Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats H Ljungqvist: Det kom ett helt unikt meddelande

Ett kritiskt förhållningssätt är av godo, vare sig det gäller den gamla Dackefejden eller mystiska rymdsignaler en het augustidag på Smarholmen, skriver Mats H Ljungqvist.

Jag är en kritiskt tänkande journalist. Tar ingenting för självklart. Ifrågasätter. Men ibland behöver man koppla av. Så det hände sig för alls inte länge sedan att en högst oväntad värmebölja drog in. Snart nog låg jag och kärestan på stranden. Smarholmen. Som vid denna sena tidpunkt på året var rensad från badande. Det var jag och kärestan, samt då och då en eller annan medbadare som kom för ett snabbt dopp i denna den fagraste av sensommardagar.

LÄS MER: Nedgrävda sopor på stränderna – en miljövinst i längden

Solen öste ner. Vi låg i vackert och skönt lä. Jag lyssnade på Historiepoddens tre avsnitt långa djupdykning i Dackefejden. Vi snackar dryga tre timmar. De nya trådlösa hörlurarna gav mig fritt spelrum. Jag kunde knalla iväg, och fortfarande lyssna på den fascinerande historien om hur Nils Dacke utmanade Gustav Vasa och kungakronan. Dacke, som knappt kunde skriva sitt namn, hade leader-skills, lita på det. Idag hade han headhuntats, suttit som VD i nåt börsbolag, åkt Vasalopp och styrt börskurser. På 1500-talet jagades han som en hund.

LÄS MER: Stand up paddle – sommarens trendiga vattenaktivitet

Solen öste ner. Ibland badade vi. Sen var det Dacke-tajm igen. Nu hör det till saken att om man ligger i en brassestol på Smarholmen vid denna tid, så finns inte mycket att titta på. Det är lite strand, lite hus och ja, sen är det inte mycket mer. Folklivet är, i denna sena sommarstund, högst begränsat. Men vid horisonten i söder, långt bort, syns den gigantiska Råö-bubblan. Där sitter Chalmers forskare och lyssnar på rymden. De har jätteantenner, radioteleskop och letar efter signaler från kosmos. Jag tänkte på Stjärnornas Krig och Alien.

I lurarna fortsatte Historiepodden om Nils Dacke.

LÄS MER: Onsala rymdobservatorium har studerat galaxers mekanik – visar unika bilder

Men så hade killarna på Historiepodden redigerat galet, för i slutet på avsnitt tre kom det in ett främmande ljud, nån utländsk röst som sa nåt. Och den där rösten återkom ungefär var femte sekund. Klumpigt, tänkte jag. Och stängde av podden. Hörlurarna brusade. Men: Rösten. Fortsatte. Jag hörde inte vad den sa, men jag drog den självklara slutsatsen att nu, nu jävlar hade jag fått in nåt meddelande från rymden. Det läckte från Råö-avlyssningen där borta vid horisonten, nån radiosignal från nån avlägsen galax studsade fel och här låg jag i solskenet och SKREV HISTORIA.

LÄS MER: Det jagande kommunalrådet: ”Viktigt att hitta en balans”

”Lyssna”, sa jag till kärestan och pekade bort mot Råö-bubblan, ”jag får in nån konstig radiosignal”. Hon stoppade de trådlösa lurarna i öronen.

Jag fick snabbt tillbaka dem. ”Battery low”, sa hon. ”Den säger ’battery low’. Du måste ladda hörlurarna”.

Men kärestan håller med mig – det var faktiskt väldigt varmt den där dagen.

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.