Arkivfoto.
Arkivfoto.

Ett välvispat och luftigt snackmos

”Ett Kungsbacka” är löftet om att alla invånare ska behandlas lika, som en enda stor och happy Bamse-klubb. Men det är skillnad på folk och folk i kommunen, funderar Mats H Ljungqvist.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

”Vi ska ha ett, ETT Kungsbacka”, sa nån och det församlade kommunfullmäktige satt i förstummad tystnad. Sen reste sig en ledamot, kanske en moderat, rakryggat, och klappade händer. Ivrigt. Sen for de upp, en efter en där i politikersalen. ”ETT Kungsbacka”, BRAVO! och den där ensamma applåd-moderaten fick snart sällskap. Jublet ville aldrig ta slut. Klappande händer, tätt under hakan, med Nordkorea-leenden. ”Ett Kungsbacka”, hördes en tårögd och nöjd gammal miljöpartist från Vallda sucka, ”så vackert”.

Nja, kanske gick det inte till så. Kanske kläcktes idén om ETT Kungsbacka i den sena nattimmen under en AW på en konferensgård i Älgaslätt utanför Veddige.

LÄS MER:Överklaganden glömdes bort – i nästan ett år

Ärligt talat, jag vet inte. Men jag vet följande: ETT Kungsbacka är det senaste politiska snackmoset från stadshuset. Varenda politiker säger det. Hela tiden.

Som politisk vision funkar det ungefär som ”Film är bäst på bio”. Film är inte alls bäst på bio. Folk äter, smaskar, läser mess och bildkvaliteten på bio är sämre än en hygglig full-HD-TV med bra fiberlina hemma i soffan, där man kan pausa när man behöver hämta mer chips.

Men ”Film är bäst på bio” LÅTER bra.

ETT Kungsbacka ska läsas som att det råder en total och fullkomlig likasyn på hela kommunen. Kungsbackas invånare ska alla behandlas lika, jämlikt och rättvist. Kommunen ska fungera som en enda stor och happy Bamse-klubb, där alla får exakt lika mycket.

Då kollar vi – hur funkar detta?

Så där, eller? Ett Kungsbacka är det som ofta kallas ”de västra kommundelarna”. Där kan kommunen inte ens bygga en återvinningsstation därför att alla som bor där antingen A/ är advokater, eller B/ känner nån advokat som är super-user på att överklaga. När kommunen skulle ta fram ett planprogram för ett område i Kyvik skickade man först ut en enkät för att vara säker på att detta inte retade upp någon.

LÄS MER:Populära biblioteket måste krympa rejält: ”Bedrövligt”

Ett annat är östra Kungsbacka, ni vet, Anneberg, Frillesås, Förlanda och Gällinge, där det känns lite mer glesbygd. Där skickar kommunen garanterat inga enkäter innan man planerar och bygger.

LÄS MER:Då kommer avgörandet om Onsalavägen

I Åsa är det politiska löftet alltid ”fler tågstopp”, sen försöker man böja in hur många barn som helst i skolor som var för små redan när de öppnades.

Onsalaborna väntar troget och envist på den nya vägen, som planerats sen 50-talet. Tror ni att stadshuset hänger i luren med Trafikverket sju dagar i veckan och undrar hur det går? Inte jag heller.

Förr sa man att ”det är skillnad på folk och folk”. Nu kallas det för ”ett Kungsbacka”. Fortfarande känns det som ett väl vispat och luftigt snackmos.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS