Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Stefan Bennhage, Patrik Forsberg
Victoria Forsberg, krönikör i Kungsbacka-Posten. Bild: Stefan Bennhage, Patrik Forsberg

Victoria Forsberg: Där satt jag i min baby blues med tårarna rinnande

Den där februarikvällen klarade jag inte längre av att sitta där ensam och se på mitt barn som inte åt och som nu slutat skrika, skriver Victoria Forsberg.

Februari 2011. Ensam i ett mörkt rum sitter en blek kvinnogestalt nedsjunken i en galonklädd fåtölj. I famnen en liten bebis, endast tre dagar gammal. Kvinnan gråter. Hon gråter för att bebisen inte vill äta. Kvinnan är jag och bebisen är min förstfödde son. Och jag gråter för att jag är världens sämsta mamma. Att sätta ett barn till världen för första gången var omvälvande. Plötsligt var jag inte längre bara jag. Jag var en mamma och min huvudsakliga uppgift var att se till att min bebis överlevde. Jag sov inte. Jag åt inte. Jag gjorde inget annat än att försöka få min bebis att äta.

LÄS MER: Äldre kvinna utsatt för bedragare – försökte komma över kontokort

I tre dygn satt jag gråtande i galonstolen med såriga bröst och försökte få min son att hitta rätt sugteknik. Jag hade läst allt jag kommit över om det här med att få barn, men INGENSTANS hade det stått ”du kommer känna dig totalt värdelös för att du inte lyckas amma ditt barn – men så känner många och det går över!”.

Därför satt jag nu där i min baby blues med tårarna rinnande och var världens sämsta mamma.

LÄS MER: Fyra år har gått – Men Metoo var bara början

När min son föddes led jag av havandeskapsförgiftning och övervakades i flera dygn i samband med förlossningen. Dag som natt kom en strid ström av barnmorskor in och kollade tryck och gav mig medicin. Mitt blodtryck upptog en faslig massa resurser. Addera en amning som inte kom igång och en nyfödd som inte ville äta, och ni har ett vrak av sömnbrist, ångest och svajigt blodtryck. Och den där februarikvällen klarade jag inte längre av att sitta där ensam och se på mitt barn som inte åt och som nu slutat skrika. Som bara sov och knappt gick att väcka. Jag tryckte på larmknappen. En barnmorska kom in. Hon satt hos mig, länge, länge. Lät mig gråta ut, hjälpte mig med amningen, stöttade och berömde. Hon lät mig förstå att jag inte var värdelös, att många har svårt med amningen. Att jag inte var världens sämsta mamma.

Efter flera dygn av ständig övervakning så fanns det ändå tid för en barnmorska att bara sitta där hos mig en stund. Den tacksamhet jag kände då, glömmer jag aldrig.

LÄS MER: Hur kan Kungsbacka ha ett så lågt kulturellt behov?

Idag är jag ännu mer tacksam att jag födde mitt första barn i en tid och på en plats där barnmorskorna fortfarande hade tid, ork och förutsättningar att lyssna och hjälpa. Det borde vara en förbannad rättighet för alla nyförlösta mödrar. Tyvärr är det ju inte så.

Jag läser med förskräckelse om kvinnorna i Stockholm som inte får det stöd de behöver när det är dags att föda. Om barnmorskor som älskar sitt jobb men som inte orkar mer och är tvungna att säga upp sig. Om kvinnor som, precis som jag, gråter och känner sig som världens sämsta mammor, men där ingen har tid att trösta. Ingen mamma ska behöva ha det så.

LÄS MER: Ponny-SM gav rejäl skjuts åt hotellverksamheten

En av åtgärderna för att klara barnmorskekrisen är tydligen att ”arbeta för att nå en barnmorska per födande.” Notera: ”arbeta för.” Inte ”en förbannad förutsättning!”.

En födande kvinna i sin allra mest utsatta och sårbara position ska ha rätt till en kompetent barnmorska vid sin sida hela tiden. ”Arbeta för” – ursäkta mig, men det är fanimej inte tillräckligt. Förlåt, nu svor jag igen, men vi kan väl säga att jag arbetar för att nå bättring där.

👍 Braskaminen vi satte in i våras. Helt klart bästa köpet någonsin.

👎 Förkylningstiden som aldrig verkar vilja ta slut.

LÄS MER: Kulturbranschen har betalat ett orimligt högt pris

Ladda ner vår nyhetsapp!

1. Sök på ”Kungsbacka-Posten” i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.

Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.