Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varje natt delar Tomas Grönlund ut tidningar och på eftermiddagarna är han blombud. Han sover i intervaller. ”Jag har väldigt lätt för att somna, annars hade det inte gått.” Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom
Varje natt delar Tomas Grönlund ut tidningar och på eftermiddagarna är han blombud. Han sover i intervaller. ”Jag har väldigt lätt för att somna, annars hade det inte gått.” Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Blomstrande budverksamhet för Tomas under pandemin

I 30 år har Tomas Grönlund burit ut tidningar. Men bunten blir allt tunnare då allt fler väljer att läsa digitalt. Däremot har ett annat uppdrag ökat – blombuden.
– Jag har fyrdubblat den sysselsättningen. Det blev ett hårt tryck i och med corona, säger han.

Tomas Grönlund är kanske idrottsligt mest känd för att han grundade fotbollslaget Galgbacken. Det legendariska laget som nu tagits över av Tobias Hysén och fått namnet Kungsbacka City FC.

– Det är kul att laget lever vidare. Det grundades som en sammanslagning av två korplag. Vi kom från KBI men orkade inte träna fyra kvällar i veckan längre. Vi ville hålla igång och ha kul. Det var inte så allvarligt.

Höjdpunkten var ändå när laget lyckades slå KBI med 1-0 och gå upp i division sex. Festen efteråt blev vild, men kortvarig.

– Det var någon som sa ”det är inte ofta man är hemma innan Bingolotto är slut”. Det var fullt ös. Särskilt vi som var från KBI från början var nöjda efter segern.

Gubbdagis i spelbutiken

Men många Kungsbackabor har sett Tomas, tidigare Karlsson, bakom disken. Det var en dröm som gick i uppfyllelse när han öppnade ”Tompas tips och tobak”. Han hade närt den ett tag, och när en annons dök upp om att en spelbutik var till salu gick allt snabbt. Tillsammans med vännen Patrik Lannetun slog han till, och plötsligt var drömmen sann.

– Vi tänkte att med vårt kontaktnät inom fotbollen och idrotten så borde vi få en del kunder. Och det fick vi. Det gick jättebra, säger Tomas.

Under tio år drev han företaget, de sista fem ensam. Under den stora delen av tiden låg butiken på Kyrkogatan och var öppen sju dagar i veckan. Stamkunderna hängde där varje dag.

– Det blev ett gubbdagis. Om någon inte dök upp en dag så blev man orolig för vad som hade hänt. Det var otroligt roligt, vi var som en stor familj. Jag hade gärna fortsatt, säger han.

Men tiderna förändrades när internet klev in på marknaden. Tomas Grönlund förstod tidigt att nätet skulle förändra spelbranschen. Han följde statistiken från ATG (AB Trav och Galopp) och såg hur snabbt kundernas beteende förändrades.

– Vi var åtta ATG-butiker i Kungsbacka och ett år tappade vi helt plötsligt åtta miljoner kronor till nätet. Så jag sålde i helt rätt läge.

Tomas längtar efter att resa. ”Jag vill ha ett normalt liv igen. Ge mig en spruta illa kvickt.” Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom
Tomas längtar efter att resa. ”Jag vill ha ett normalt liv igen. Ge mig en spruta illa kvickt.” Foto: Mia Sandblom Bild: Mia Sandblom

Det var 2004 och då bytte Tomas bransch. Barnen hade blivit större och hans fru Lotta var sugen på att jobba. Tillsammans tog de över Potatiskällaren. Planen var att skruva ner tempot, från en verksamhet som hade öppen sju dagar i veckan, till en som höll stängt på söndagar.

– Men då blev det populärt med fruktkorgar till företag, så vi behövde packa dem på söndagar och det blev för mycket. Det var inte det vi ville.

Parallellt körde alltså Tomas tidningar under nätterna, och han gör det fortfarande. Han har även putsat fönster åt företag, men det är under avveckling nu, för uppdragen som blomsterbud tar all tid. Han medger att han har ett driv.

Vill resa och spela golf

– Det ligger i släkten, vi är likadana allihop. Men jag har faktiskt varit ledig mycket också. Jag har haft fria tider och kunde hämta barnen tidigt när de var små. Jag har varit ute mycket på mina jobb, jag har inte stått i en fabrik. Jag har mycket kundkontakt, det är jätteroligt. Folk blir glada när jag tvättar fönster, eller kommer med blommor.

De senaste åren har antalet papperstidningar minskat drastiskt. Allt fler har gått över till e-tidningar. Tomas berättar att leveranserna mitt i natten tar fem timmar nu, eftersom distriktet växer för varje år. Men sedan corona kom har en annan bransch gått på högtryck. Avsaknaden av fysiska möten gör att folk börjat skicka blommor till varandra.

– För två år sedan hade jag kanske tio bud om dagen. Nu ligger snittet på 45. Kring alla hjärtans dag körde jag och frugan flera hundra buketter, säger han.

Men trots den långa och brokiga karriären, med det höga tempot, är Tomas Grönlund inte främmande för att varva ner.

– Nej. Jag går gärna i pension. Då skulle jag börja spela golf igen. Och så skulle vi resa mer. Vi är tajta i vår familj, barnen åker gärna med fortfarande.

Mia Sandblom

[email protected]

Tomas Grönlund

Ålder: 54.

Bor: Vallda.

Familj: Lotta och döttrarna Amanda och Julia.

Yrke: Egenföretagare.

Intressen: Idrott, främst fotboll, IFK Göteborg och Liverpool. Har tidigare tränat döttrarnas lag. Gillar också att resa, helst i Grekland. ”Vi har testat många ställen, och jag gillar Rhodos bäst.”