Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter ett ovanligt lugnt år är Charlotte Sinclair lycklig över att vara igång igen. Foto: Mia Sandblom  Bild: Mia Sandblom
Efter ett ovanligt lugnt år är Charlotte Sinclair lycklig över att vara igång igen. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Charlotte från Let’s Dance startar dansskola i pandemin

Efter tre säsonger som proffsdansare i Let’s Dance har Charlotte Sinclair tagit ett skutt från tv-kamerorna, men hon har inte lagt sig på soffan. Nu startar hon kurser för danssugna Kungsbackabor.
– Mitt koncept är att skapa tävlingsdansare från grunden.

Charlotte Sinclair har tidigare drivit dansskola i Göteborg, men hon bor i Gårdskulla och vill nu göra något på hemmaplan. Hon har hyrt en lokal på Friskis & Svettis och precis undervisat sina första klasser. De är begränsade till sju elever på grund av coronarestriktionerna och till en början undviker man pardans.

– Det är väldigt kul att vara igång, människor blir glada av musik och rörelse. Det här behövs, säger hon.

Hon börjar i liten skala och konstaterar att starta en verksamhet i en ny stad är att börja om från noll, trots livslång erfarenhet. Men hon har ett imponerande CV. Charlotte Sinclair började bli igenkänd på stan för tolv år sedan, då hon för första gången deltog som en av proffsdansarna i Let’s dance. Det blev tre säsonger, som hon beskriver som jätteroliga, och slitsamma.

– Som dansare är man både coach och peppare till den kändis man har som danspartner.

Det låter som att hon hamnade rätt när hon tackade ja till att vara med i programmet. Hon ger just ett peppigt intryck och tycks ha obegränsat med energi. Hennes karriär började i Örebro, där hon bodde med sin dansande familj, och började träna redan som treåring. Hon specialiserade sig på bugg, pardans och discodans. Men det var inte nog.

Charlotte Sinclair kom som bäst tvåa i Let’s Dance, när hon danskade med Frank Andersson. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom
Charlotte Sinclair kom som bäst tvåa i Let’s Dance, när hon danskade med Frank Andersson. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

– Jag tävlade i längdskidåkning samtidigt, ända tills jag var 18 år. Så jag löptränade på morgonen, dansade på eftermiddagen, assisterade min danstränare på kvällarna och tävlade varje helg.

Vännerna fanns i idrotten, men någon pojkvän eller något uteliv hanns inte med. 19 år gammal valde Charlotte Sinclair att flytta till Göteborg och satsa allt på dansen. Hon blev så småningom nordisk mästarinna i disco, och världsmästare i mixing blues. Snart lärde hon känna Tony Irving, som presenterade henne för Let’s Dance-produktionen.

– Första året jag blev tillfrågad att vara med hade jag en bebis hemma. Men 2009 till 2011 var jag med.

Första säsongen blev hon ihopparad med Hasse Aro. Äldre, lite stel, men utrustad med en enorm tv-vana, vilket nykomlingen Charlotte hade stor nytta av. Året därpå skulle hon dansa med Willy Björkman, profilen från Bygglov. Hans framtoning var helt annorlunda än Aros.

– Jag såg direkt att Willy inte kunde dansa, men han var snäll och han lydde mig. Vi fick göra något av det, han blev en skämtfigur, och så småningom blev han faktiskt riktigt bra.

Inför sista säsongen var Charlotte sliten. Repetitionerna pågår hela dagarna, därtill kommer utprovning av kläder, intervjuer och inspelning. Hon pendlade fram och tillbaka mellan jobbet i Stockholm och familjen som då bodde i Onsala. Hon var tveksam till att göra ytterligare en insats, men blev övertalad att tävla med Frank Andersson.

– Jag var väldigt tveksam till om jag skulle orka, och det blev sedan en väldigt lång säsong för oss.

Franks engagemang gick upp och ner under inspelningen men till slut stod han och Charlotte i final. Då förklarade produktionen att vinnarparet skulle intervjuas i Nyhetsmorgon dagen därpå.

– ”Inte en chans att jag åker dit klockan sju i morgon bitti”, sa Frank. Jag blev så nervös, men som tur var kom vi tvåa, haha!

Charlotte håller kurser i bland annat hiphop, jazz, salsa och disco. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom
Charlotte håller kurser i bland annat hiphop, jazz, salsa och disco. Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Charlotte Sinclair uppskattar underhållningsmomentet i tävlingen, och saknar bubblan man lever i under inspelningsperioden. Dessutom gav deltagandet en kick för karriären. Hon har skickat flera av sina elever vidare till produktionen. Själv har hon de senaste åren haft fullt upp som tränare och domare, och tillsammans med bland andra Tony Irving hade hon vilda planer för lång tid framöver.

– Det var danskryssningar, events, julshower, konferenser. Men allt bokades av på en vecka. Det är snart ett år sedan och branschen är fortfarande stendöd.

Nu tar alltså Charlotte Sinclair saken i egna händer och välkomnar elever i olika åldrar att lära sig dansa. Från femåringar till vuxna, uppdelade i olika grupper, och även om målet är att alla har roligt så vill hon som elittränare lära ut de rätta rörelserna från början.

– Jag brukar göra jämförelsen med en julgran. Har du en torr och brun gran spelar det ingen roll hur mycket pynt och glitter du slänger på. Granen är ändå död. En grön och frodig gran kan du dekorera med någon enstaka kula och den är vacker.

Barnen behöver inte ens veta om att de drillas till perfektion. Huvudsaken är att de härmar rätt rörelser, säger Charlotte Sinclair.

– Alla behöver inte sträva efter att bli tävlingsdansare, men om någon vill bli det så hjälper jag gärna till.

Mia Sandblom

[email protected]

Charlotte Sinclair

Ålder: 42.

Bor: Gårdskulla.

Familj: Två barn.

Yrke: Danslärare och tävlingsdanstränare. Grundare av nystartade CS Dansstudio.

Intressen: Dans, löpning och discgolf (också känt som frisbeegolf) ”som är en perfekt utomhussport att fastna för i corona”.