flyttlasset till Kungsbacka och Anneberg där han nu bor tillsammans med sin fru och femåriga son.

– Det var min fru som först fick jobb i Göteborg, men så har hon också sin syster här i Anneberg sedan många år tillbaka. Så vi har varit mycket här och gillar området, så då kändes det naturligt att flytta just hit, berättar Micke Sol.

Nytt jobb på gång

Själv står han också i begrepp att snart byta jobb efter många år som redaktör på Egmont för bland annat serietidningarna Fantomen och Herman Hedning.

– Jag ska börja en ny tjänst på ett annat förlag i Göteborg om en månad, avslöjar Micke Sol lite hemlighetsfullt, utan att vilja säga vilket.

Under tiden fortsätter han också att spåna på nya egna serier, samt ägna sig åt sin nya stora hobby, akvariefiskar.

– Jag har nämligen gått och blivit akvarist nu under pandemin och skaffat akvarium. Eller snarare akvarier. För jag gillar uppenbarligen att samla på saker, inte bara serier, utan även lego som är att annat stort intresse.

Camilla Moestedt

[email protected]

Micke Sol

Ålder: Fyller 40 år den 11 februari.

Bor: Anneberg sedan tre år tillbaka. Uppvuxen i Vårby gård och Alby, söder om Stockholm.

Familj: Hustrun Sofia och 5-årige sonen Hugo.

Yrke: Serieskapare, illustratör och tidningsredaktör för bland annat Fantomen på förlaget Egmont. Har även gett ut flera egna seriealbum.

Aktuell som: Projektledare för den nya serietidningen Djurliv med samlade seriestrippar av kända djur som Snobben, Hälge Älg och Bo Ko i Djurgården.

Bästa serietidningen genom tiderna: "Åh gud vilken svår fråga... men jag säger Preacher, en amerikansk tecknad serie, som man även gjort en tv-serie av med samma namn.