Arkivfoto.
Arkivfoto.

Ånglok är kul, men vi kör inte tågen med dem längre

Tingbergsvallen är ett ånglok. Idag drar vi tåg med modernare grejer, eller hur, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS

Det gamla förslaget att flytta Tingbergsvallen, sälja marken och bygga bostäder kan dammas av igen. Området ligger centralt, Tingbergsvallen är gammal och sliten och förresten ska kommunen bygga en superduperjättemultiarena borta på Inlag. Ja, för fotboll också. Med moderna läktare och allt annat som krävs för elitspel. Notan ligger på typ 600 miljoner. Den KAN stiga. Allt detta kommer göra Tingbergsvallen till ett ÅNGLOK. Alla älskar ånglok, men de är omoderna, i praktiken oanvändbara och ingenting att spara på.

Nyheten om att bygga bostäder på Tingbergsvallen diskuteras så klart på Facebook och det tar 0,0004 sekunder innan den SÅGAS jäms med fotknölarna, DÖMS UT och politiker både i allmänhet och synnerhet omyndigförklaras.

I stället uppstår en diskussion om att området borde bli (trumvirvel) – en park. Japp. Ett grönområde borde anläggas där Tingbergsvallen stått. Där man kan sitta och dricka ett glas kall cava.

Tänk journalfilm i svart-vitt och ett fält gymnastiserande frisksportare i synk – den doftar 30-tal. Ja, jag vet att det är en obekväm sanning, men så ser verkligheten ut.

Cava-maffian på fejan får feeling. De ser framför sig solvarma kvällar med rutiga picknickfiltar i det där grönområdet. De skrattar lite i den ljumma sommarvinden, höjer sina glas mot varandra och myser. Fejanmyser.

HALLÅ, tänker jag. Nu ska vi ta och titta på Tingbergsvallen, lite ONOSTALGISKT. Tittar vi? Okej. Och vad ser vi? Just det – ganska gammal, rätt medfaren, omodern och lite otidsenlig, visst? Tänk journalfilm i svart-vitt och ett fält gymnastiserande frisksportare i synk – den doftar 30-tal. Ja, jag vet att det är en obekväm sanning, men så ser verkligheten ut. Tingbergsvallen är ett ånglok. Idag drar vi tåg med modernare grejer, eller hur?

Jag MISSTÄNKER att det stora flertalet av cavaälskarna sitter i villor och bostadsrätter och väntar på att casha in, gillar grönområden, och tror att fotboll och friidrott fortfarande är viktigt. RISKEN finns att politiker, som har ansvar att fixa fler bostäder, tolkar cavaälskarna som verkligheten. De hörs ju så mycket.

För ungdomarna, de som glömts bort i den evighetslånga bostadskön, de låter ingenting, för de hänger inte på fejan.

Jag känner, utan att blinka, MINST ett dussin unga vuxna som bott i lika många andrahandskontrakt sen de fyllde arton och som I BÄSTA FALL fått ett eget förstahandskontrakt i 30-årsåldern. De tjatar inte om grönområden – de vill bara ha en bostad, med en egen dörr att stänga om sig. De gillar inte cava, och framför allt, de låter inte en massa på Facebook.

Visst kan vi alla vara överens om att ånglok är mysiga. Men det finns en anledning till att vi inte drar tågen med dem.

LÄS MER:Massivt intresse för höghusen i Björkris: ”Får anmälningar varje dag”

LÄS MER:Gällinge växer igen – 30 nya villor byggs i Skårs

LÄS MER:Arenaplaner kan öppna för flytt av Tingbergsvallen: ”Intressant att bygga på”

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS