Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten.
Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Patrik Forsberg

Lyckolandet Liseberg levererar igen

Min grundinställning till Liseberg är egentligen den samma som till Gekås: det är för trångt och en köper alltid en massa skit en inte behöver. Dock med skillnaden att när Gekås lockar fram människors sämsta sida, gör Liseberg det motsatta, skriver Victoria Forsberg

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

För ett par veckor sedan var jag med familjen på Liseberg. Min grundinställning till Liseberg är egentligen den samma som till Gekås: det är för trångt och en köper alltid en massa skit en inte behöver. Dock med skillnaden att när Gekås lockar fram människors sämsta sida, gör Liseberg det motsatta. Alla som besökt Liseberg vet att det är som att träda in i ett lyckoland. En löst entré är lika med en överenskommelse om att du nu ska ha den bästa stunden i ditt liv. Då blir det plötsligt också rimligt att betala 55 kronor för korv med bröd och festis. Att bli lycklig över att vinna en hundragrams chokladkaka efter 230 bortspelade kronor. Eller betala 90 spänn för ett diadem med kaninöron som kommer användas exakt noll gånger efter hemkomst. I lyckolandet stannar nämligen ekonomisk konsekvensanalys utanför entrésnurrorna. Där ska materiell lycka maxas. Men det här ska egentligen inte handla om den finansiella förödelse ett Lisebergsbesök kan innebära. Det ska handla om att Liseberg också lockar fram det bästa ur en människa, oavsett ålder.

LÄS MER:(Inte-så-)ung-och-hipp!

LÄS MER:Victoria Forsberg: Urban Garden Day 2032, sign me up!

Nu senast hade vi fått en kvällsbiljett. Dottern hade spenderat en hel dag på förskolan innan besöket och var således trött redan på vägen dit. Men trötthet existerar inte på Liseberg, därför bet hon envist ihop i timma efter timma. Men när läggdagstiden passerats med råge, började tröttheten på allvar göra sig påmind. När det så äntligen blev dags för storebror att för första gången få åka Mechanica var klockan närmare halv tio.

Pojken i den andra familjen går fram och fäller, med en sällan skådad elegans, ner klon, fångar Mimmi-dockan och styr ner den i hålet. Under tiden passerar mitt liv i revy.

För att hålla dottern nöjd sista stunden tog vi rulltrapporna upp till Lisebergstornet. Där uppe fanns, till min fasa, ett gäng spelautomater och dottern fick syn på en Mimmi Pigg-docka i en maskin. Det var en sån där maskin med en klo som styrs till önskad position och sedan aldrig lyckas gripa tag om bytet. Jag förstod att det var dödsdömt, men dotterns ”snälla mamma”-blick gjorde att jag var tvungen att ge det en chans. Tio spänn kunde jag avvara. Klon grep inte tag om dockan. Okej, tio spänn till då. Klon fick napp, men tappade dockan halvvägs till målet. Sista gången nu, tio spänn till. Klon griper tag om dockan, får den med sig till målet, men tappar den precis vid hålet. Den bokstavligen hänger på kanten. Bakom mig står en pojke i sjuårsåldern och väntar. Jag ser att hans sikte är inställt på Mimmi-dockan. Nejdu, den här ger jag inte upp om! Tio spänn till. Klon går inte att flytta, något har låst sig och turen går förlorad. Jag ger upp. Vid mina fötter rasar dottern ihop och vrålskriker. Pojken i den andra familjen går fram och fäller, med en sällan skådad elegans, ner klon, fångar Mimmi-dockan och styr ner den i hålet. Under tiden passerar mitt liv i revy.

LÄS MER:Till mannens fördel

Men då händer det. Pojken tar upp dockan och går resolut fram till min dotter och ger den till henne. Kvällen är räddad, vi gråter av lycka. Lyckolandet levererar igen. Morgonen efter svider både ögon och plånbok, men dottern – hon släpper inte sin docka på minst ett dygn.

Tumme upp: Jag har fått min första spruta och går på semester på måndag. Livet kommer åter…

Tumme ner: … om inte den här jävla Deltan regnar på min parad.

LÄS MER:För livets skull

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS