Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nuförtiden bär Tobias Sandblom gärna stövlar. Annat var det som barn. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall
Nuförtiden bär Tobias Sandblom gärna stövlar. Annat var det som barn. Bild: Christopher Kullenberg Rothvall

Tobias Sandblom: Hela livet passerade revy med alla usla barnkläder

Dags för comeback i skolan. När min fru sa: ”Vi får inte glömma att skicka med stövlar”, var det något som hände. Det var som att min skoltid passerade revy framför mig och det fylldes med usla kläder: Snowjoggings, stövlar och toppluvor bland annat.

Nu börjar dottern trean och sonen femman. Det har gått galet fort. Det känns som att de börjar bli veteraner i skolan och det märks också när de säger saker som ”När jag var liten...”.

Själv är jag född 1977. Samma år som Elvis dog och vår nuvarande kung åkte Vasaloppet, vi fick fem veckors semester och Landvetters flygplats invigdes.

Det innebär att jag är ett barn av 80-talet och till viss del 90-talet. På den tiden verkar inte barn ha fått bestämma kläder själva. I så fall borde vi väl ha protesterat å det grövsta mot vissa plagg.

LÄS MER: Ungdomar – vilka trevliga människor!

Om man tittade ut och det regnade så visste man vad som väntade vid frukosten: ”Det regnar, det blir stövlar på idag.”

Så var den dagen förstörd. Stövlarna var oerhört otympliga. Skavde i alla möjliga veck. Det var inte heller omöjligt att strumporna var alldeles pissblöta trots de fantastiska gummistövlarna. Värst var att det totalt omöjliggjorde chansen att spela fotboll på rasten.

Försök att skruva bollen i krysset med ett par Tretorn. De flög av och riskerade att träffa en medspelare i huvudet.

LÄS MER: Skadegörelsen på kommunens skolor kostar nästan en miljon

Om det inte var regn, så kunde det vara snö. Då var det tid för – snowjoggings. Jag försökte söka fram lite historik angående dessa djävulska skodon. Men ingen tycks vilja känna vid dem.

Namnet låter göra gällande att de var bra mot snö. Möjligen var det så, men av snö blir det väta. Och det klarade de inte alls. De blev supertunga att gå med och blöta invändigt. Vi är väl många som någon gång stått i kapprummet och stuckit ner foten i en blöt iskall, neonfärgad, snowjogging?

När det var vinter så var det så klart mössa som gällde. ”Annars kan du bli förkyld.” En myt som till viss del lever kvar i dessa dagar.

LÄS MER: Nu ska eleverna erbjudas coronatest i skolan

Med mössa avsågs en toppluva. Ett lätt byte för alla äldre elever på skolan, eller för de som älskade att stöka – haveristerna. Det var inte ofta jag hade toppluva ska sägas, men när jag hade det så var det givet att någon skojare skulle rycka av den. Varför var den konstruerad med ett snöre som hade en liten boll längst ut? Som gjort för att någon skulle slita tag i den (och det gjorde jag säkert själv någon gång).

Sommaren var så klart bäst, klädmässigt. Det enda negativa var väl träskor? Klopp, klopp, klopp låter dessa obekväma dojor. Ännu farligare än stövlar på fotbollsplanen. Risk för att stuka foten var överhängande.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.