Arkivfoto.
Arkivfoto.

Kraschen kommer – lita på det

”Vi vuxna retirerade in i köket. Blev sittande med de sista chipsen, och slattarna. Där nånstans blev vi också en livs levande Monty Python-sketch”, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS

Jo, det var somrigt, det var lövad trädgård och det var studentfirande. Men själva studenten gav sig till slut av till ett mer nattligt festande i storstan. Så vi vuxna retirerade in i köket. Blev sittande med de sista chipsen, och slattarna. Där nånstans blev vi också en livs levande Monty Python-sketch. Jag tänker på The Four Yorkshire-men, sketchen om fyra högst välbärgade gentlemen som röker cigarr, dricker whisky och tävlar om vem som hade den jävligaste barndomen. Och det eskalerar snabbt från att ”ni hade tur som bara bodde tio personer i ett rum”, till ”rena lyxen, vi bodde i en sjö” och det slutar nånstans med att ”vi jobbade 26 timmar om dagen och fick BETALA för det”.

ANNONS

Och, såklart: ”Men när man berättar det för dagens unga så tror de inte på det”.

Vi var mer ett gäng The Old Varla-men, men annars var det inihelvete likt.

”Huspriserna. Jävlar vad dyrt det blivit”, sa nån. ”Och räntan. Kommer gå upp till sex procent. Minst.” Instämmande hummanden hördes, ackompanjerade av krasande chips från botten av studentskålen. ”Fattar inte att ungdomarna vågar köpa. För sex, sju åtta miljoner. Räcker ju att Ingves höjer en och en halv, så sitter de i skiten”. ”Ja, jösses. Men de har vant sig vid noll-räntan, ungarna”.

Nu hade vi feeling. Sommarkvällen var skön, vi satt allihop med betalda villor och två bilar, because Kungsbacka.

”Kommer bli som på 90-talet, sanna mina ord”. Ostbågsmumsande instämmanden hördes runt bordet. ”Tretton procent, TRETTON, betalade vi på huslånet när vi köpte”. Alla räknade lite tyst i huvet på tretton procent på en miljon. Där nånstans låg villapriserna när finanskrisen härjade som värst under tidiga 90-talet. Då, när vi alla som satt runt bordet bildade familj, köpte hus och skaffade barn. Nu saknade ingen av oss livets goda. Vi hade alla dyra leksaker. Ni vet, båten, sportbilen, eller den där Harleyn som får rulla alldeles för lite. Årskort på golfbanan. Exklusiva fiskeresor. Nu var vi Krösa-Maja, varenda en.

ANNONS

”Kommer aldrig hålla, det här”. Chipskras. Ostbågsmums. Hummande medhåll.

”Och som de bygger ut i Kungsbacka. Se på Björkris, och Valand, hur många ska det bo där egentligen? Kommer stå övergivet efter kraschen”.

”Ja, den kommer, lita på det”, sa vilken som helst av oss.

Vi var alla medelålders finansanalytiker där i studentköket. Och finansanalytiker har som bekant förutsett elva av de tre senaste börskrascherna, eller hur?

”Men när man berättar detta för dagens ungdomar, så tror de inte på det”, sa jag till slut.

Det är ju så den där sketchen slutar. Och förresten, det var ändå dags att gå hem.

LÄS MER:Här är mäklarna som sålde för mest pengar i Kungsbacka 2021: ”Väldigt stolt”

LÄS MER:Unik tomt till salu i Kungsbackas innerstad

LÄS MER:Massivt intresse för höghusen i Björkris: ”Får anmälningar varje dag”

ANNONS