Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Mia Sandblom
Bild: Mia Sandblom

Mats H Ljungqvist: Drömmen om världens grönaste vardagsrum

Vilka monument vill vi bygga, vilka kontinenter vill vi erövra, vilka outforskade vägar vill vi bryta fram? Mats H Ljungqvist sökte svaret på en av mänsklighetens stora gåtor – hur stor kan en Monstera-planta bli?

Vi lever våra liv. Vi sköter det vi ska. Så läggs dagar till dagar tills tidens slut på denna allas vår jordavandring. Så vad, säger vad, vill vi lämna efter oss? Vilka monument vill vi bygga, vilka kontinenter vill vi erövra, vilka outforskade vägar vill vi bryta fram?

LÄS MER: Hemma hos familjen Good på Stallbacken: ”Unikt och tacksamt”

Går man till Wikipedia så är en upptäckt ”när någon får en tidigare okänd kunskap” och de klassas som ”uppfinning” när någon ”upptäcker en tidigare okänd användningsmöjlighet” och några av de största upptäckterna, och detta är blott ett URVAL, ser ut så här: Gravitationen, Atomen, Penicillinet, Pastöriseringen, Elektriciteten, LSD, och Atombomben. Vi kan, för exemplets skull, också slänga in Hjulet, Glödlampan och Internet.

LÄS MER: Nils skapade en gigantisk blomsteräng i Fjärås

Bakom alla dessa fanns okända hjältar, män och kvinnor, stora tänkare, som börjat i det lilla, envist jobbat på och aldrig vikt ner sig.

Jag vill ha den största Monsteran. Min kärlek till denna gamla väntrumsväxt från 70-talet är omtalad och omvittnad. En Monstera är som en kackerlacka, som sägs vara det enda som överlever när atomvintern kommer. Jag har två. De vårdas ömt och växer snabbt. Men det var för att köra det sociala och agrikulturella experimentet riktigt i botten som jag bestämde mig för att i praktiken och med dödsförakt ta reda på EXAKT hur stora de där gamla tappra växterna kan bli? I alla fall inne i en genomsnittligt rymlig Kungsbackavilla i Öfvre Varla? Nånstans såg jag framför mig ett grönt skönt hav av Monsterablad i vardagsrummet, och hemma hos-reportage där jag ödmjukt kunde säga att ”Äsch, inte är de SÅ väldigt stora?”

LÄS MER: Influencern Frida Ramstedts tips – så inreder och stylar ditt drömhem

Jag googlade. Jag köpte nya krukor. Stora krukor. Svindyra. Så stora att jag fick ha hjälp att få in dem i bilen. Monsteror vill ha MYCKET jord. Go Big or Go Home. Monstera-mannen tar inga fångar och skulle jag få den där skönt gröna världsrekordstora bladskogen i vardagsrummet KRÄVDES rejäla krukor.

Hemma såg de där krukorna helt ENORMA ut.

”De där två är faktiskt helt sjukt stora”, konstaterade kärestan, som tar ALLA och SAMTLIGA strategiska inredningsbeslut i Casa Ljungqvist. Det hördes ett litet, litet ljud i vardagsrummet och jag insåg att det var drömmen om världens största Monsteraplantor som krasade under detta iskalla konstaterande.

LÄS MER: Nu ska de äldre få vara med och odla grönsaker och blommor

”Jag har öppet köp och har sparat kvittot”, sa jag, lite tyst. Ibland tänker jag på att de som upptäckte Atomen, Evolutionen och Elektriciteten inte vek ner sig så lätt.

Sen tänker jag att fortfarande är det ingen som vet exakt hur stor en Monstera faktiskt kan bli.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.