Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sanna Sjöström som vanligtvis säljer leksaker och barnrumsinredning i butiken Landet Ingenstans visar hur hennes egna barns rum ser ut.  Bild: Mia Sandblom
Sanna Sjöström som vanligtvis säljer leksaker och barnrumsinredning i butiken Landet Ingenstans visar hur hennes egna barns rum ser ut. Bild: Mia Sandblom

Hemma hos barnrumsexperten: ”Det ska vara magiskt och lekfullt”

Sanna Sjöström säljer till vardags leksaker i butiken Landet Ingenstans. Nu ger hon tips på hur ett rum till de minsta inreds riktigt mysigt och visar hur hon själv inrett barnrummen hemma i Onsala.
– Det ska vara fint även när det är stökigt, säger hon.

I en tvåvåningslägenhet nära Onsala kyrka visar Sanna Sjöström sina två yngsta barns rum. Äldste sonen Olivers är inte i skick att fotografera, det ska snart renoveras.

– Det ska bli jätteroligt. Jag har inrett många barnrum nu, eftersom vi har flyttat en del. Men det är alltid lika kul, jag tycker barnrummen är de viktigaste rummen, eftersom de fyller så många funktioner, säger Sanna.

LÄS MER: Nathalie Danielsson - 2,3 miljoner följare och mobbad

Titanic-tema i mellansonens rum

På första våningen i den ljusa lägenheten ligger mellansonen Antons rum. Han är nio år och tycker om Lego, tåg och Titanic. Detta märks i inredningen, men i rummet vilar trots prylarna ett lugn. De grå väggarna, som planeras målas blå inom kort, och de många textilerna i dämpade färger gör att känslan är harmonisk.

I taket hänger en mobil med solsystemet. Vintergatans planeter svävar över det låga bordet där Anton har sina saker.

– Jag tycker om att inreda taket, genom att måla det eller sätta upp klistermärken, och hänga upp fina grejer. Jag tycker man ska inreda utifrån barnens längd.

Mysiga hörnor och låga möbler

I Antons rum finns ingen riktig soffa. En sådan är ofta kostsam och onödigt skrymmande i ett litet barnrum. Dessutom är soffor nästan alltid anpassade efter en vuxens storlek. Sanna har istället gjort i ordning en myshörna med kuddar bredvid bordet. En låg sittplats för en fullvuxen, men perfekt för en kortare.

Sanna är pysslig och händig, och gör mycket själv i barnens rum. Väggarna har hon målat och överdrag till kuddar har hon sytt själv. Hon säger att hon inte är någon perfektionist, men gillar att experimentera och testa alla vilda idéer som dyker upp i skallen.

– Här hemma är det som synes inte helt perfekt, men i jobbet är det viktigt att det blir bra, säger hon.

LÄS MER: Josefin Saaek och Nathalie Adolfsson tatuerar i Innerstaden: ”Alla sorters människor kommer hit”

Jobbar med att inreda barnrum

Hon står nämligen mitt i steget att vidga verksamheten i leksaksaffären till att även innefatta styling av barnrum. Kunder som tittat in i butiken har blivit intresserade och bett om hjälp att få till ett vackert, praktiskt och lekfullt rum till barnen och nu är det dags att sätta igång.

– Jag kommer naturligtvis lyssna på vad barnen önskar, det är det viktigaste, men också höra med föräldrarna vad det finns för behov. Målet är att det ska hålla länge, och att man inte behöver riva ut allt när barnen tröttnat.

Sanna ska stå för inredningsbiten, och att leta efter leverantörer och prylar som passar. Planen är att hon ska boka professionella hantverkare som utför arbetet åt de kunder som behöver hjälp.

– Jag blandar gärna gamla och nya saker, och letar även hos utländska leverantörer. Jag tycker rottingmöbler är väldigt fint, men det är nästan omöjligt att få tag på i Sverige, säger hon.

Lättstädat och ombonat

Familjens minsting har ett rymligt rum på övervåningen, bredvid föräldrarnas sovrum. Genom takfönstren skiner solen in på den guldskimrande sänghimlen som fyraåriga Evelyn sover under.

Sängen är en maffig, men relativt billig, växasäng i sirligt trä. Det är praktiskt att kunna dra ut sängen vartefter barnet växer, men kräver mer pengar och arbete än vad man kan tro.

– Madrasserna är inte gratis, och de går ju inte att dra ut. Jag har köpt tre stycken och klippt sönder så att de ska passa, säger Sanna och skrattar.

Hon lägger ner mycket jobb på att fixa i barnens rum, men försöker göra dem lättstädade. Under sängarna ryms förvaring, och stora vackra garderober sväljer hur mycket leksaker som helst. I ett av skåpen finns Evelyns alla utklädningssaker. Fjäderboor och guldskor trängs med superhjältedräkter. Spiderman är favoriten.

LÄS MER: Johans spektakulära frieri i Fjärås: ”Hon blev chockad men glad”

Ett eget kafé i garderoben

– Evelyn gillar att leka med många olika grejer, men hon hade nog inte haft såhär många gosedjur om jag inte hade haft butiken.

Men den lyxigaste barndrömmen finns antagligen i den lilla skrubben bredvid. I en walk in-closet i anslutning till Evelyns rum har Sanna lagt golv och målat väggarna dovt rosa och inrett ett kafé med ett litet kök och bord och stolar. Allt i en fyraårings höjd.

– Här inne leker de jättemycket, men det är ändå fint här. Jag tycker att det ska vara fint även när det är stökigt.

Sanna pekar på små hål i väggar och tak som avslöjar att saker ofta byter plats i hennes hem. Hon och barnen tycker om att möblera om och testa nya saker.

LÄS MER: Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

Inspireras av Disney

– Jag brukar tömma rummet, och sedan ställa in allt igen på nya platser och kolla hur det känns.

När hon förklarar vad hon vill uppnå i ett barns rum så återkommer hon till känslan. Själv har hon inspirerats av barnrummet som pojken och flickan delar i filmen om Peter Pan. Det är alltså ingen slump att hennes butik heter Landet Ingenstans, precis som ön i filmen.

– Känslan i ett barnrum är det viktigaste. Den ska vara magisk, lekfull och fantasirik. Alla känslor ska gå att få utlopp för i ett barnrum. Både barn och vuxna ska känna ”wow!” när de går in i rummet, säger Sanna Sjöström.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.