Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Hon har skapat en annorlunda trädgård: ”Som en gömd oas”

Christina Isacson från Särö har haft ett intresse för trädgårdar och växter sedan hon var fyra år. Direkt när hon kommer hem från jobbet går hon ut till sin trädgård för att stressa ner, fixa och skapa nya saker.

I en sluttande backe i Särö bor Christina Isacson tillsammans med sina två barn sedan 19 år tillbaka. När hon köpte huset var det ett gammalt tegelhus som var nedgånget, saknade en trädgård och det mesta var igenväxt.

– Inget av det här fanns från början. Jag har rensat och röjt undan en hel del saker och samtidigt försökt bevara några äldre saker så som exempelvis gamla trappor och vedugnar.

LÄS MER: Öppna trädgårdar i Vallda lockar till nya möten och skratt

Huset ligger lite dolt från vägkanten, men direkt när man kliver in på tomten kan man se och höra en bäck som forsar ner längst med backen. Det var den som gjorde att Christina föll pladask för platsen som har någon slags mystik över sig.

– Direkt när jag såg den så kände jag att det fanns potential här och fastnade för huset direkt. Man kan säga att det är lite som en gömd oas, säger Christina.

Bäck.
Direkt när man kliver in på tomten så kan man se och höra en bäck som rinner ned längst med trädgården. Bild: Sanna Puoskari

”Var del har sin tid”

Fortsätter man bort till andra sidan av huset, är det precis som om man kliver in i en annan värld där det bland annat finns odlingar och växter som normalt sett håller till på andra breddgrader.

Stigen som slingrar sig på tomten ramar tydligt in de olika områdena med medelhavsväxter, odlingslådor och ett parkområde där det också finns en damm med några fiskar i som simmar omkring.

Längst med trädgården slingrar sig vindruvor på ett plank och man kan finna allt från nektariner, persikor, fikon, citroner till kiwi, oliver och yuccapalmer. Men det är bara några få exempel.

– Var del har sin tid och det är svårt att ha något som alltid är fint. Men det är intressant med färg, form och blad, och det är spännande att kunna matcha speciella och exotiska växter med andra mer vanliga.

LÄS MER: De blommande rondellerna i Kungsbacka lockar besökare

Persikor.
Inne i växthuset växer det persikor: ”Det finns inget bättre än att ta solmogna persikor in till hemmet”. Bild: Sanna Puoskari

Christina tipsar:

• Läs på mycket om trädgårdar, växter och odlingar innan.

• Passa på att planera under vintern.

• Välj rätt växt till rätt plats. Om det inte fungerar på ett ställe kan man alltid testa nästa.

• Det är viktigt att inte se det som en belastning, utan intresset ska ändå finnas där och det ska vara roligt under tidens gång.

• Kom ihåg att man får lägga ner mycket tid på det, men samtidigt är det värt det alla gånger.

I trädgården kan hon stressa ner och finna lugnet

Allt som syns i dag fanns inte där för några år sedan och Christina har själv grävt, rensat och byggt sin egen trädgård från grunden. Hon har format växterna och byggt upp växthuset med hjälp av återbruksmaterial.

– Jag har några äldre dörrar och fönster från återbruk, men jag tycker att det blir lite mer känsla i det och det blir charmigare, säger hon.

Dammen har hon själv ritat, grävt upp och totalt har hon säkerligen kört med skottkärran fram och tillbaka hundra gånger.

– Det är nog min favoritplats i hela trädgården, jag älskar att sitta här under kvällarna och bara lyssna på vattnet som pålar försiktigt och fiskarna som simmar.

LÄS MER: Hos Eva plockar du din egen bukett

Christina ser inte trädgården som något jobb, utan för henne är det mer ett stort intresse och så fort hon kommer hem från jobbet springer hon ut till trädgården direkt. Ibland har hon knappt hunnit slänga av sig klackskorna. Hon älskar att pilla, fixa och dona i lugn och ro.

– Det här är mer en avkoppling för mig. Jag har en kronisk migrän och här får jag det lugnet som gör att jag kan stressa ner och må bra. Det är det bästa för mig, säger hon.

Trädgård Särö.
Christina älskar att ta en kopp kaffe på morgonen och bara blicka ut över trädgården: ”Det är som en tavla”. Bild: Sanna Puoskari

Olika trädgårdar – men samma intresse

Intresset för trädgård och odling växte fram redan när hon var fyra år gammal. Det är något som har gått i arv och hon minns att hennes pappa hade ett helt växthus bara för orkidéer, vilket hon älskade.

– Den känslan glömmer jag aldrig. Min pappa har berättat att jag alltid sprang runt och letade efter blommor och han blev så stolt när jag kunde namnen på de olika växterna. Min syster är minst lika tokig och vi brukar alltid ringa till varandra och prata om våra trädgårdar.

– Det roliga är att man har olika bilder av hur en trädgård kan se ut och man gör det väldigt annorlunda, men intresset kommer alltid vara det samma. Det är ett pågående projekt som man aldrig riktigt blir helt nöjd med.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.