arkivfoto
arkivfoto

Emojisarna som säger allt om dig

Försöker du hänga med på nätet? Kör du med kul emojisar för att för att visa att du är en hipp och cool typ som vet hur man messar? Då ska du veta att det finns en DOLD UNDERKOD som kan avslöja dig, skriver Mats H Ljungqvist.

ANNONS
|

Detta jag nu ska skriva riktar sig framför allt till alla som minns tiden före internet, mejl och framför allt, mess och smarta mobiler.

Detta är VIKTIG information. Jag föreslår därför att om ni tillhör gruppen medborgare som minns icke-internet-tiden så STÄNG AV allt som distraherar och LYSSNA NU NOGA.

Nu ska ni få höra hur det går till därute. OK? Ni kommer tacka mig. Sen. När ni fattat.

Alltså, vi använder nätet för att kommunicera. Alla kan snacka med alla. Sociala medier. Mejl. Mess. Detta är i grunden gott. Och INTE SÄLLAN förstärker vi denna mellanmänskliga kommunikation med smileys. Emojisar. Vi visar våra känslor med små runda symboler, ”glad” (ler), ”lessen” (tårar), ”förvånad” (storögd), ”rasist” (gråter och skrattar samtidigt), ”förbannad” (röd i ansiktet, arga ögonbryn) OCH SÅ VIDARE. Nyckelord här: Alla kan snacka med alla och alla förstärker sina inlägg med olika emojisar. MEN, det visar sig nu att det finns en DOLD UNDERKOD i hur dessa används, och denna DOLDA UNDERKOD är en ÅLDERSMARKÖR.

ANNONS

LÄS MER:Hobbyn blev Ulricas väg ur mörkret

Den AVSLÖJAR dig. Själva ditt val av emojisar röjer om du är en av dem som tyckte att Hylands hörna var grym tv, Volvo PV var en drömbil och Gunnar Sträng var en finansminister som visste hur en slipsten ska dras.

VILL du vara där, i den kategorin? Känns det HEMMA? Om svaret är NEJ, fortsätt då att läsa.

Och nu skriker ni i samstämd kör: ”Hur, HUR avslöjas detta av blott vilka emojisar jag väljer i mina mess”? och då säger jag: Lugn i stormen och sitt still i båten, för jag ska förklara.

LÄS MER:Toppolitikern hoppas slippa debatt om regnbågsflaggan

I mitt digra nyttjande av det världsomspännande datanätverket internet kom jag härförleden förbi ett twitter-inlägg av en ung tjej. Hon berättade att ”det var bara när hon messade med mamma och pappa, eller ANDRA GAMLA, som hon använde de där gula, runda smileysarna” för ”det är ju bara äldre som använder såna”. I ALLA andra fall använde hon emojisarna som ser mer ut som, ja, mer som riktiga figurer, och som har ett MYCKET större utbud av mer FINSTÄMDA känslouttryck. Små gubbar och gummor, som håller upp händerna (”inte vet jag”) eller vinkar (”hej på dig”), eller är sjöjungfrur, eller ninjor, eller vad du nu behöver.

ANNONS

LÄS MER:Parkeringsapparnas dolda avgifter: ”Kunde varit tydligare”

Runda, gula smajleysar? Ute. För oldtimers. Och lika passé som kassler med ananas, eller Sovjetunionens förstafemma i hockey-VM, den med Krutov, Larionov och Makarov.

Så bläddra nu fram senaste messet eller konversationen med nån under 30, nån av alla som FÖDDES IN på internet. Ser du nån rund gul smiley? Då kan det vara så att du är för gammal.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.

ANNONS