Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Hemma hos färgälskaren Tanya: ”Mitt hem är min målarduk”

Tanya Lindgren bodde i en ny, ljus och fräsch villa när hon blev sjukskriven med panikångest. Vägen ur mörkret blev att sätta färg på hemmet. Hon tar emot i sitt spektakulära och fantasifulla hus i Vallda.
– Jag ser möjligheterna och är inte rädd för att testa.

Villan är vitmålad med en prydlig uppfart av sjösten, men så fort den mörkgröna ytterdörren slagits upp får besökaren en aning om att något extra döljer sig där inne. Hallen är mörkt grå från golv till tak och detaljerna är i guld och mässing. Tanya avslöjar direkt vad hon inspirerats av.

LÄS MER: Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

Inspireras av personliga hotell

– Boutiquehotell. Dorsia, Pigalle och Eggers i Göteborg till exempel.

Tunga möbler, mörka väggar, färska blommor och sirliga lister och ornament. Det vita och avskalade rollades över efter att Tanya blivit sjukskriven från jobbet i butik.

– Jag blev helt utmattad, klarade inte av stress, fick panikångest och fick sluta jobba. Läkaren sa till mig att jag skulle göra något jag tycker är kul. Hon menade att jag skulle träna, men för mig är inte träning kul. Jag tycker inredning är kul, säger Tanya och skrattar på ett sätt som är ovanligt smittsamt.

Jag köper på loppisar och Marketplace, och så får jag en massa grejer som folk tänker slänga.

Är händig och envis

Tanya har gått en grundkurs i snickeri, och tycker om att måla, så hon bestämde sig för att ta tag i hemmet. Hon började försiktigt med att byta ut stilen från avskalad till tung och färgstark i ett av de utflugna barnens rum. Hon satte lister i taket och målade väggarna mörka. Genast kände hon sig hemma och snart påbörjades nästa projekt.

Idag är hela villan renoverad, men Tanya Lindgren intygar att det är till en relativt låg kostnad.

– Jag köper på loppisar och Marketplace, och så får jag en massa grejer som folk tänker slänga.

Hon visar ett sidobord som grannen skulle köra till tippen med. Tanya lagade det, målade det svart och dekorerade ovansidan med schackrutor.

LÄS MER: Nils skapade en gigantisk blomsteräng i Fjärås

Rutiga golv i trä och klinker

Dessa rutor är karaktäristiska för huset. Golvet i hall, kök och matsal är täckta av svarta rutor på parketten.

– Det tog tre veckor att måla dem. När jag hade gjort hela köket märkte jag att det var snett. Då var det bara att börja om. Men jag är envis och stressar inte. Det får ta sin tid.

Tanya är numera rädd om sig själv. Även om hon älskar att inreda och ser målningen som ren terapi vill hon inte jobba professionellt med renovering och styling.

– En del har frågat mig om jag inte ska hjälpa andra, men jag klarar inte den pressen. Jag vill göra det i min takt och ta paus när jag vill.

Jag testar. Vad är det värsta som kan hända? Att det inte blir bra. Då gör jag om det.

Jobbar på Furulidsskolan

Sedan ett par år arbetar hon deltid i skolmatsalen på Furulidsskolan i Vallda, och känner att hon hittat rätt.

– Jag älskar det. Att vara bambatant är det bästa jobbet du kan tänka dig.

Hon arbetar fram till klockan 13 på dagarna, och kommer sedan tillbaka till sitt älskade hem och ständigt pågående projekt. Hon har stöd av sin man, Christer, som hjälper till och renoverar. Men det är inte han som är drivande.

– Jag ser inga hinder. Det gör däremot Christer. Jag tror vi kompletterar varandra, säger hon.

När hon fick för sig att måla det första badrumstaket i guld var han skeptisk, men sa inte emot. När han var på jobbresa passade Tanya på, och hon blev nöjd med resultatet. Därför är nu fler tak än ett målat i guld i villan i Vallda. Kökets vita luckor är numera mörkt gröna, och taket målat och svampat i kopparfärg. Kaklet är täckt med bladtunna klistermärken i koppar. I alla rum hänger kristallkronor i taket. Samtliga fynd.

Tavelväggarna består av gamla ramar, guldiga speglar, affischer, dotterns fotografier och konst av Lisalove Bäckman. Bild: Mia Sandblom
Tavelväggarna består av gamla ramar, guldiga speglar, affischer, dotterns fotografier och konst av Lisalove Bäckman. Bild: Mia Sandblom

Slänger konst och sparar ramar

– Den här kostade 200 kronor på Erikshjälpen. Soffan är ny, men nästan allt annat här hemma är second hand. Jag målar om sakerna så de blir som jag vill ha dem. Jag målar allt, säger hon och pekar på en låg sammetspall som numera är svart.

Målad sammet? Tanya skrattar förtjust.

– Jag testar. Vad är det värsta som kan hända? Att det inte blir bra. Då gör jag om det.

På de mörka väggarna hänger tavlor i olika storlekar. På Röda korset har hon köpt en massa tavlor, plockat bort dukarna och fyllt de gamla ramarna med nya motiv. Speglar i olika former får också plats på väggarna.

LÄS MER: Hos Eva plockar du din egen bukett

Tålamod är receptet

Hemligheten är tålamod. Vill man renovera på egen hand, och hålla kostnaderna nere genom att leta på andra hands-marknaden så tar det tid. För Tanya finns tiden och hon njuter medan arbetet pågår.

– Jag har en förmåga att se det färdiga resultatet framför mig, och då går det lätt att jobba.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.