Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tobias Sandblom: En kärleksresa genom kommunen jag älskar

Är verkligen Varberg så mycket bättre än Kungsbacka? Ja, just nu. Men låt mig ta med er på en kärleksresa runt kommunen. Jag ska försöka hitta något bra om varje ort. Det skriver Kungsbacka-Postens Tobias Sandblom.

I en krönika för några veckor sedan skrev jag att Varberg är på väg att springa om Kungsbacka. De leder utvecklingen i regionen. Nu åker vi genom Kungsbacka kommun.

Särö och Kullavik:

Ja, ni får finna er i att dubblera. I Särö finns Blomstermåla. Där var det fest när jag var ung. Klasskamrater lyckades planka in under gymnasietiden, men jag har alltid varit orolig att hamna i klammeri med rättvisan och stannade utanför. Tills kompisarna blev utslängda.

Särö västerskog är ett fantastiskt ställe att vandra runt i och drömma sig bort i. Där var jag nära att bli påkörd av en golfbil.

Anneberg:

Under gymnasiet minns jag att vi fick åka dit och kolla på morän. I sig dötrist, men det var ju kul att slippa skolbänken.

Mest minns jag Tore och Uno Andersson som så vackert skötte Annebergs IF och Dalavallen. Dit var alltid kul att komma som domare.

Älvsåker:

Rigortorpet! Visst, jag springer inte ner det stället. Men fortfarande kommer jag ihåg när jag och Donny åkte längdskidor där på mellanstadiet – en pärla.

Kungsbacka:

Här finns allt en människa behöver. Jag älskar shoppingen på Hede fashion outlet och Kungsmässan. Även om det mesta numer går till barnen. Kungsmässan har alltid varit ett favoritställe för mig. Något som Varberg inte är i närheten av.

Jag älskar att promenera längs Kungsbackaån och bargatan Norra torg är fantastisk.

Vallda:

Baden och hamnen i Lerkil. Det går alltså att slå två flugor i en smäll här. När du tröttnat där, går det att åka till Vallda sandö. Och käka på Lyxells!

Onsala:

Kan vara svårt att greppa denna stora halvö. Framförallt minns jag Hamnkrogen och alla besök hos Dojan och Daniel. Nu väntar vi på en upprustning av Gottskär. Det kan leva upp riktigt ordentligt.

Fjärås:

Även om jag ogärna badar där, så är utsikten mot Lygnern en av Sveriges vackraste. Promenadstigarna på Bräckan är en höjdare i dubbel bemärkelse. Dessutom innehåller vägen till Tjolöholm en rad trevliga butiker.

Gällinge och Förlanda:

Trevligt folk! Det är det första som slår mig. Här tycker jag att man ska åka till Skårs gård. Och för all del Idala gårdsbageri. De som gillar att bada i sjöar, har goda möjligheter att doppa sig i exempelvis Skärsjön.

Åsa:

Här är jag jävig å det grövsta. Det är mitt paradis på jorden! Litet har blivit större och försöken att privatisera badplatser bekymrar mig. Men fortfarande går det utmärkt att hitta smultronställen, exempelvis längs kustpromenaden. Förr kända man var och varannan, men så är det inte längre. Det kanske är sunt?

Frillesås:

Lite som Åsa var förr. Och med det menar jag inget negativt – tvärtom! Det är sött och rart och fina badplatser där jag håller Vallersvik som den bästa.

Med detta sagt.

När Västerhavsveckan inleddes hölls presskonferenser på flera platser. Surftorget i Varberg, Mellbystrand i Laholm och Skrea strand i Falkenberg. I Kungsbacka hölls den på – Naturum på Fjärås bräcka. Inget om det, jag är där med familjen ibland. Men det doftar inte salta bad och tång om Naturum. Varför inte Lerkil eller Onsala?