Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Mats H Ljungqvist: Detta är Peak Kungsbacka

Vad är ”white trashigt” och ”fake news”? Mats H Ljungqvist har spaning på folksjälen, efter att ha plöjt genom den senaste åsiktsexplosionen på Kungsbacka kommuns facebooksida.

Allt har sin peak. Sin topp. Sin vackraste stund på jorden, det där sällsynta ögonblicket då varenda planet står på EXAKT rätt linje. Magi. Gitarrister kommer aldrig förbi oktober 1977, då en ung Eddie Van Halen spelar in gitarrsolot ”Eruption”. Det är aldrig överträffat. Det är peak gitarrsolo.

LÄS MER: Konstutställningen med inspiration ifrån västkusten: ”Havet ger mig lugn”

I VM-matchen mot England den 22 juni 1986 får argentinaren Diego Maradona bollen. Han forcerar ett helt engelskt landslag, genom hela planen, fintar målvakten och gör mål. Det är magiskt. Och peak fotboll.

1953 lanserar den amerikanska biljätten Chevrolet sin sportvagn Corvette. Fem år senare, 1958, släpps den ultimata versionen, den än i dessa dagar oöverträffade syntesen mellan design, motorstyrka och funktion. Det är peak sportbil.

Och:

Den 24 juni 2021 gör Kungsbacka kommun ett inlägg på sin facebook-sida. De efterlyser Kungsbackabor som kan vara intresserade att bli fotograferade för att marknadsföra kommunen. Bildbanken behöver fyllas på med ”tatuerad tjej i åldern 25-45, ”ett par i 30-35 årsåldern” ”en eller två cyklister som har cyklar med cykelväskor” och några ”personer runt 25-30 år som ska antingen paddla SUP, shoppa i city eller ta en lunch på uteservering”.

LÄS MER: Sommartraditionen - fem timmar på Rolfsån i gummibåt

Detta är ingredienserna. För ni kan inte ana vad som händer sen. Kommentarerna RASAR in. Och tro nu inte att det är tatuerade tjejer mellan 25 och 45 som ”kan vara med på bild” som svarar. Nejnej. De som hör av sig tillhör alla de kategorier som INTE är efterlysta för fotografering. Och de är KRÄNKTA. Minsann, bor det bara ungdomar i Kungsbacka? Och alla äldre ska bara skuffas undan och ”åldersrasism kallas det” och de stackars kommunala kommunikatörerna FÖRSÖKER förklara att ”bilderna på äldre är redan klara”, men de talar för DÖVA öron, för nu jävlar är katten ur lådan. Och SOM den är ur lådan.

Snart ifrågasätts satsningarna på cykelbanor i kommunen, och nästa man till rakning är ”bostadskön, varför mörkar ni den?” och ”finns det verkligen ingen i de äldsta generationerna som är värda att representera Kungsbacka kommun? Märkligt!” och snart följer ”att söka bygglov i Kungsbacka kommun är en total mardröm!” och förresten, varför ”paddla SUP, när Surfski är största vattensporten?” och hela den planerade kommun-kampanjen kallas ”white trashig” och ”fake news”. Det sista inlägget slår fast att ”det är Jesus som är vår modell”.

LÄS MER: Följ med till Tjolöholm på bakluckeloppis - fynda scenkläder och antikt

Det är 140 kommentarer på några timmar. Det är också Peak Kungsbacka.

Eddie Van Halens ”Eruption” är bara en minut och 42 sekunder.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.