Mats H Ljungqvist är reporter på Kungsbacka-Posten.
Mats H Ljungqvist är reporter på Kungsbacka-Posten. Bild: Jacob Humlén

Bacon, boomer och Geezer Butlers bästa basgång

Det var ett lövtunt förtroende som rasade inför våra ögon, för ”MIN SWISH FUNGERAR INTE”, och våra tröstande ord klingade förgäves, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS
|

Vi träffades som vi alltid gör, jag och tre av mina allra bästa vänner, på ett Mölndals-café, världsledande på stekt mat med tyngdpunkt på bacon, ägg och potatis. Vi ses sen många år tillbaka var fjortonde dag, efter jobbet, säger ”tjena, tjena” och ”barnen mår bra?” och så snackar vi om viktiga saker som inte många längre pratar om, till exempel Black Sabbath-basisten Geezer Butlers bästa basgångar. Och så äter vi stekt mat. Sällan varar dessa träffar mer än ett par timmar, men de är ett otvunget och enkelt sätt att hålla kontakten.

Och vi gamla kompisar tycker nog lite till mans att vi alla hänger med rätt bra. Vi är digitala som fan. Online. Inga boomers som knappt kan använda en pekskärm.

ANNONS

Till traditionen hör att den ena av oss köper ett par rader av nåt superduper-Lotto, med nån jackpot på 987 tusen miljoner. Vi andra swishar en tjuga var, sen beställer vi mat och pratar om vad vi skulle göra om vi vann. Jag svarar alltid att jag skulle köpa ett land i Västindien.

Det kan ha varit Peak Boomer

Det var här och då Peak Boomer inträffade. För en av oss, namn ska inte nämnas, men han har ett högst kvalificerat yrke, så vi kan kalla honom MC-mannen. Han gillar att köra hoj, och när han så småningom går i pension ska han flytta till Särna i Dalarna, köra MC, snöskoter och fyrhjuling och fiska fluga. ”Allt går ju ändå att sköta via nätet, vi håller kontakten”, brukar han säga. Lite chill och med stabil förtröstan på all ny digital teknik och kommunikation.

DEN mannens swish-app slutade fungera. Och all med åren tillkämpad förtröstan på de digitala online-systemen rann av honom som vattnet på den där gåsen. Det var ett LÖVTUNT förtroende som rasade inför våra ögon, för ”MIN SWISH FUNGERAR INTE” och våra tröstande ord om att ”vi kan göra upp Lotto-pengarna senare” eller ”den kommer nog igång snart” klingade förgäves och ohörda för nu fanns ingen TRÖST. Det startades om mobiler. Det laddades ner tillfälliga lösenord. De knackades med sömngångaraktig säkerhet och stramt, stramt pekfinger hårt in i displayen på den senaste Iphonen. Det var ett boomer-moment, och det KAN ha varit Peak Boomer, för MC-mannen glömde ägg, bacon och potatis samt Geezer Butlers basgångar och satt snart i nån telefonkö för att hålla räfst och rättar-ting med Swish-appens upphovsmän, skapare eller i alla fall kundtjänst. Han skulle ”tala med chefen!” Telefonkön var 27 minuter gången när Swish började fungera igen. Då väntade vi fortfarande på att få beställa de där ägg och bacon-tallrikarna. Men vi var eniga om att Geezer Butlers bästa basgång är ”Children of the Sea” från Heaven and Hell-plattan.

ANNONS

LÄS MER:Tusentals ton berg krossas när Björkris-tornen tar plats

LÄS MER:Far och son åtalas för smuggling – hade 700 liter öl

LÄS MER:Polisen varnar: Falska sms skickas till föräldrar från deras ”barn”

ANNONS