Kvinna i spetsblus sitter på trappen till ett vitt hus.
Maria Ernestam stannar i Frillesås över påsken för att skriva och finna inspiration. Bild: Mia Sandblom

Maria skriver böcker om Frillesås – har sålt över en miljon

Maria Ernestams finaste barndomsminnen är från sommarstället, och många av hennes böcker utspelar sig där. Hon har brevväxlat med läsare i Taiwan som fascinerats av den svenska lilla badorten.
– Jag gör mitt bästa för att sätta Frillesås på kartan.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Maria Ernestam bor i Stockholm, men är på besök i sin sommarstuga vid havet. Under hela påsken ska hon skriva och finna inspiration. Hon är tredje generationens sommargäst och har många minnen från Västkusten i allmänhet och Frillesås i synnerhet.

– Det var min farfar som köpte första stugan här nere, och sedan pappa. Nu bor min mamma här i grannskapet också. Så jag har alltid pendlat fram och tillbaka hit, säger hon.

Maria växte upp i Uppsala men spenderade somrarna i stugan vid havet. Hon minns den familjära känslan i området, då man umgicks över generationsgränserna.

– Man sprang mellan husen, och var inte kompisen hemma så gick det lika bra att fika med en förälder. Det var verkligen en idyllisk plats och är det fortfarande.

LÄS MER:De vill starta stadsodling på Tingberget – ”Alla kan bidra med något”

Blandar humor och svärta

Området består numera av både sommarstugor och åretruntboende, och under en av vårens första dagar är flera grannar ute och krattar i trädgården, eller byter ut dubbdäcken mot sommardäck. Maria Ernestam marknadsför sin nya roman, ”Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk” och tänker för första gången på riktigt lansera sig som en Frillesåsförfattare. Påskromanen, som är en uppföljare till julromanen ”Brutna ben och brustna hjärtan – en alldeles omöjlig jul”, utspelar sig nämligen i Frillesås.

– Flera av mina romaner har egentligen utspelat sig här, men jag har kallat det ”Valleråsen”, eller ”ett västkustsamhälle”. Men i de två senaste böckerna om Lisbeth Cederström har det stått Frillesås rakt ut.

I Tyskland tas böckerna väl emot, där är den svenska naturen uppskattad. ”Jag skojar lite om att det måste vara en röd stuga på omslaget för att tyskarna ska läsa boken.”
I Tyskland tas böckerna väl emot, där är den svenska naturen uppskattad. ”Jag skojar lite om att det måste vara en röd stuga på omslaget för att tyskarna ska läsa boken.” Bild: Richard Ryan

Den nya romanen utspelar sig just kring dessa veckor strax innan påsk. Den är dråplig, med allvar och beska i botten, som många av Marias böcker. Hon tycker inte om att placera sig i ett fack, eller en genre, utan vill gärna flyta över gränserna. Bokens Lisbeth Cederström har problem med nyinflyttade grannars husdjur, mobbing på skolan där hon är lärare, och en gammal kärlek på traktens hästgård.

– Allt det där är fiktivt, det handlar inte om Frillesåsskolan eller om mina egna grannar, säger Maria Ernestam.

Utgiven i 13 länder och författare på heltid

Men omgivningen känns igen. Lisbeth promenerar gärna längs havet, från Löftaån och vidare norrut mot Fagervik, Torstensvik och Vallersvik. Kanske är det denna vackra, saltstänkta miljö som tilltalar läsare runt om i världen. För Maria Ernestams böcker är utgivna i 13 länder, och lockar läsare i både Lettland och Taiwan, vilket hon ibland tycker känns surrealistiskt.

– Jag såg alltid Tyskland som en självklar andra marknad, eftersom jag har bott där och kan språket, men nu går böckerna väldigt bra i Frankrike också. Det kändes surrealistiskt att sitta på en litteraturfestival i Normandie, och se ett bildspel som arrangörerna satt samman, med bilder härifrån Frillesås.

LÄS MER:Efter ett 73-årigt yrkesliv – nu har Ralf Jutvik börjat tänka på pensionen

Maria Ernestam har en fil.kand. i engelska och matematik, men har också gått journalisthögskolan i Göteborg och tagit en master i statsvetenskap i USA. Där träffade hon sin tyske man, vilket ledde till flera år som boende i Tyskland, arbetandes som utrikeskorrespondent för Veckans affärer. Drömmen om att bli författare fanns egentligen aldrig, utan starten på den karriären kom genom en konkret romanidé. Resultatet av det uppslaget blev ”Caipirinha med döden”, som kom ut 2005. Sedan den tredje romanen släpptes har Maria varit författare på heltid. Hon hämtar sin inspiration genom att läsa, skriva, lyssna, titta och samtala. Som författare är hon van vid att betrakta sin omgivning, och som Stockholmare ser hon befolkningen i Frillesås utifrån.

– De är hjälpsamma och artiga. De är omtänksamma utan åthävor. Om någon förlorar en anhörig till exempel, då hjälper grannarna till att klippa gräset utan att prata om det. De är doers, not talkers.

Nu trycker läsarna på om en fortsättning på böckerna om Lisbeth och det är något Maria inte stänger dörren för. Det är annorlunda att skriva serier jämfört med fristående böcker. Då behöver inte ramarna sättas varje gång, utan fokus hamnar på handlingen.

Maria Ernestam brukar precis som sin romankaraktär Lisbeth Cederström gärna promenera längs havet vid Torstensvik och Vallersvik.
Maria Ernestam brukar precis som sin romankaraktär Lisbeth Cederström gärna promenera längs havet vid Torstensvik och Vallersvik. Bild: Mia Sandblom

– Det är kul att det finns en lojalitet hos läsarna. Jag fick höra en fin historia om en läsare för ett tag sedan. Hon växte upp här, men flyttade från trakten för många år sedan. När hon läst min bok bestämde hon sig för att återvända, så hon köpte en sommarstuga i Åsa. Det är otroligt att kunna påverka människor med sitt skrivande, säger Maria Ernestam.

Trots att senaste boken precis är släppt har hon redan börjat fila på nästa roman. Den utspelar sig på 1960-talet och i nutid och handlar om ett ungdomsgäng som varit med om ett trauma, i, ja, ett svenskt litet kustsamhälle. Maria är i full färd med att måla upp miljön och persongalleriet.

– Det är en drömtillvaro på ett sätt. Jag tycker enormt mycket om att skriva. Men det är ett hårt jobb. Jag brukar säga att det finns inte många halvskrivna böcker i bokhandeln. Jobbet måste göras.

Om Maria Ernestam

Ålder: 61.

Bor: Stockholm och Frillesås.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Författare, aktuell med Knäckta ägg och krossade hjärtan – en alldeles omöjlig påsk.

Intressen: Skidåkning, havet, musik, läsning: ”läser brett, men uppskattar ett originellt språk som till exempel Elizabeth Strout eller Kjell Westö.

ANNONS