Eva Watson gillar det lilla och personliga

Eva Watson testade att vara aupair, livräddare, förskolelärare, smyckesförsäljare och högstadielärare innan hon uppfyllde sin dröm. I åtta år har hon arbetat med mat, färg, form och försäljning i kaféet och cateringbutiken i Åsa.
– Jag har alltid gillat mat, men kan inte tänka mig att jobba i storkök. Det ska vara litet och personligt.

ANNONS
|

Eva Watson har några hektiska veckor bakom sig, då kocken haft semester, och en lång rad minnesstunder arrangerats, med allt från mat till blommor och servering. Nästa vecka är lugnare, men då stundar en flytt. Familjen har köpt nytt hus, tvärs över vägen från butiken sett.

– Efter 18 år med tre barn i huset så finns det en del att packa ner. Jag måste ta tag i det nu, för om en månad reser vi tillbaka till Austin i Texas, där allt började, säger hon.

Det var där hon träffade sin man, för 25 år sedan, och det var dit hon pendlade i tre år under tiden hon utbildade sig som lärare i Göteborg. Backas bandet ännu mer så arbetade Eva Watson, då Barkman, på Kvantum i Kungsbacka efter gymnasiet. Hon erbjöds en betald delikatess- och charkutbildning där hon lärde sig grunderna för det hon gör idag. Därefter tog hon en paus och jobbade som aupair i England i ett år.

ANNONS

– Jag var urusel på engelska i skolan, men jag lärde mig. Jag gillar ju att prata, så det kom av sig själv, säger hon och skrattar.

Hon fick mersmak av att resa, och bestämde sig för att öka chanserna att få jobb utomlands. Det var tidigt 90-tal och Baywatch var coolaste serien på tv, när Eva Watson fick höra talas om en livräddningskurs i Västra Frölunda. Den ledde till jobb på ett läger för funktionshindrade barn i Missouri i USA. Första dagen på lägret mitt ute i skogen, när Eva äter en pizza i cafeterian, ser hon skjutdörrarna öppnas och hennes framtida man kliver in. Hon faller direkt.

– Jag såg honom med barnen. En del var väldigt sjuka, men han hanterade dem så bra och med respekt. Jag förstod att han var en bra människa.

Det var engelsmannen Graham Watson som kom in i hennes liv och de blev snabbt ett par. Samtidigt hade Eva kommit in på lärarutbildningen i Mölndal. Och hennes kärlek hade en son i Texas. Så startade pendlandet som kom att vara i tre år. Efter utbildningen flyttade hon till Graham, och började jobba som lärare för små barn som vuxit upp i indianreservat. De skaffade lägenhet, med höga förväntningar.

ANNONS

– Vi tänkte oss ett litet amerikanskt område där man knackar på och bjuder grannarna på paj. Så var det inte. Det var förfärligt. En dag stod grannen utanför och siktade på sin flickvän med gevär, medan barnen tittade på.

Lönen för förskolelärare är låg i USA, och för att ha råd med bättre boende började Eva istället sälja guld och smycken på ett stort varuhus. Försäljningen gick bra, hon har en talang för att prata med folk. Samtidigt började en längtan efter Sverige växa. Farmor och farfar hemma i Kungsbacka hade börjat bli gamla, och saknaden efter släkten gjorde sig påmind. Det resulterade i en flytt till Kyrkogatan, där Graham började plugga svenska, Eva arbetade som lärare i svenska och engelska, och första sonen föddes. När tredje sonen, sladdbarnet, kom, för nio år sedan bodde familjen i Åsa, och två avgörande beslut togs. Graham Watson skulle göra en Ironman, och Eva skulle säga upp sig och starta eget. Maken tränade med bebis i vagn, medan cateringbutiken tog form.

– Jag har alltid älskat mat. Skulle jag behöva välja ett kök att äta från i resten av mitt liv så tar jag det italienska. Jag älskar pasta, säger Eva Watson.

Under de åtta åren som gått har butiken vuxit till en restaurang som även serverar lunch och fika. Väggar, varor, möbler och inredningsdetaljer är sprakande färgglada och stilen är kitschig och ombonad.

ANNONS

– Det är helt uteslutet för mig att hålla på med utfodring. Jag vill ge det lilla extra. Ett tag funderade jag på att öppna på fler ställen, men jag vet nu att jag vill fortsätta här. Vi serverar all catering i keramikformar, och när de lämnas tillbaka får jag bekräftelsen på att vi gjort något bra. Det är det roligaste med det här jobbet, säger hon.

Även designbiten är viktig och kombinationen färg, form och mat ligger till grund för verksamheten. Men Eva Watson har en tendens att komma på nya idéer och planera. Framtiden ser hon på ett Bed and Breakfast vid medelhavet. Men först ut är alltså en flytt inom Åsa innan återträffen i Austin sker i september. Graham Watson har blivit invald i rugbylagets Hall of fame, och paret är bjudna på bankett. Det blir en tio dagar lång semester efter en svettig sommar i butiken.

– Jag var på Skara sommarland i måndags. I övrigt blir det inte mycket till sommarledigt för mig, säger Eva Watson.

Eva Watson

Ålder: 47

Bor: Åsa

Familj: Graham, tre söner och en hund.

Yrke: Driver Watson mat-fik-butik.

Intressen: Yoga, mat, vänner, inredning, läsning.

Äter helst: Pasta

Äter inte: Kött

Läser gärna: Hälsorevolutionen av Maria Borelius.

ANNONS