Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Hårt slit gav Alice vinst i hatad och älskad tävling

Som tonåring drabbades Alice Andreasson av ätstörningar. Hon tappade genom svält och extremträning 15 kilo på bara ett år. Nu bygger hon i stället muskler och tävlar i bikini fitness, och utbildar sig samtidigt till sjukgymnast.

23-åriga Alice Andreasson från Varla vann i höstas junior-VM i bikini fitness, som är en bedömningsdisciplin inom body fitness. Bara någon månad senare tog hon också hem en sjätteplats i senior-VM och laddar nu på nytt för internationellt mästerskap, då senior-EM i bikini fitness avgörs senare i vår.

Enligt bedömningskriterierna ska den tävlandes fysik vara feminin, balanserad, harmonisk, proportionerlig, symmetriskt utvecklad och komplett. Även hud, hår och ansikte bedöms i helhetsintrycket då de tävlande visar upp sina kroppar i olika poser i specialutformade bikinis på scen.

Mental disciplin

Det kan låta ytligt och tävlingsformen, som godkändes i Sverige 2013, är både älskad och hatad. Men enligt Alice Andreasson ligger både mental disciplin och många månaders hård träning, upp till sex gånger i veckan, bakom de cirka tio minuterna i rampljuset på en tävling.

– Det är faktiskt mycket tuffare än man kan tro. Det handlar inte bara om att bygga muskler på gymmet. Man behöver också ha ett stabilt psyke och vara disciplinerad både gällande träning och den kost man stoppar i sig, eftersom att just äta regelbundet och rätt är jätteviktigt, till skillnad mot vad jag själv gjorde när jag började med detta för drygt fem år sedan, säger Alice Andreasson.

Då led Alice fortfarande av de ätstörningar hon drog på sig i tidiga tonår och själv har berättat öppet om på sin blogg.

Från klarhet till klarhet

Ett möte med fitnessatleten och träningscoachen Kristin Winnergård fick henne dock att tänka om.

– Hon sa till mig att om jag verkligen ville satsa på detta och börja tävla så var det superviktigt att äta mycket men rätt för att bygga, i stället för att bränna, muskler. Det låter förmodligen självklart för de flesta, men inte för mig just då, säger Alice Andreasson.

Sedan dess har hon själv gått från klarhet till klarhet om vad som krävs för att bli både fysiskt och psykiskt stark. Självkänslan har också växt i takt med att hon fått kontroll över både kropp och själ.

25 000 följare på Instagram

Parallellt med tävlingarna utbildar sig Alice Andreasson just nu till sjukgymnast i Linköping, med ett år kvar av studierna.

– Det är mycket plugg, samtidigt som jag tränar fyra-fem gånger i veckan, även när jag inte förbereder mig mer intensivt för en kommande, närstående tävling, säger Alice.

Alice Andreasson ägnar mycket tid på sin fritid på sociala medier där hon har en egen Youtubekanal, där hon delar med sig av tränings- och kosttips till andra. Hon driver även ett Instagramkonto med över 25 000 följare.

Många verkar gilla det du gör, men upplever du också hat på grund av din kropp?

– Faktiskt väldigt lite hat. Tvärtom upplever jag både många tjejer och killar som väldigt peppande. Min pappa, som själv tävlade i bodybuilding som ung, är för övrigt en av mina allra största supporters. Han är väldigt stolt och tycker att det är jätteroligt att jag gått i hans fotspår, säger hon och fortsätter:

– Även mamma är otroligt stöttande och ställer alltid upp och fixar med allt från mat till bokningar av biljetter och hotell när jag ska iväg på resor och tävla.

Nästa resa går nu till Spanien där Europamästerskapet i bikini fitness avgörs i mitten av maj.

Camilla Moestedt

[email protected]

Alice Andreasson

Ålder: 23 år

Familj: Mamma, pappa och en ett och ett halvt år yngre lillasyster.

Bor: Hos familjen på Varlaplatån, samt i Linköping, där Alice utbildar sig till sjukgymnast.

Aktuell som: Tävlar i senior-EM i bikini fitness i maj 2021.

Tidigare meriter: VM-guld i junior-VM och en sjätteplats i senior-SM i bikini fitness tidigare i höstas. Tävlade dessförinnan konståkning i 13 år.

Råd till den som känner sig lockad av bikini fitness: Ta kontakt med en vettig coach för att få råd angående träning och kost. Genom att bygga upp sin kropp får man sedan inte bara bättre fysik, utan blir även starkare mentalt för att nå sina mål.