Ensam på altanen firade Dennis Janebrink 75. Han firade med prinsesstårta. Foto: Tommy Holl/TT
Ensam på altanen firade Dennis Janebrink 75. Han firade med prinsesstårta. Foto: Tommy Holl/TT Bild: TOMMY HOLL

Här firar Dennis Janebrink 75 ensam på altanen

I över 60 år har Dennis Janebrink spelat bas i Flamingokvintetten. Han ser fram emot att möta publiken igen i höst, efter ovanligt ett lugnt år. Idag fyller han 75 och firar på ett eller annat sätt hemma i Gottskär.
– Jag vet inte vad som ska ske. Anki, min fru, har styrt upp något.

ANNONS
|

Dennis Janebrink flyttade till Onsala för 25 år sedan, och trivs med närheten till havet och båten. Men fram till i år, då corona satte stopp för alla turnéer, har han varit hemifrån en hel del. Han startade Flamingokvintetten tillsammans med fyra vänner, 1960. Han och sångaren Hasse Carlsson har hållit ihop dansbandet sedan dess, medan andra medlemmar genom åren bytts ut. Den första tiden var musiken en hobby. Dennis arbetade som murare och plattsättare på dagarna, men snart började bandet dra publik. De turnerade och spelade på dansbanor runt om i Sverige. Siffrorna talar för sig själva: under 60 år har bandet haft 18 låtar på Svensktoppen, och sålt nästan fyra miljoner skivor. Turnébussen har rullat 200 000 mil och danssugna människor över hela landet har diggat med till Flamingokvintettens musik. Den största hiten är troligen ”Hon är 16 år idag”, som kom 1968, och redan då försörjde sig Dennis Janebrink som musiker. Storhetstiden var kanske under 70-talet. Då blev kvintetten flera gånger utsedd till landets populäraste dansband. Där sattes stilen, och sedan dess håller man sig till den. Det har aldrig funnits några planer på att experimentera. Dennis och hans kolleger är trygga i vetskapen om att de gamla låtarna går hem, och bandets trogna fanskara hänger med. Fortfarande spelar Flamingokvintetten inför stor publik på teatrar och konserthus. Senaste turnén avbröts i samband med restriktionerna i våras, men kommer tas upp igen i höst. Dennis Janebrinks karaktäristiska energi har nämligen inte börjat tryta.

ANNONS

Grattis, hur känns det att fylla 75?

– Tack. Ja, vad ska man säga? Det har gått fort. Tiden går fort.

Du var bara 15 år när du började spela i Flamingokvintetten, hur kommer det sig att ni har spelat så länge?

– Det har ju gått bra för oss under alla år. Vi har levt på detta. Vi har haft lite tur.

Är det inte mest talang?

– Jo, det klart. Hasse Carlsson som sjunger i orkestern har ju haft sin röst kvar i alla år. Men som sagt, vi har gjort bra grejer så vi har kunnat hanka sig fram hela tiden.

Har det varit lika kul hela tiden?

– Jo, det har det varit. Musiken är ju jätteskoj. Det är det man har levt för. Men det har varit lite upp och ner i bandet, vi har bytt medlemmar flera gånger. Men nu har vi hamnat rätt, de sista 15 åren. Och vi har haft våra hits, så det har gjort att vi har kunnat fortsätta.

Men nästa turné heter ju The farewell tour. Är det ett farväl ni planerar?

– Vi vet inte det. Haha! Vi vet inte hur länge det håller, Hasse fyller ju 77 i år. Men vi spelar mest konserter nu, på teatrar, och vi hoppas på att kunna fortsätta när pandemin tar slut, om den nu gör det. För vår del har det varit stopp i ett år.

ANNONS
Dennis Janebrink och Flamingokvintetten har inga direkta planer på att lägga av, trots att nästa turné heter Farewell Tour. Foto: Tommy Holl/TT
Dennis Janebrink och Flamingokvintetten har inga direkta planer på att lägga av, trots att nästa turné heter Farewell Tour. Foto: Tommy Holl/TT Bild: TOMMY HOLL

Hur har det varit att vara ledig, du som är van vid att jobba mycket?

– Jag har ändå många fritidsintressen. Hus, båt, bil och golf. Båtar är min hobby, jag har båten ner i hamnen, jag ser den härifrån. Jag grejar mycket med den, jag lägger teak och byter motorer.

Är du händig?

– Ja, jag är ju murare och plattsättare i grunden. Jag slutade med det 1965, sedan dess har musiken tagit all tid. Men jag har byggt hela huset själv, i stort sett, med lite hjälp. Så dagarna går ändå. Men hela tiden har jag saknat att spela. Men vi har spelat in en skiva som kanske ska släppas i samband med konserterna.

Nästa skiva, är den i samma stil som de tidigare?

– Ja ja. Den är till vår publik, vår generation. Det är 70-talet vi kommer tillbaka till hela tiden, det var då vi var som störst.

Hur firas födelsedagen?

– Jag vet inte, haha! Casper och de andra barnen var här i helgen och firade lite med den närmaste familjen. Men vad som händer idag vet jag inte. Anki, min fru, säger att det nog kommer lite folk, så jag får la hålla mig hemma. Vi har förberett litegrann, och vi kan vara ute och i uterummet.

ANNONS

Dennis Janebrink

Ålder: 75.

Bor: Gottskär.

Familj: Hustrun Anki, sönerna Casper (känd från Arvingarna) och Sammie från ett tidigare förhållande, samt sönerna Christopher och Alexander. Tre barnbarn, Alice, Felix och Tor.

Yrke: Basist i Flamingokvintetten.

Intressen: Idrott. ”Jag har spelat fotboll och alla möjliga idrotter i hela mitt liv, men de senaste 20 åren har det varit golf. Men mitt stora intresse är båtliv. Jag har haft massor med båtar. Vi reser mycket längs kusten och över till Danmark.”

ANNONS