Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Lisa Thanner, Patrik Forsberg
Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Lisa Thanner, Patrik Forsberg

Victoria Forsberg: Fyra år har gått – Men Metoo var bara början

Metoo är ingen period som går över. Det finns ett före, men inget efter, skriver Victoria Forsberg.

Jag minns så väl den där oktoberdagen för fyra år sedan. Jag tågpendlade med trettio minuters ostörd scroll-tid två gånger per dag. Hade tid att gå igenom flödena, läsa nyheterna. Och BAM. Ett inlägg. BAM. Ett till. Två till. Hashtaggen dök upp på fler och fler ställen, i både media och sociala medier. Lagom till hemvägspendlingen var mina flöden totalt nedlusade av den. Sida upp och sida ner fyllda med bekännelser. Snart syntes nästan varje kvinna jag någonsin träffat, ha råkat ut för någon form av kränkning, trakasserier, övergrepp eller ofredade. Jag minns den där dagen så väl för att jag, under en pendelresa färdades från näst intill total naivitet, till obarmhärtigt smärtsam medvetenhet. Jag vet att jag tänkte ”Så många? Är det möjligt?” och kort därpå ”Tur att det i alla fall inte drabbat mig”. Men ju mer jag läste, ju fler historier som delades, desto tydligare blev att jag också var en av dem. #Metoo. En siffra i statistiken. Jag blev sorgsen. Men mest blev jag förbannad.

LÄS MER: Hur kan Kungsbacka ha ett så lågt kulturellt behov?

En lågintensiv vrede började gro långt nere i magtrakten, och under de fyra år som passerat har den vreden inte direkt mildrats. Jag har läst, sett dokumentärer, hört historier, genomskådat strukturer. Ni som trodde att #Metoo innebar slutet något – ni anar inte hur fel ni har. #Metoo är bara början. Det #Metoo gjort är att öppna ögonen och synliggöra strukturella normer. Några män kastades förstås ut ur värmen, men långt ifrån alla. Jag vet inte hur många av mina manliga bekanta som börjat skruva besvärat på sig när #Metoo kommit på tal. Som påstår att de faktiskt inte kan veta om nån grej de gjort mot en kvinna en gång, skulle uppfattats som trakasserier idag. Jag tröstar dem med att det kunde den förmodligen. För sådan var strukturen då, och sådan är medvetenheten idag.

LÄS MER: Kulturbranschen har betalat ett orimligt högt pris

Men även om medvetenheten och toleransen mot patriarkala strukturer fram till hösten 2017 var betydligt lägre än idag, så är den på intet sätt uppluckrad. Och det som skrämmer mig ännu mer än det som var, är de som ser tiden efter #Metoo:s oåterkalleliga inträde som ”efterdyningar.” Som om #Metoo var en tsunami som drog förbi, gjorde kaos och försvann. Som att vi nu står i ett långsamt avtagande vågskvalp som då och då för med sig gammal drivved, och väntar på att tidvattnet ska göra sitt.

LÄS MER: Om att aldrig få sova ut

Låt mig bara förklara: #Metoo är ingen period som går över. Det finns ett före, men inget efter. Det är ingen avveckling av restriktioner för ett långsamt återgående till det som var innan. Så tyvärr, alla hålla-om-ryggen-och-förneka-faktum-män: det kommer aldrig bli (och har aldrig varit) okej att tafsa. Även om du tycker att hon är snygg. Det är aldrig okej att definiera en kvinnas utseende som en egenskap. Även om det är menat som en komplimang. Och när ni kränkta gnäller: ”nu vågar man ju inte säga nånting längre utan att riskera att bli anmäld!” säger vi: ”så håll då tyst!” För hade du hållit käften från början hade vi kanske aldrig behövt vara där vi är idag.

Ja, jag är som sagt förbannad, och det här – det är bara början.

Tumme upp: ”Metoo – Hösten som förändrade Sverige” på SVT. Alla behöver titta.

Tumme ner: Mörkret. Jag avskyr verkligen mörkertiden.

LÄS MER: Myten Grillmannen

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.