Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Kent Hallberg/Göteborgs-Posten, Patrik Forsberg
Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Kent Hallberg/Göteborgs-Posten, Patrik Forsberg

Victoria Forsberg: (Inte-så-)ung-och-hipp!

Lägg till heltidsjobb, vardagspusslande och en jävla coronapandemi och voilà: här har ni en sliten, trött mamma med stressrynkor och några omöjliga extrakilon på röven, skriver Victoria Forsberg.

Ni vet den där biologiska klockan? Den vars alltmer intensiva tickande påminner kvinnor om att deras reproduktiva dagar är räknade. Min började ticka tidigt och redan som 25-åring fick jag mitt första barn. Det är inte jättetidigt egentligen, men ändå så pass tidigt att jag kände mig som ung-och-hipp-morsa under många år. Dock dröjde det fem år innan andra barnet kom, vilket resulterat i att jag varit småbarnsförälder de senaste tio åren. Alla som har barn är ju bekanta med uttrycket ”småbarnsåren går så fort” och även jag skriver under på det: att jag numera har en tio- och en snart-femåring är en svindlande tanke. Det är dock en ännu mer svindlande tanke att de där tio småbarnsåren också resulterat i tio extra vuxenår. Där har tiden inte stått stilla: Ung-och-hipp-morsan har blivit tröttare, fått ondare i ryggen och svårare att gå ner i vikt för varje år. Och även om ekvationen tordes omöjlig så åldras en mamma minst dubbelt så många år som sina barn under småbarnsåren: förlossningsdepression, sömnbrist, kolik och trotsålder adderar avsevärt till åldrandet. Lägg dessutom till heltidsjobb, vardagspusslande och en jävla coronapandemi och voilà: här har ni en sliten, trött mamma med stressrynkor och några omöjliga extrakilon på röven.

LÄS MER: Till mannens fördel

Missförstå mig inte nu – det här ska inte alls handla om min biologiska klocka. Jag är färdig med barn och fullständigt redo att stänga den butiken för gott. Jag talar om den där andra klockan – den som tickar på där i bakgrunden, något långsammare men ständigt närvarande. Som lämnar små subtila avtryck i form av ett plötsligt ryggskott, eller ett ovälkommet streck mellan ögonbrynen. Åldrandet. Den enda klockjävel som jag inte kan stänga av.

LÄS MER: För livets skull

Faktum är att jag aldrig bekymrats av åldrandet tidigare. Jag har generna på min sida och har alltid sett ung ut, men det finns så mycket annat med åldrandet som jag inte rår på. Jag har till exempel aldrig känt mig så gammal som när jag, här om dagen, fick för mig att donera mina ägg. Varför ska jag gå runt som en vandrande äggkorg, full av fertilitet, när jag stängde repoduktionscentralen redan för fem år sedan? Jag har skrattretande enkelt producerat två friska barn, så varför skulle jag inte dela med mig av denna gåva till andra som har större utmaning på området? Sagt och gjort gick jag in på en äggdonationssida (japp, de finns) för att fylla i en intresseanmälan. Första frågan: ålder? Fällde ner rullningslisten. Tre alternativ: 25-30 år, 31-35 år, över 35 år. Valde det sista alternativet, då det är det korrekta. Svaret som en käftsmäll: ”Tyvärr uppfyller du inte kriterierna för att bli äggdonator.” Jag var för gammal. Jag ÄR för gammal. I säkert tio år till får jag alltså gå runt som en tuggummiautomat fylld av oanvända ägg som ingen vill ha för att de är för gamla.

LÄS MER: Text me when the patriarkal struktur is upplöst

Jag åldrades minst ett halvår av den vetskapen. Samma kväll gav jag mig ut på en löptur för att springa av mig frustrationen. Sträckte höften. Så här är jag nu: 35 år och 11 månader med inflammerad höft och härskna ägg. Ung-och-hipp har aldrig känts mer avlägset.

Tumme upp: Vaccinationstakten ökar. Snart, snart är det min tur!

Tumme ner: Paolo Roberto. Jag trodde vi var klara med honom! Varför ges mannen mediatid?

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.