Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto
Arkivfoto

Mats H Ljungqvist: Kultur är inte så lätt som man kan tro

Det börjar med en granitfisk och innan man vet ordet av dansar barfotadamer med paraplyer och spegelskärvor på torget, skriver Mats H Ljungqvist när Konstveckan avslutats.

Vi har haft Konstveckan. Förstår jag allting rätt så är det en slags nedbantad och billigare Kulturfestival av den typ som fanns förr, när kulturen fick lite större peng i kommunbudgeten.

LÄS MER: Missödet hotade konstinvigningen – statyn ramlade av flaket

ETT exempel på Konstveckan är en jättelik fiskskulptur, flera meter lång, mitt på torget. Den har sällskap av två andra granitskulpturer, nästan lika stora. Och den där granitfisken STÖR en aning. Folk stannar, skrattar till, eller blir sura, beroende på den personliga kulturkvoten.

LÄS MER: Jättelika stenskulpturer till Kungsbacka torg: ”En överraskning”

Och kom ihåg att här står jag med kulturkavajen på. Jag tycker granitfisken är skittuff och det är kul att den BERÖR, för väldigt få människor går förbi den utan att titta på den.

Och erkänn, Kungsbacka behöver skakas om lite då och då. Så vi inte fastnar för mycket i icke-problem, som att vi har för många rondeller, att Alléskolan kanske rivs, eller att nya badhuset är fult.

Granitfisken ger perspektiv.

Granitfisken har dessutom en annan fördel i en kommun som lägger 525 miljoner på en idrottsarena, men tycker att kultur sköts bäst av Vuxenskolan och ABF – man SER att det är en fisk. Ingen behöver TOLKA den där skulpturen. En jävla stor granitfisk, kul och BOOM, så har kulturen i Kungsbacka KANSKE fått någon att ta ett litet, litet kultursteg?

LÄS MER: Appear37 höll graffitiskola i kvarteret Valand

Men, så händer följande: Sent på fredagen lockar Konstveckan med ett performance-uppträdande på torget. Det handlar om en internationellt erkänd dansare och koreograf, med sällskap, som framförde ett dansnummer. Barfota. Med paraplyer. Som behängts med krossade spegelskärvor. I snören.

Ja. Ni läser rätt.

Och om nu NÅGON hade tagit ett litet, litet kultursteg med granitfisken så hamnar vi nu ALLDELES för högt uppe i kulturstratosfären.

Det är HÖGHÖJDSKULTUR. Bara begriplig för en MYCKET liten elit, en kulturklick med polotröjor och Marimekko-sjalar. Och de finns där. Kanske ett dussin. De hummar gillande.

ALLA andra såg bara två svartklädda damer som rörde sig konstigt på torget. Det var UPPFÖRSBACKE för den kulturupplevelsen, kan jag lova, i synnerhet när de flesta som tittade satt på Tullens och Bellis verandor och väntade på en kyld prosecco.

Dessutom sker detta i tilltagande oktobermörker, eftersom tekniska förvaltningen bara lånat ut EN belysningsstolpe till Konstveckan på torget.

LÄS MER: Kungsbackas bästa historier blev filmaffischer – för filmer som aldrig blev av

Så om någon nu tyckt att ”den där granitfisken var allt lite kul” så lägger de GARANTERAT benen på ryggen när de sett svartklädda barfotadamer dansa med paraplyer behängda med krossade speglar.

Jag säger inte att kultur är enkelt. Därför måste man tänka på hur den serveras.

Nu ska jag ta av mig kulturkavajen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.