Vad väntar de på i Gottskär, egentligen?

Det händer inte mycket i Gottskär, den lilla tätorten i Onsala som nästan älskats sönder genom åren, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS

Gottskär är en juvel. Ett smycke. En turistmagnet. En pittoresk liten idyll på kanten av kusten. Där bebyggelsen klättrar på klipporna och närheten till havet känns i både märg och ben. Ungefär så brukar bilden av den lilla tätorten i Onsala målas upp.

En annan, betydligt mer spridd uppfattning, är att i Gottskär händer inte mycket. En ÄNNU mer spridd uppfattning är att det BORDE hända mycket mer i Gottskär. Gottskär har nästan älskats sönder. För inte jättemånga år sen fanns till och med en särskild EU-satsning som skulle ”sätta Gottskär på kartan” och ett av förslagen, om jag inte missminner mig, var att bygga upp en särskild Evert Taube-scen. Poängen här är i alla fall att Evert Taube inte är superhet längre, jag vet att det SMÄRTAR, men till och med Liseberg skrotade sin Taube-satsning, för att ja, ingen var jätteintresserad.

ANNONS

Men det FINNS planer för Gottskär. En lokal entreprenör vill bygga runt 70 lägenheter, underjordiskt garage, strandpromenad, restaurang, sjöbodar och kanske till och med en marina.

De planerna har funnits länge, intresset uppges vara ”jättestort” och till på köpet har kommunen egna planer, som ska ge ordning och reda i hamnen och nya lokaler för segelklubben och en stabilare hamnplan, för havet håller på att äta sig in i piren.

Alla vill Gottskär väl. Det är sen gammalt.

I helgen var jag där. Solen sken och jag skulle fiska havsöring.

Det blåste som satan. Jag parkerade och betalade de fem spänn i timmen som krävs, för firma Kungsbacka ska ju gå runt numera. Men själva Gottskär ser nästan EXAKT likadant ut som när jag flyttade till Kungsbacka 1991.

Och en söndag i april – nej, det händer inte mycket där.

Den hårda nordvästen tvingade mig att fiska från piren på utsidan parkeringen. Varje gång jag kom upp för att byta fluga såg jag något som fortfarande förbryllar. Mängder av bilar stod parkerade med utsikt mot havet och med både förare och passagerare kvar i bilen. Flera av dem var inte purunga och först trodde jag att de väntade på något? Kanske en båt som skulle ansluta, eller den lokala turistbussen som skulle droppa av resenärer?Men så kom en vass gammal Volvo, välvaxad och välskött och fylld med ungdomar. De satte sig också med nosen mot havet och stängde av motorn. Jag bytte fluga och fortsatte mina fruktlösa försök att fånga en havsöring i den hårda vinden.

ANNONS

Bakom min rygg satt havstittarna i Gottskär.

När jag packade ihop för att gå hem, satt de flesta av dem kvar i sina bilar. Jag funderar fortfarande vad de egentligen gjorde.

Kanske väntar de bara på att nåt ska hända i Gottskär?

LÄS MER:Sjömagasinets saluhall öppnar i Onsala

LÄS MER:Enormt intresse för Gottskärs utveckling

LÄS MER:Nu spirar kärleken – äntligen bröllopsboom

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS