Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per Anger, chefredaktör för Kungsbacka-Posten. Bild: Robin Aron, Mia Sandblom
Per Anger, chefredaktör för Kungsbacka-Posten. Bild: Robin Aron, Mia Sandblom

Per Anger: Följ Kungsbacka-Postens rapportering på valdagen

Vi rapporterar löpande från tidig morgon till sen kväll, skriver chefredaktör Per Anger.

På söndag går vi till val i Sverige och allt talar för att det blir en riktig rysare på riksplan.

Opinionsmätningarna avlöser varandra och vilket av de två blocken som är störst varierar från mätning till mätning. Det är nog ingen långsökt gissning att regeringsbildningen i år, precis som för fyra år sedan, kommer att bli en komplicerad historia. Kommer Magdalena Andersson (S) att kunna sitta kvar som statsminister? Eller blir det Ulf Kristersson (M) som får ta över den tunga posten? Och vilken roll kommer Sverigedemokraterna få? Partiet har i flera mätningar fått högre siffror än Moderaterna.

Turbulens efter sexskandal

I Kungsbacka har den gångna mandatperioden inte varit fullt lika invecklad som den varit på riksplanet, även om den förstås bjudit på sin beskärda del av dramatik. Största skandalen var förstås kommunstyrelsens ordförande Hans Forsbergs avgång efter att ha ertappats med att ha köpt sex. Plötsligt fick Moderaternas andranamn Lisa Andersson ta över ordförandeklubban, under en period som hon i en intervju med Kungsbacka-Posten beskriver som ”turbulent och väldigt olustig”.

Till skillnad från i rikspolitiken lever alliansen fortfarande kvar i Kungsbacka och har under de senaste fyra åren haft en egen majoritet i kommunfullmäktige med 37 av de 61 mandaten. Även om inget egentligen talar för att alliansen skulle förlora styret över Kungsbacka är det förstås ingen som med säkerhet vet hur väljarna lägga sina röster på söndag.

Tillhör du en av dem som ännu inte bestämt dig vem du ska rösta på kan jag tipsa om att göra valkompassen på kungsbackaposten.se där du kan se hur dina åsikter i olika lokala frågor stämmer överens med de lokala partierna i fullmäktige.

Utmanarpartierna – vilket blir störst?

En annan intressant fråga blir den om oppositionsrådsposten i kommunen. I förra valet lyckades Socialdemokraterna behålla den prestigefulla posten, men marginalerna mot Sverigedemokraterna som kommunens största oppositionsparti var små. Blir det SD som tar över i år? Och i så fall vem i partiet, när lokala toppnamnet Carita Boulwén av allt att döma är på väg till riksdagen.

Och kommer något av de fyra utmanarpartierna Kungsbacka framtidsparti, Medborgerlig samling, Alternativ för Sverige eller Kristna värdepartiet att ta sig in fullmäktige? Sedan 2018 består Kungsbacka av en enda valkrets vilket innebär att det sedan dess bara krävs två procent av de godkända rösterna för att komma in, till skillnad från en hel del andra kommuner där spärren går vid tre procent.

Följ rapporteringen

Allt detta och mycket mer hoppas vi på Kungsbacka-Posten kunna besvara under valdagen, valnatten och den kommande veckan då mandatfördelningen blir klar. På söndag rapporterar vi löpande från tidig morgon till sen kväll och kommer bland annat besöka vallokaler och valvakor. På kungsbackaposten.se och i vår nyhetsapp kommer du kunna följa rösträkningen i realtid under valkvällen.

Vi går inte och lägger oss förrän de preliminära siffrorna är klara på valnatten och hoppas att du hänger med oss under denna politiska nagelbitarkväll.

LÄS OCKSÅ: Här är partiernas vallöften för Halland

LÄS OCKSÅ: Stadshusets trolljägare ska jaga valfusk och fejknyheter

LÄS OCKSÅ: Så har partierna presterat i kommunvalen – från 1973 fram till i dag