Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Ida sätter Gårda brygga på kartan – ska bli nästa Fjällbacka

”Med handen på hjärtat” är somrig feel good-roman som utspelar sig vid Åsas saltstänkta klippor och kiosken vid Gårda brygga. Ida Fryklund lovar att alla Kungsbackabor känner igen sig.
– Huvudkaraktären kommer från Kungsbacka och handlingen utspelar sig här omkring.

Ida Fryklund bor numera i Onsala. Hon är kommunikatör, och har de senaste åren haft en chefsroll på Volvo Cars sociala medier-avdelning och arbetat stenhårt, mer än heltid. Förra året tog hon ett drastiskt beslut. Hon sade upp sig från jobbet för att satsa helhjärtat på barndomsdrömmen. Hon blev författare.

– Det var läskigt. Men helt rätt.

Ida är tillbaka vid Gårda brygga, där den alldeles färska boken utspelar sig. Här växte hon upp, här badade hon, och här tog hon sitt allra första jobb, som parkeringsvakt vid badstranden.

LÄS MER: Ida viger sitt liv åt förlossningar: ”Mitt största intresse”

Jobbade i baddräkt

– Det var så oseriöst, vi brukade bada när vi jobbade, och när det kom en bil så rusade vi upp i baddräkt och tog betalt. Men det var ingen som protesterade.

Nu är hon i Åsa för att hälsa på föräldrarna och marknadsföra boken som till stor del utspelar sig vid den lilla badviken. Tanken på boken har funnits länge, och drömmen om att bli författare har hon närt sedan barnsben. Idén om att debuten skulle utspela sig i Kungsbacka har också funnits med ett tag.

Bild: Mia Sandblom
Bild: Mia Sandblom

– Eftersom det är en feel good-roman så känns det lätt. Det finns ingen som kan ta illa upp av hur jag målar upp omgivningen, säger Ida Fryklund.

Romanen handlar om småbarnsmamman Line från Kungsbacka. När hennes mormor dör flyttar Line tillsammans med sin mamma och dotter tillfälligt ner till stugan i Gårda brygga för att röja ur.

– Då upptäcker Line att mormodern inte har varit helt ärlig. Så sidohistorien är att hon luskar i vad hemligheten är.

LÄS MER: Ulrik Munther vill få andra att våga tro på sig själva

Otur i kärlek

Men mycket kretsar kring kärlek. Huvudkaraktären har precis som sin mamma och mormor haft otur med den biten, och i Lines fall kan det bottna i dålig självkänsla som hon försöker laga med perfektion och jakt yttre bekräftelse.

– Hon fastnar i det där att jämföra sig med andra på sociala medier, och att jaga ”likes”. Där har jag erfarenhet från mitt eget jobb. Man får endorfiner av den bekräftelsen, men det är inte bara positivt, småtaskiga kommentarer kan bita sig fast. Och så får man dåligt samvete inför barnen för att man fastnar med telefonen, säger Ida Fryklund.

LÄS MER: Sanna Nielsen firar 25 år som artist med julkonsert i Kungsbacka

Men i övrigt är hon olik Line. De är inte samma person, deras liv påminner inte om varandras och personligheterna skiljer sig åt stort.

– Men jag gjorde henne rödhårig, så jag får väl skylla mig själv om någon tror att hon är jag. Men det gjorde jag för att det aldrig finns några rödhåriga huvudrollskaraktärer, säger Ida.

Ida Fryklund

Ålder: 42.

Bor: Onsala.

Familj: Man och två barn.

Yrke: Författare och frilansare inom sociala medier.

Intressen: Båtliv och skidåkning. Prioriterar också att träffa vänner, och att äta och dricka gott.

Fjärås Bräcka och Tjolöholm är favoriter

Planen är att det ska komma flera böcker i Gårda brygga-serien. Men de ska inte fastna vid samma badstrand. Ida kommer se till att plocka in flera av hennes egna personliga favoritställen, som Fjärås Bräcka och Tjolöholm.

– Jag jobbade på turistbyrån i Kungsbacka under många år, så jag hjälper gärna till och lockar hit folk genom böckerna, säger hon.

LÄS MER: Bröllopsfotografen Natalie älskar kärlek: ”Är man kär så är man vacker”

Hon är redan i full färd med uppföljningen som handlar om samma kompisgäng, men utspelar sig i juletid. Hon är nästan klar faktiskt.

– Jag ville komma så långt som möjligt innan den första släpps. Jag vill inte bli för påverkad av folks reaktioner när jag skriver.

Hon är lite oroad över hur hon ska ta eventuell kritik. Precis som Line, och de flesta andra, är Ida känslig för taskiga kommentarer.

– Men jag är medveten om att alla inte kan gilla det jag gör. Jag vill växa med det och skapa distans till mig själv. Men det ska bli intressant att se hur jag hanterar det. Jag ska försöka njuta av detta. Min dröm är ju att fortsätta skriva resten av livet, säger Ida Fryklund.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.