Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto
Arkivfoto

Mats H Ljungqvist: Ett namn som inte sticker ut

Ingen stolt krigarhövding har nånsin hetat Mats. Ingen stor författare heller, skriver Mats H Ljungqvist, som funderar på om barn verkligen kan heta ”Pegasus Månstråle”.

Året är 1961. Det är novembers sista vecka. Det är grått och det är mörkt. På BB i Mölndal sitter två stolta föräldrar. De har precis fått sitt andra barn och de pratar om namn.

”Kanske Mats?”, säger den stolta fadern, Gunnar Fritjof Harry.

”Mats. Det blir bra”, säger modern, Maj-Britt Kristina och sen är det inte så mycket mer med det.

Ute i världen har Berlinmuren precis byggts, det kalla kriget rasar, Sverige har Europas högsta tillväxt och alla ekonomiska problem fixas med att regeringen ”lägger en eller ett par procent till på arbetsgivaravgiften”.

LÄS MER: Allt fler skaffar hund i Kungsbacka – här är vanligaste namnen

Mats. Inte ”Pegasus Månstråle”. Inte ”Metallica Juninatt”. Inte ”Eldorado”, ”Björnripa”, ”Bollibompa”, ”Jarlabanke” eller ”Biceps”. Nej, Mats.

Nu tror jag kanske att det inte bara var fantasilöshet från de bägge föräldrarnas sida. Kanske ville de helt enkelt hålla nere förväntningarna en aning. Mats är safe. INGEN stolt krigarhövding med namnet Mats har nånsin lagt under sig folk och land. INGEN stor författare har burit denna en aning förenklade utvikning från det mer bibliska namnet Matteus. Nä, Mats är nio år genom grundskolan, häng på ett tvårigt gymnasium och sen ba ”ut och jobba, upp varenda jävla morgon och ner i säng på kvällen, knota på, gör din plikt, fostra dina barn, betala din skatt och sen är det bra med det”.

LÄS MER: Nu står ölen och jäser på mikrobryggeriet i Åsa

Leva livet? Carpe Diem? Förverkliga drömmar? Sorry, det är för Pegasus Månstråle. Mats är för alla som inte direkt förväntas förändra världen, utan mer fungerar som själva grundbulten i det kitt som håller detta vårt gemensamma samhälle samman.

LÄS MER: Kungsbacka växer mest i Halland – då passeras 100 000 invånare

Och ibland kan jag oroas lite över alla de barn som går IN i livet med alla dessa skitnödiga designernamn. FÖRVÄNTNINGARNA på den unge gossen Pegasus Månstråle kan ju inte vara nådiga. HANS föräldrar tänker nog inte att ”bara han blir en hygglig karl och sköter sig”. De siktar nog sannolikt mer på att deras lille telning ska sälja ut Ullevi fem gånger på raken, göra avgörande målet i Sveriges enda VM-final i fotboll, och uppfinna ett vaccin mot cancer. Helst ett och samma år.

Det där KAN ju bli lite uppförsbacke för Pegasus föräldrar om det visar sig att hans håg och lust här i livet går i helt andra riktningar?

Man kan säga mycket om Maj-Britt Kristina och Gunnar Fritjof Harry, men jag ska ge dem detta: det kanske inte har varit en fest, men Mats har funkat helt okej. Men vartenda designernamn härovan är hittepå. Av mig. Och OM det nu skulle vara så att det finns barn som heter så på riktigt, så lovar jag – det kommer gå fint ändå. Hälsar en som heter Mats.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.