Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Mats H Ljungqvist: Hur spännande är Kungsbacka som turiststad?

Våra största sevärdheter är en grushög i Fjärås och en 1800-talsby som "undkom en administrativ jordreform”. Nä, den bittra sanningen är att Kungsbacka inte har mycket att komma med som turiststad, funderar Mats H Ljungqvist.

Förnekelse definieras ungefär så här: ”en oförmåga eller ovilja att fullt ut erkänna, bekräfta eller ta till sig obestridlig och vedertagen kunskap och fakta kring ett ämne eller ett tillstånd”.

Om detta är vi överens, ok?

LÄS MER: Nödrop från Tjolöholm – vill ha sju miljoner i bidrag

Ändå, varenda jävla sommar, lever vi med illusionen att Kungsbacka är en attraktiv sommarstad, en turistpärla och ett populärt besöksmål med massor av sevärdheter. ”Turismen är satt på undantag och varför har vi ingen turistchef?”, ropar arga politiker. ”Vi måste ha en riktig turistbyrå, inte bara några skrivbord med sommarvikarier i Kulturhuset”, skallar ropen.

Nu kollar vi läget – HUR spännande är Kungsbacka som turiststad?

Går vi till kommunens egen turistsajt Visit Kungsbacka, så ser topp tre ut så här: Äskhults by, Fjärås Bräcka och så klart Tjolöholms slott.

Låt oss dissekera detta och skrapa lite på ytan:

Äskhult är en bonnaby som av oklara skäl kom undan den stora jordreformen ”Laga skiftet” under tidigt 1800-tal, och som därför bevarats i ursprungligt skick. Här levde inga stormän, här utkämpades inga stolta slag, utan själva märkvärdigheten i Äskhults By är att man, av oklara skäl, inte deltog i en administrativ reform. Måste man ju se, eller? Vilken USP, va?

Nåväl, Tjolöholms slott då? Det byggdes av en superrik göteborgare som ville ha ett sommarställe. Eftersom han var engelsk överklass så byggde han en kopia av ett 1600-talsslott. Om nån gjort så idag hade vi hängt ut den nyrika smaklösheten på Fejan. Slottet är en relik över vad en 1800-tals industrimagnat kunde göra med sina ofantliga rikedomar. ”Kitsch”, säger kulturhistoriker och rynkar på näsan.

LÄS MER: Nu kan du snart ta klassiska båten från Fjärås över Lygnern

Men den absolut största turistattraktionen är Fjärås Bräcka. I alla fall på kommunens turistsajt. Fjärås Bräcka är en sand- och grushög. Med ett litet hus, ett kafé och en utställning om varför det är märkvärdigt med en ”bräcka”, ett annat namn på en sand- och grushög som spolades fram av inlandsisen för sådär 10 000 år sen.

Nu tänker vi oss en familj, i bil, på E6. Mamma i familjen ser en skylt och utbrister: ”Vänta lite, Kungsbacka, är det inte där de har den där stora sand- och grushögen?”

LÄS MER: Se stjärnfotografens bästa naturbilder från Kungsbacka

Nej, händer inte, eller?

”Bromsa, jag måste se Äskhults By, som inte var med i den stora jordskiftesreformen”, har ingen heller nånsin ropat.

”Stanna! Där ligger Tjolöholm?” OK, jag är en generös människa, och god kristen, så det KAN ha hänt.

Men alla ni andra, som fortfarande tycker att Kungsbacka är världens mest spännande turiststad, jag är ledsen; ni behöver läsa den första meningen i den här krönikan en gång till.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.